Doktorsitesi.com

Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi Nelerdir

Uzm. Kl. Psk. Nevin Göksu Koyuncu
Uzm. Kl. Psk. Nevin Göksu Koyuncu
3 Ocak 202055 görüntülenme
Randevu Al
Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi Nelerdir

Çocuklara mahremiyet eğitimi verilmesi son derece önemlidir. Kendi güvenliklerine sahip olmak ve bunu çocuklukta öğrenebilmek yetişkinlik dönemlerinde de kendilerini korumaları açısından önemlidir. Mahremiyet eğitimi ruh sağlığı açısından da gereklidir. İnsanların niyetleri konusunda bazen bizler bile zorluk yaşayabiliyoruz, çocuklar bunların bilincine varmakta biraz daha zorlanıyorlar bu sebeple kendilerini korumaları bir birey olarak gereklidir. Ebeveyn olarak bunları ayırt etmesi konusunda imkan tanımak gerekir, mahremiyet konusunda eğitim verirken çocuklara endişe ve korku hissettirecek cümleler kurulmamalı ve kullanmaktan kaçınılmalıdır.

Endişe, korku duyguları normal seyrinde iken sağlıklı duygulardır fakat anksiyete oluşturabilecek düzeye geldiği zaman ruh sağlığını etkiler, bu sebeple her durum abartılmadan ve olağan düzeyde gösterilmeli ve anlatılmalıdır. Çocukların yaşlarına göre bazı görevler vererek bir birey olduğunu öğretmeye çalışın kıyafetlerini giymesini, lavabo ihtiyaçlarını kendisinin de yapabileceğini öğretmeye çalışın, bunları öğretmeye çalışırken de şunu söylemekten çekinmeyin “ihtiyacın olduğunda ben buradayım” bu cümleniz çocuğunuzun kendisini daha iyi hissetmesini sağlayacaktır. Aynı zamanda banyo yaparken de kendisinin yapması için teşvikte bulunun ve öğretici olmaya çalışın “sen beceremezsin, sen eksik yaparsın” demeyin bazı şeylere fırsat verilmesi öğrenmeyi hızlandırır ve gerçekleştirir. Özel bölgelerini kendisinin temizlemesine izin vermeniz onu desteklediğinizi ve mahremiyetine saygı gösterdiğinisi hissettirir, böylece çocuğunuz mahremiyetin saygı duyulan bir durum olduğunu sadece konuşarak değil sizin davranışlarınızla da anlamaya başlayacaktır.

Çocuğunuz bu duruşunuzla herkesin mahremiyetine saygı duymanın önemini kavrar ve herkesten bunu bekler, herkese öyle davranmaya çalışır saygı göstermeyene ise Hayır ! demeyi bilecektir. Ebeveyn olarak bu duruşunuzu bir, iki kere deneyip sonrasında tutarsız davranmayın, her zaman tutarlı ve kararlı şekilde yapmaya devam edin.

Mahremiyet eğitiminde bir diğer önemli konu ise çocuğunuz istediği zaman bedeni ile temasa geçebilir istemediği zaman geçemezsiniz, kıyafetlerini kendisi giymek istediğinde izin verin ters olsun farketmez tekrar deneyerek doğrusunu yapmasını öğretin, odasına girerken hep kapısını tıklayıp müsaade isteyerek mahremiyet alanına girin, burada yaş önemli bir kriter değildir, beş yaşında yaptığınızda da saygı duyulduğunu hissedecektir 15 yaşında yaptığınızda da, sizden öğrendiği bu bilgiler sayesinde sizin özel yaşam alanınıza girerken de aynı tutumu gösterdiğini göreceksiniz.

Siz bunlara saygı gösterdiğini zaman çocuğunuzda mahremiyete saygı göstermeye başlayacak ve diğer insanlardan da bunu bekleyecektir. Mahremiyetine saygı duymayan kişileri mutlaka size anlatmak isteyecektir müsade edin anlatsın ve siz de dinlemekten veya başka işlerle uğraşmaktan kıçının çocuğunuza odaklanın böylece ne kadar hassas ve önemli bir konu olduğunu yine siz öğreteceksiniz.

Etiketler

MahremiyetPsikolojimahremiyet eğitimimahremiyet eğitimi nedirmahremiyet eğitimi nasıl verilir

Yazar Hakkında

Uzm. Kl. Psk. Nevin Göksu Koyuncu

Uzm. Kl. Psk. Nevin Göksu Koyuncu

Uzman Klinik Psikolog Nevin Göksu Koyuncu, Maltepe Üniversitesi Psikoloji Bölümünden mezun oldu. Sosyal Bilimler Enstitüsü Klinik Psikoloji Yüksek Lisans  eğitimini tamamlayıp Uzman Klinik Psikolog ünvanıyla mesleğine başladı. Lisans ve Yüksek Lisans eğitimi sürecinde sırası ile Tekirdağ Özel Optimed Hastanesi, SBÜ Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi,  Özel Avcılar Hospital gibi sağlık kurumlarında stajyer psikolog olarak staj deneyimleri kazandı. Psikolojik Testler eğitimlerini Ruh Sağlığı Enstitüsü’nden aldı. Uygulayıcı olduğu testler; MMPI- TAT - CAT - Bender Gestalt Görsel Motor Algı - Goodenough Harrıs - Catell 2A Zeka -   Metropolitan Okul Olgunluğu - AGTEGessel Gelişim Figürleri - Peabody Resim Kelime Eşleştirme - Porteus Labirentleri - Louıssa Duss Psikanalitik Hikayeler - Harrıs Lateralleşme - MMSE - SCL90 Psikolojik Belirti Tarama - Beck Depresyon - Beck Anksiyete - Lıebowıtz Sosyal Fobi'dir. Prof. Dr. M. Hakan Türkçapar’dan Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimini, Doç. Dr. Nevin Dölek’ten Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi eğitimini, Uzman Psikolog Zeynep Ezgi Karagöz’den Çocuk Resimleri Analiz ve Yorumlama eğitimi,  Uzman Psikolog Mehmet Teber’ den Oyun Terapisi Süpervizyonlarını sırasıyla; Oyun Terapisi ile Çocuklarda Yeme Sorunları, Tırnak Yeme ve Parmak Emme, Enürezis ve Enkoprezisi Çalışmak eğitimlerini aldı.

Şu anda kurucusu olduğu Lotus Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nde danışanlarına hizmet vermektedir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır