Çoğul (ikiz, üçüz, dördüz ) gebeliklerde annelerin yaşadığı sıkıntılar

Çoğul (ikiz, üçüz, dördüz ) gebeliklerde annelerin yaşadığı sıkıntılar

 

1 ) Çoğul gebelik ve olabilecek sorunları

Çoğul hamilelikte birden çok bebek sahibi olmak aileleri mutlu ettiği gibi, kaygı duymalarına da sebep olmaktadır. Çoğul hamileliğin aslında riskli hamilelik olduğu anlamına gelmesi, onları bu düşüncelere daha fazla sevk etmektedir. Bu tarz hamileliklerde karşılaşılan problemler, anne adayına, fetusa, doğum ve yeni doğan dönemine ait olmaktadır. Bu sebepten dolayı, çoğul hamileliğin başladığı dönemden itibaren, özenli bir şekilde takip edilmesi gerekir. Böylelikle meydana gelebilme olasılığı görülen sorunlar, kontrol altına alınabilir.

2 ) Çoğul gebeliklerdeki doğum şekli

Çoğul hamileliğin olması halinde, doğum için yapılan en iyi seçim, sezaryendir. Normal doğum, bebekler ve anne adayı bakımından tehlike olarak kabul edilmektedir. Dahaçok hamileliğin son evrelerinde, bebeklerin anne karnındaki duruş şekline göre, uygun doğum yöntemine karar verilmektedir. Asıl olan, bebekler ve anne adayı açısından tehlikeli olmayacak yöntemin tercih edilmesidir. Normal Vajinal doğum kararı alınmış olsa dahi, doğum esnasında oluşabilecek problemlere karşı, sezaryen ile doğuma geçiş yapılabilir. Ancak çoğul gebeliklerde, anne adaylarının sezaryen ile doğum yapma olasılığı daha fazladır.

3 ) Çoğul gebelik durumunda yaşanma ihtimali yüksek olan sorunlar

Tek hamileliklere göre, anne adayı ve bebekler bakımından daha zorlu bir dönem yaşanır. Bu anne adaylarında bulantı ve kusma, sırt ağrısı, yorgunluk, bel ağrısı ve kramp gibi problemler daha etkili bir şekilde yaşanır. Hamileliğin son 3 aylık dönemi içerisinde, anne adaylarında görülen nefes darlığı problemi, çoğul gebeliklerde anne adayını daha çok rahatsız eder. Hamilelik içerisinde, anne adaylarının kansızlık çekmemesi amacı ile demir ilaçları kullanılmaktadır. Bu çoğul gebeliklerde daha fazla tehlike arz etmektedir. Bu sebepten dolayı da, anne adayının daha erken dönem içerisinde demir ilaçları almaya başlaması uygundur. Aksi takdirde gerek annede, gerek ise bebeklerde, demir eksikliğinin sebep olduğu kansızlık (anemi) meydana gelebilir.

Bu makale 26 Mart 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Serpil Emek

İsviçre Zürih doğumludur. Uzm.Psikolog Danışman ve Psikoterapist Serpil Emek; Eğitim Bilgileri 1. T.C. İstanbul DOĞUŞ Üniversitesi Klinik Psikoloji Doktora Programı/Ph.D./ Öğrenci 2. Belçika Brüksel Üniversitesi Klinik Psikoloji Doktora/ Halen devam etmektedir. 3. T.C. Üsküdar Üniversitesi /Sosyal Bilimler Fakültesi /Psikoloji / Yüksek Lisans/Master/M.A.   4. Yeditepe Üniversitesi Adli Psikoloji uzmanlık eğitimi 5.T.C. OSTİM Ankara Teknik ÜNV. ADLİ BİLİŞİM UZMANLIĞI /NO:S2020/00421 6. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi “Aile Danışmanlığı & Aile Psikolojisi ve Hukuku” İZÜSEM 2017-1853 7. T.C. Eskişehir Üniversitesi Adalet, Hukuk  8. Univerist Business School Managment & Leadership/ MBA MBA 03489636./London 9.  T.C. Eskişehir Anadolu Üniversitesi Sosyoloji / Lisans 10.  Brussels Capıtal Unıversty / Psikoloji/ Lisans/ Lo ...

Etiketler
Çoğul gebelik
Uzm. Kl. Psk. Serpil Emek
Uzm. Kl. Psk. Serpil Emek
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube