Çürük diş

Çürük diş


Demişti ki doktor bana diye anlattı bir gün hastam. “Çürük bir diş böbreklerine hatta kalbine kadar zarar verir.” Açıkçası korkmuştum da soramamıştım o zaman. Şimdi size soruyorum: Bu ne demek?

Bazen vücudumuzda nedeni bulunamayan,  tedavi edilemeyen ve sürekli tekrarlayan hastalıklar oluşur. Defalarca kullanılan antibiyotikler ve ilaçlar getirdikleri yan etkilerin yanında hiçbir iyileşme sağlayamaz. Nedeni belirlenemeyen bu hastalıkların kaynağı iyileştirilemeyen ağız içi hastalıklar olabilir. Diş çürüğü, diş apsesi veya dişeti hastalıkları ataklar halinde sıkıntılar ve sorunlar yaratır. Genellikle bu ataklar anında alınan ilaçlar görünen sıkıntıları baskılar ve yangıyı alabilir. Ve şikayetler de azalabilirler. Oysa gerçekte böyle yaparak orada bizi bekleyen bir bombayı bilmeden yaratmış oluruz. Bölgedeki bakteriler her an kana karışabilirler ve kan yolu ile böbrek ve kalp gibi hayati önem taşıyan organlara da ulaşabilirler. Bu durumlar organlarda düzeltilemeyen hasarlara yol açarak ölüme dahi sebebiyet verebilir.

İnsanlık tarihi bunun örnekleri ile doludur. M.Ö. 500 yılında Asur kralı çürük dişlerinin çekilmesiyle romatizmadan kurtulmuştu. 1818 yılında Philedelphia' da Benjamin Rush diş enfeksiyonu ile bazı hastalıkların ilişkilerini ortaya koyan vakaları açıkladı. 1910 yılındaysa  Dr. Hunter isimli bir İngiliz bilim adamı, Montreal'de verdiği ve Lancet gazetesinde yayımlanan bir konferansda, muhafazakar dişçiliğin romatizma olaylarının başlıca sebebi olduğunu iddia etti. Bunun ispatını ise oral sepsisi ortadan kaldırarak sistemik durumda bir düzelme olmasını temin ile yaptı. Yine Billings, 1910'da, fokal enfeksiyon teorisine açıklama yoluyla, bakteriler ve toksinlerin bir kronik enfeksiyon odağından başka yerlere dağılarak sistemik bulgulara neden olduğunu belirtmiştir. Romatizma ve kalp bağlantısını unutmayalım.

 Sonuç olarak diş ya da dişeti hastalıklarından sıkıntı hissetmediğimiz bu dönemler bizim için en tehlikeli zamanlar haline gelebilir. Doktorumuza rutin muayenelerimizi ihmal etmeyelim.

Dr. Demet CAN
Periodontolog
Dişeti Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Demet Can

Uzm. Dr. Demet CAN, 1978 yılında Uşak'ta doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı eğitimini 2001 yılında başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. Aynı yıl yine Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde, Periodontoloji (Dişeti Hastalıkları) üzerine uzmanlık eğitimini tamamlamıştır.

Uzm. Dr. Demet CAN, mesleki çalışmalarına İzmir'de yer alan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Uzm. Dr. Demet Can
Uzm. Dr. Demet Can
İzmir - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube