Daha iyi bir uyku için beslenme önerileri:

Daha iyi bir uyku için beslenme önerileri:

Uyku yetersizliği, karbonhidrat metabolizması, iştah, enerji alımı ve protein sentezini etkileyebilecek glukoz metabolizması ve nöroendokrin fonksiyonu olumsuz etkiler

Uyku sırasında onarım ve iyileşme olur, uyku kortizolün yıkıcı (katabolik) etkilerine karşı koyar. Kronik uykusuzluk kortizol seviyelerini önemli ölçüde yükseltir bu da stres seviyesinin artması demektir. Bir çalışmada art arda 7 gece boyunca 6 saatten az uykunun kortizol seviyelerini %50-80 arasında yükselttiği gösterilmiştir.

Uyku bozuklukları (uyuyamama, düşük uyku kalitesi gibi) dolaşımdaki inflamatuvar belirteçleri arttırarak Tip 2 diyabette ve yetişkinlerde vücut ağırlığının artmasına neden olabilir. Gecede 7 saatten az veya 8 saatten fazla uyuyan bireylerde bu inflamatuvar belirteçlerin arttığı gözlemlenmiştir.

Peki uyku kalitemizi etkileyen besinler neler?

-Yüksek glisemik indeksli karbonhidratlar (beyaz pirinç, makarna ve ekmek, şekerli besinler ve hamurişleri vb.) akşam öğününde yendiğinde uykuya dalma süresinin azaltmış

-Süt ürünleri gibi protein kaynaklarının tüketimiyle uyku süresi artmış;

-Alkol tüketimiyle REM uykusu azalmış;

-Kafein tüketimi ile uyku dalmanın gecikmesi, toplam uyku süresi ve uyku kalitesi azalmış

-Öğünlerin zamanlaması ve miktarı (büyük porsiyon ve/veya geç saatte yenen öğün) uyku kalitesine olumsuz etki göstermiştir.

Karbonhidratlar triptofanın beyin bariyerine geçip serototonin üretimine yardımcı olurlar. Serotonin de REM uykusu ile ilişkilidir.  Yatmadan 4 saat önce tüketilen yüksek glisemik indeksli karbonhidratlardan oluşan bir öğünün uykuya dalma süresini kısalttığı görülmüştür.

Lavanta, papatya, pasiflora, ıhlamur ve melisa çayları GABA nörotransmitteri üretimini sağlayarak sakinleştirip, uyumaya yardımcı olur. Gün içinde fermente besinler, kurubaklagiller, kuruyemişler, kakao, mantar, deniz ürünleri, brokoli domates ıspanak, dutgiller (yabanmersini böğürtlen vb.) ve muz-kivi gibi glisin içeren besinlerin tüketimi aynı yolla uykuyu destekler.

Bu makale 24 Kasım 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Hande Uçak

Diyetsiyan Hande Uçak Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2020 yılında Şeref Öğrencisi olarak mezun olmuştur. 2018 yılında Fransa UniLasalle Polytechnique Instıtute Nutrition programında Erasmus yapmıştır. Lisans seminerini "Sporcularda Ketojenik Diyet" alanında tamamlamıştır. Aynı dönemde Hacettepe Üniversitesi Dans Sporları Topluluğu'nun latin dans eğitmenliği ve yönetim kurulu üyesi görevlerini yerine getirmiştir. Avrupa Diyetetik Öğrencileri Topluluğu (EFAD-ENDietS) üyesidir. Mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri takip etmek adına ulusal ve uluslararası seminerlere katılmaktadır. Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Egzersiz ve Metabolizma ABD Sporcu Beslenmesi derslerine gönüllü olarak katılmıştır. Sporcu beslenmesi, gebelik döneminde ve hastalıklarda beslenme tedavisi üzerine çalışmalarını Aktif Hayat ...

Etiketler
Beslenme önerileri
Dyt. Hande Uçak
Dyt. Hande Uçak
Bursa - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube