Doktorsitesi.com

Çocuklarımızı pedofiliden nasıl koruyabiliriz?

Uzm. Psk. Yeşim Delice
Uzm. Psk. Yeşim Delice
18 Kasım 2016805 görüntülenme
Randevu Al
Çocuklarımızı pedofiliden nasıl koruyabiliriz?

Pedofili, dünyada ve ülkemizde görülme oranlarının oldukça yüksek olduğu bir suçtur. Halk arasında ‘sübyancılık’ olarak bilinen pedofili, aynı zamanda psikiyatrik bir hastalık türüdür. Pedofili eylemleri özellikle kapalı toplumlarda çok sık görülmesine rağmen, bu olaylar genellikle günyüzüne çıkmamaktadır. Çocukların korunması açısından çocuğun ailesine, bu alanda çalışan profesyonellere ve toplumdaki tüm bireylere önemli görevler düşmektedir. Özellikle ailelerin bu konu hakkında bilinçli olup, çocuklarını pedofiliden nasıl uzak tutabilecekleri hakkında bilgi sahibi olmaları gereklidir. Aşağıda ailelerin çocuklarını pedofoliden koruyabilmek için alabilecekleri önlemlere ve çocuklarına karşı takınmaları gereken ebeveyn tutumlarına değinilmektedir.

1. Çocuğunuzun yaşamında aktif olun. Çocuklarınızın kimlerle vakit geçirdiğini, düzenli olarak temas kurduğu yetişkinlerin kim olduğunu veya bir arkadaşının evinde ne yaptıklarını bildiğinizden emin olun.

2. Çocuklarınızın yaşamına katılmak için zaman yaratın. Pedofiller aileleri tarafından izlenmeyen ve önem verilmeyen çocuklar ararlar. Pedofiller, çocukların bulunduğu bölgedeki faaliyetlere katılırlar; bu nedenle, çocuklarınızın hayatına katılmak, çocuklarınızla bir pedofil arasında engel oluşturmanıza yardımcı olabilir.

3. Cinsel istismar her yerde ve her zaman gerçekleşebilir. Bu hem kasabalarda hem şehirde yaşayan ve tüm sosyoekonomik düzeydeki aileleri ilgilendiren bir durumdur. Dünya üzerinde her 3 kız çocuktan 1’inin ve her 6 erkek çocuktan 1’inin cinsel istismara uğradığı belirtilmektedir. Bu da her 1.6 kilometre karelik alanda bir çocuk tacizi gerçekleştiği anlamına gelmektedir. Bu nedenle 'benim çocuğumun başına gelmez' veya 'benim yaşadığım çevrede bu tarz bir olay yaşanmaz' demeyin. Topluluğunuzda yaşayan insanların farkında olun ve çocuklara sıradışı ilgi duyanların farkında olun.

4. Çocuklarınızın anatomik parçalarının doğru adlarını bildiklerinden emin olun. Pedofiller çoğunlukla çocuğun vücudunun "cinsel" kısımları için şirin isimleri benimser ve çocuğunuz doğru adı biliyorsa, cinsel saldırıyı önleyebilir. Bilgili bir çocuk bilgi gücünü göstererek, tacizciyi korkutarak kendinden uzaklaştırabilir.

5. Herhangi bir saldırı veya rahatsız edici davranış karşısında kollarını iki yana açarak karşısındaki kişiyi kendilerinden uzak tutabileceklerini öğretin. Daha sonra atabildikleri kadar yüksek sesle çığlık atmalarını ve o ortamdan koşarak uzaklaşmalarını söyleyin. Ortamdan uzaklaştıktan sonra ilk olarak güvendiği birisine (bu kişi anne, baba veya öğretmen olabilir) yaşadıklarını anlatmaları gerektiğini bildirin.

6. Sezgilerinizi Dinleyin ve çocuklarınıza sezgilerini dinlemelerini öğretin. Sezgi doğal bir savunma sistemidir ve biz büyüdükçe, daha işlevsel hale gelir. Zararlı veya tehlikeli durumlardan bizi korumak için tasarlanmıştır. Çocuklarınızın bunu anladığından emin olun - eğer bir durumdan rahatsızlık duyuyorlarsa o durumdan kurtulun. Bir şeyler yapmaktan emin değillerse, yapmayın. Belli biriyle bir yere gitmek istemezlerse onları zorlamayın. Başkalarına karşı nezaket hakkında endişelenmeyi bırakın ve önce çocuğunuzun emniyeti hakkında düşünün!

HATIRLANACAK ŞEYLER…

1. Çocuğunuz cinsel tacize uğradıysa, onu suçlamayın. İstismar eden kişi çoğu zaman, çocuğa tacizlerine katkıda bulunmuş gibi hissettirir. Bir çocuk asla hatalı değildir - tüm sorumluluk istismarı gerçekleştiren bireye aittir.

2. Çocuğunuzu duygularını anlatabileceği güvenli bir ortam oluşturun ve duygularını anlatması için onu teşvik edin. Onun yanında olduğunuzu ve bundan sonra da hep yanında olacağınızı belirtin. Deneyimlediği bu travmatik olayın bırakabileceği hasarlara karşın çocuğunuz için bir çocuk ruh sağlığı uzmanından destek almayı unutmayın.

2. Bir pedofiliyi ayırt etmek güçtür. Pedofililer içlerinde bu dürtülere sahip olsalar bile, genellikle resmedildiği gibi yırtıcı bir görünüşleri yoktur. İyi bir mesleğe, özgeçmişe sahip olabilirler veya herhangi bir etnik altyapıdan geliyor olabilirler. Bu kişi çocuğunuzun veya sizin tanımadığınız biri olabileceği gibi, çocuğunuzun veya sizin hayatınızda olan, tanıdığınız biri de olabilir.

Klinik Psk. Yeşim Erdoğdu

Kaynak: Erdoğan, A. (2010). Pedofili: Klinik özellikleri, nedenleri ve tedavisi. Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar2(2). , ALAY, I. D. C., & POLAT, O. (2012). Pedofili Nedir, Ne Değildir?. TÜRKİYE BİYOETİK DERNEĞİ, Pedofili, T. B. Adli Tıp Bülteni.

Etiketler

Çocuk sağlığıPedofiliÇocuk istismarıÇocuk psikolojsiCinsel istismara uğrayan çocuklardaki belirtilerCinsel istismarÇocuklarımızı pedofiliden nasıl koruyabiliriz?

Yazar Hakkında

Uzm. Psk. Yeşim Delice

Uzm. Psk. Yeşim Delice

Uzm. Psk. Yeşim Delice, lisans öncesi eğitimlerini tamamlamasının ardından 2008 yılında Abant İzzet Baysal Üniversitesi Psikoloji bölümünde lisans eğitimine başlamış, 2012 yılında eğitimini tamamlayarak Psikolog unvanı almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır