Çocuklardaki öfke

Çocuklardaki öfke

  Öfke engellenme, incinme veya gözdağı karşısında gösterilen saldırganlık tepkisi, kızgınlık anlamına gelir. Son derece normal ve sağlıklı bir duygu. Sağlıklıdır çünkü diğer duygular gibi insani yanımızın bir parçasıdır. Aslında hepimizde olması gereken bir duygu. Asıl sıkıntı duygularımızın kabul görmemesi ve bu yüzden bastırmak zorunda olmamız.

   Gerçek ya da hayali bir zarar görme endişesi öfkeyi ortaya çıkarabilir.Kişi bu durumda kendini koruma durumuna geçebilir.Öfkeyi  kendinden uzaklaştırmak isteyebilir.

   Hiçbirimiz öfkeli olarak dünyaya gelmeyiz.Annemizin bize hamileyken geçirdiği süreç, içinde bulunduğumuz aile ilişkilerimiz, yakın ve sosyal çevreden öğrendiklerimiz bizim öfkeli olup olmayacağımızı belirler.

    Çocukların sinir sistemi üzerinde aşırı yük biriktiğinde öfke nöbeti olarak adlandırılan birikmiş gerilimlerin boşaldığı bir tepkimeye yol açar.Anne baba ya da etraftaki insanlar çocuğu sakinleştirmeye çalışır oysa bilmezler ki bu kriz zaten onun sakinleşme şeklidir.Öfke nöbetinin hemen ardından çocuklar gevşer, gülümser. Aileler bu durum karşısında şaşırır ve çocuğun numara yaptığını sanırlar.

  Küçük çocukların beyni, sinir hücrelerini uyarıp duran binlerce uyaranı algılar fakat bunları ayırıp düzene koyma becerisinden yoksundur.Küçük çocuklar, odaklanabilecekleri bir nokta bulmaya, sakinleşmeye çalışırlar.Şekerleme istemek aşırı uyarıma maruz kalan çocuğun kendi üzerindeki denetimini yeniden sağlama girişimidir.Bu durumdaki çocukları sakinleştirmek için onlara kızmak çelişkili bir yaklaşımdır.Onu özerk sistemimize dahil etmek daha etkili olur.Şefkatle ve sıkıca sarıldığımızda çocuğun bedeninde oksitosin salgılanır, bu hormon hem yatışmasına hem de yaşamı boyunca duygularını yönetmesini  sağlayan sinirsel iletişim araçlarını geliştirmesine yardımcı olur.Çocuklarımızın öfkeli karşı koyuşları veya ağlamaları, basit birer boşalma ya da uyaran arayışı değilse onları kontrol etmeye yönelik girişimlerimize verdikleri tepki olabilir.

Öfke nöbetleri sırasında hangi yollar izlenmelidir?

Öfke nöbeti oluşur oluşmaz sakinliğinizi korumanız çok önemlidir. Bağırıp çağırmak doğru bir yöntem değildir.

Öfke nöbeti sırasında izleyeceğiniz tutarlı davranışlar çok önemlidir. En iyi yol nöbet sırasında göz teması kurmamak ve aldırmıyor gibi görünmek, sakinleştiği andan itibaren de tekrar göz teması kurmak ve onunla ilgilenmektir. Çocuğunuzun güvenliğini sağlamak için çocuğunuza yakın bir yerde durabilirsiniz.

Öfke nöbeti toplum içinde gerçekleşirse en iyi yol daha sakin bir yere çocuğunuzu götürmek ve orda birlikte sakinleşmesini beklemektir.

Çocuğunuza öfke nöbeti sırasında ders vermeye çalışmak uygun değildir. Bunun için sakinleşmesini beklemek daha uygun olacaktır.

Öfke nöbetlerinin hemen akabinde çocuğunuzun istedigi şeyi vermemeli yada yapmamalısınız. Bu davranış çocuğunuzun öfke nöbetlerini pekiştirecektir.

Öfke nöbetleri çocukların kendilerini de kimi zaman korkutabilir. Öfke nöbetinden sonra bu davranışını onaylamadığınızı ama onu hala seviyor olduğunuzu hatırlatmak ihtiyacı olan bir Öfke nöbeti sırasında izleyeceğiniz tutarlı davranışlar çok önemlidir. En iyi yol nöbet sırasında göz teması kurmamak ve aldırmıyor gibi görünmek, sakinleştiği andan itibaren de tekrar göz teması kurmak ve onunla ilgilenmektir. Çocuğunuzun güvenliğini sağlamak için çocuğunuza yakın bir yerde durabilirsiniz.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Dan. Nurhan Ünder

Uzm.Psk.Dan. Nurhan ÜNDER, Lisans eğitimini Marmara Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde tamamlayarak Psikolog unvanı almıştır. Uzun yıllar çeşitli merkezlerde ve milli eğitim bünyesinde çalıştı. Ailelerle gönüllü Anne Çocuk eğitimleri yaparak bir çok anne ve çocuğun yaşam değişiminde etkin görev yaptı. Psikolojik Danışmanlarla Psikodrama ve Yaratıcı Drama çalışmaları yaparak meslektaşlarının mesleklerinin gelişiminde büyük değişimler yaratmalarına yardımcı oldu. Yine uzun yıllar sınıf öğretmenleriyle Yaratıcı Drama çalışmaları yaparak öğretmenlerin sınıflarına yaratıcı dramayı kullanarak eğitim ortamını zenginleştirmelerine vesile oldu. Bireysel danışmanlık çalışmalarını, sistemik bir yaklaşım temelinde götürmekte; mesleki gelişimine katkı sağlamak için almış olduğu Psikodrama, EMDR, Hipnoterapi, Transaksiyonel Analiz, Stratejik Aile ...

Etiketler
Öfke ve çocuk
Uzm. Psk. Dan. Nurhan Ünder
Uzm. Psk. Dan. Nurhan Ünder
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube