Değersizlik hissi

Değersizlik duygusu olumsuz temel inançlardan (şema) biridir, özellikle depresyonla ilgili ruhsal problemlerde genellikle bu şema aktif olmaktadır.

Değersizlik hissi

Değersizlik duygusu olumsuz temel inançlardan (şema) biridir, özellikle depresyonla ilgili ruhsal problemlerde genellikle bu şema aktif olmaktadır. Kişinin kendini değersiz, önemsiz ve kusurlu bulmasına neden olabilmektedir. Bu his zihnimizi kapladığında kendimize karşı rasyonel ve mantıklı değerlendirme yeteneğimiz bozulur.

Kendini yogun bir şekilde değersiz hisseden kişi hayatın hemen hemen her alanında motivasyon düşüklüğü ve isteksizlik yaşayabilir, kendi varlığını sorgulama, kendini sevilmeye layık bulmama, önemsiz biri gibi görme şeklinde bilişler ve inançlara sahiptir. Değersizlik hissinin oluşmasında geçmiş yaşantılar (çocukluk ve ergenlik döneminde gerekli sevgi ve güven ihtiyacının karşılanmaması) yada kişilerarası ilişkilerle ilgili olumsuz sonuçlar, olabileceği gibi depresyon gibi psikolojik problemlerde olabilir.

Bazen kendimizi kötü hissettiğimizde de geçici olarak değersizlik hissi yaşayabiliriz, fakat en küçük olumsuz yaşantı ve hoşlanılmayan bir duygu yaşadığında değersizlik hissiyle dolup taşma ve bununla baş edebilmekte zorlanma yaşanıyorsa profesyonel bir ruh sağlığı yardımı, psikoterapi düşünülmelidir.

Bu makale 28 Mart 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Ali Demir

Uzm. Kl. Psk.Ali Demir, 2005 yılında Marmara Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık bölümünü bitirdikten sonra Mesleğe başladığı yıldan itibaren psikoterapi ile ilgili enstitü, bakanlık ve dernekler düzeyinde bir çok sertifikasyon ve uygulayıcı eğitimleri almıştır, kamu ve özel kurumlarda psikolojik danışman olarak görev yapmıştır. Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nde Klinik Psikoloji yüksek lisans eğitimini tamamlayarak Klinik Psikolog unvanı almıştır yine bu süreçte Hatay Devlet Hastanesi ruh sağlığı ve hastalıkları bölümünde uzmanlık stajını tamamlamıştır. Bireysel psikoterapi (depresyon,Kayıp ve yas süreci, anksiyete(kaygı), travma, panik bozukluk, takıntı ve obsesyon, günlük yaşam problemleri) Çift terapisi (evlilik ve ilişki terapisi, cinsel işlev boz.) Aile danışmanlığı (Ergenlik dönemi, Davranım bozukluğu ve zor çocuk)  Patolojik ka ...

Etiketler
Depresyon nedir
Uzm. Kl. Psk. Ali Demir
Uzm. Kl. Psk. Ali Demir
Hatay - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube