Çocuklarda tırnak yeme davranışı

Uzm. Kl. Psk. Aylin Aydemir
Uzm. Kl. Psk. Aylin Aydemir
26 Eylül 201016825 görüntülenme
Randevu Al
Çocuklarda tırnak yeme davranışı

''Tırnak Yeme davranışı nasıl engellenir?'', ''Çocuklar neden tırnak yer?'', ''Tırnak yiyen çocuğa nasıl davranılır?'' gibi daha birçok sorunun cevabını bulabilirsiniz.
Tırnak yeme davranışı genellikle üç dört yaşlarında başlar. Çocukluk çağında başlayan tırnak yeme davranışı genellikle ergenlik döneminde sonlanır. Ancak bazı durumlarda çocukluk çağında tırnak yeme davranışı görülmemiş olsa bile ergenlik çağında ortaya çıkabilmektedir. Tırnak yeme davranışını genellikle çevreden onay görmeyen, aileleri tarafından desteklenmeyen ya da fazla eleştirilen kaygısı yüksek olan çocuklarda görülmektedir. Ancak ailede tırnak yiyen birinin olması yine çocuğun bu davranışı öğrenmesine sebep olabilmektedir. Örneğin ablası tırnak yiyen bir çocuk bu davranışı taklit yolu ile öğrenerek tırnak yeme davranışını geliştirebilmektedir. Bazen bu davranış, ayak parmaklarını ısırmaya tırnak etlerini kanatana kadar ısırmak şeklinde olabilmektedir.
Çocuklar neden tırnak yer ?
Tırnak yeme davranışı sadece öğrenilmiş bir alışnalık olabilceği gibi yaşanılan psikolojik sorunlar sebebi ilede ortaya çıkabilmektedir. Klinik tecrübemiz tırnak yeme davranışının daha çok psikolojik rahatsızlıklar sonucu ortaya çıktığını göstermektedir.
Aile içerisinde yeterince ilgi ve sevgi görememe
Aşırı baskıcı ve oteriter aile yapısı
Çocuğun sık sık eleştirilmesi
Ders başarısızlığı okul ve arkadaş ile uyumsuzluklar
Aile içi şiddet, Ebeveynler arasında sorunlar
Anne babanın aşırı koruyucu olması
Anne- babanın aşırı kaygılı olması
Çocuğun rakebete sokulması, başka çocuklarla kıyaslanması
Daha burda tanımlayamadığımız bir çok psikolojik durum çocuğu tedirgin eden herhangi bir durum ya da onu mutsuz edecek bir olay çocuğun tırnak yeme davranışı geliştirmesine sebep olur.
Tırnak Yemek Davranışı için Öneriler
Öncelikle çocuğunuza Tırnak yeme davrnaışının kötü bir davranış olmadığını eğer isterse bu davranışı bırakabileceği, bunun bir tedavisi olduğu, ancak bu davranışı bırakmadığında ilerleyen zamanlarda çok daha zorlanabileceği anlatılmalıdır. Çocuk bu davranışı bırakabileceğine inandığında motivasyonu artacak ve işbirliği konusunda istekli olacaktır.
Davranışın ilk dönemlerinde çocuğun tırnak yeme davranışının görmezlikten gelinmesi davranışın sönerek yokolmasını sağlayabilir.
Eğer davranış uzun dönem devam ediyorsa, bu davranışın altında yatan çocuğu mutsuz ve tedirgin eden durum öğrenilmeye çalışılmalı ve çözüm getirmelidir.
Çocukla iletişim kurulmalı ve onunla zaman geçirilmelidir.
Çocuğu azarlamak, eleştirmek, korkutmak öğüt vermek gibi yöntemlerden kaçınılmalıdır.
Çocuğa huzursuzluk verecek ortamlardan kaçınılmalıdır.
Gece yatmadan önce bir çift hafif eldiven giyilerek çocuğun gece tırnak yememesi sağlanabilir.
Korku filmi, ürkütücü hikayeler, korku veren dinsel söylemlerden kaçınılmalıdır.
Gündüzleri acı oje kullanarak çocuğun tırnağını yememesi gerektiği hatılatılabilir.
Parmak ve tırnağa acı fakat zararsız bir sıvı sürülebilir. Bu hem hatırlatıcı ve hem de tırnağını ağzına götürdüğü zaman acı ile birleştiğinde terk etmeye yardımcı olabilir.
Çocuğun ilgisi farklı yönlere çekilebilir. Örneğin en çok televizyon izlerken tırnak yiyorsa bu durumda sakız çiğnemesi gibi.
Tırnakların derin kesilmesi bazı durumlarda işe yaramaktadır. Ayrıca çocuk kendi tırnakları ile ilgilendiğinde bu davranışı azaltabilmektedir. Örneğin kendi tırnak bakımını kendisi yapabilir, ona ait bir tırnak bakım seti alınabilir.
Çocuğa aşırıya kaçmayacak şekilde ödüller verilebilir. Aşırı ödül çocuğun ödül için olumsuz davranışlar geliştirmesine sebep olabilmektedir.

Etiketler

Aile içi şiddetTırnak yemeÇocukta psikolojik sorunlarKaygılı çocukEleştirel aileAşırı kaygılı anababaAcı oje

Yazar Hakkında

Uzm. Kl. Psk. Aylin Aydemir

Uzm. Kl. Psk. Aylin Aydemir

Uzman klinik psikolog Aylin AYDEMİR
2005 yılında temel lisans eğitimini psikolojide tamamlamasının ardından Gelişim ve klinik psikolojide uzmanlığını almıştır. 2007-2010 yılları arasında çocuk ve ergenler ile çalışmış ve bu dönemde aleksitimi ve obezite üzerinde araştırma yaparak tezini tamamlamıştır. 
Amerika’da Akıl Sağlığı Danışmanlığı (Mental Health Counseling) ve (Brain Spoting) Zihin Odaklama Eğitimleri ile EMDR (eye movement desensitization and reprocessing), Göz Haraketleri ile Sistematik Duyarsızlaştırma ve Yeniden işlemleme, EMDR ile fibromiyoloji ,ağrı, fobi, korku, anksiyete tedavisi, travma çözümleme eğitimi, Bilişsel Davranışçı terapi (Cognitive Behaviroal Therapy), Stratejik Aile Terapisi, Aile danışmanlığı, Boşanma ve çift danışmanlığı gibi alt uzmanlık alanları da yer almaktadır.
Bunun yanı sıra dünyada alanındaki gelişmeleri yakından takip eden Uzm. Klinik Psikolog AYDEMİR, Prof Dr Tina Virginia’dan sanal gerçeklik (virtual Reality) terapisi eğitimi alarak ve fobi, anksiyete, depresyon, panik atak alanındaki çalışmalarına yeni bakış açısı getirerek psikoterapi ile teknolojinin mükemmel uyumunu klinik çalışmalarına yansıtmaktadır.
Meslek hayatı boyunca pek çok proje , eğitim ve araştırmaya imza atmış olan Aydemir halen alanda çalışan uzmanlara yönelik çeşitli eğitim ve supervizyon desteği vermekte ve yanısıra bilgi birikimi ve tecrübelerini aktaran kitabı da yazım aşamasındadır. 
Halen Amerika’da ve Türkiye’ de supervizyon eğitimlerine devam etmekte olan Aydemir 2005 yılından beri yüzlerce danışan ile çalışmış ve halen ARM psikiyatri Psikoterapi Merkezinde hizmet vermektedir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır