Doktorsitesi.com

ÇÖZÜM ELİNİZDE; PANİK BOZUKLUK

Uzm. Psk. Cangül Tokmaktepe
Uzm. Psk. Cangül Tokmaktepe
3 Mart 2016289 görüntülenme
Randevu Al
ÇÖZÜM ELİNİZDE; PANİK BOZUKLUK

Panik bozukluk, kişinin yoğun kaygı yaşaması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Panik bozuklukta panik ataklar oldukça sık görülür. Birey, sürekli kötü bir şey olacağını düşünür ve bu düşüncelere fiziksel belirtiler de eşlik eder. Panik atak, birden ortaya çıkar, genelde 10 dakika içinde doruk noktasına varır, bazı durumlarda bir saate kadar sürebilir. Panik ataklar sırasında şiddetli fiziksel belirtiler meydana gelir.

Çarpıntı

Nefes tıkanması

Soluğun kesilmesi

Terleme

Göğüs ağrısı ya da sıkışma

Bulantı

El ve ayakların titremesi,

Baş dönmesi

Ölüm korkusu

Çıldırma korkusu

Üşüme, ürperme ya da ateş basması

panik atağın belirtilerindendir. Bu belirtilere “öleceğim, kalp krizi geçireceğim, boğulacağım” gibi düşünceler eşlik eder. Kişi bu düşünceler nedeniyle bedenine daha fazla odaklanır ve fiziksel belirtileri daha fazla algılamaya başlar. Örneğin, nefes almakta zorlandığında “boğuluyorum” diye düşündükçe kişinin nefes alması daha da zorlaşır. Kişi bu belirtiye daha fazla odaklanır ve “boğuluyorum” yorumunun doğru olduğuna inanır. Kaygısı daha çok artar, bu durum sonunda bir kısırdöngüye dönüşür.

Kişiler, genelde panik atağın tekrarlamaması için atak geçirebileceklerinden korktukları durumlardan kaçınırlar. Örneğin, hafif kalp çarpıntısı yaşadığında öleceğini düşünen kişi, kendini korumak için koşmaktan kaçınır. Kalbinin hızlı atmasına neden olabilecek her türlü durumdan kaçındığı için, kalbi biraz hızlı çarptığında aslında kalp krizi geçirmediğini anlayabilecek imkanı bulamaz.

TEDAVİSİ MÜMKÜN MÜDÜR?

Panik bozukluk, tedaviye yanıt veren bir bozukluktur. İlaç tedavisi ve psikoterapinin birlikte kullanılmasıyla oldukça yol alınabilir. Alınacak ilacın mutlaka bir hekim kontrolünde olması gerekmektedir. Psikoterapide, kişinin yaşadığı fiziksel belirtiler hakkındaki çarpıtılmış yorumlarına odaklanılır ve bu düşüncelerle nasıl başa çıkabileceği konusunda çalışılır. Terapide izlenecek diğer bir yol ise, kişinin panik atak gelmemesi için kaçındığı durumlara aşamalı olarak maruz bırakılmasıdır. Buradaki amaç, kişinin kendini korumak adına kaçındığı durumlarla karşılaştırılarak aslında korkularının yersiz olduğunu fark etmesini sağlamaktır. Maruz bırakma, kişi hazır olduğunda aşama aşama yapılır ve kişinin korkuları dinene kadar devam eder.

Etiketler

Panik bozukluklarıPanik bozuklukta psikoterapiPanik bozukluk tedavi sureciPanik bozukluğa psikoterapiPanik bozukluk belirtileriPanik atak

Yazar Hakkında

Uzm. Psk. Cangül Tokmaktepe

Uzm. Psk. Cangül Tokmaktepe

Uzm. psk. Cangül Tokmaktepe, %50 burslu olarak öğrenim gördüğü psikoloji lisans eğitimini Bahçeşehir Üniversitesinde tamamlamıştır. Lisans eğitiminden sonra, Okan Üniversitesi travma odaklı klinik psikoloji yüksek lisans programı eğitimine başlamıştır. Yüksek lisans bitirme projesi olarak alkolik ebeveynlerle büyümüş yetişkinlere dair projesini sunmuş ve yüksek lisans programını tamamlamıştır. Yüksek lisans öğrenimi sırasında süpervizyon eğitimi almıştır. Bunun yanı sıra, öfke kontrolü, ilişkilerde aldatma terapisi, kısa süreli çözüm odaklı terapi gibi çeşitli eğitimlere katılmış ve kendini mesleki anlamda geliştirmiştir ve geliştirmeye devam etmektedir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır