Çocuklarda kimyasal maddelerin kazayla içilmesi durumu

Çocuklarda kimyasal maddelerin kazayla içilmesi durumu

Çocukların asit ya da bazik yapıdaki kimyasal maddeleri ağızdan almaları sonucu, ağızdan başlayarak yutak, yemek borusu, mide ve barsaklarda çeşitli seviyelerde kimyasal yanık oluşabilir. Bu maddeler evlerde sık kullanılan temizlik maddeleridir: çamaşır suyu, deterjan, lavabo açıcı, kireç çözücü, tuz ruhu. Bunlar dışında, pas giderici, metal aşındırıcılar, saç boya ve permasında kullanılan maddeler, piller de daha nadir olarak korozif yanıklara neden olabilir. Bu maddelerle oluşan hasarın seviyesi, alınan maddenin tahriş gücüne (pH’sı), miktarına, yoğunluğuna ve maruz kalma süresine bağlıdır. Kısa sürede ölümden, uzun süren tedavi sürecine ya da yüzeysel tahrişlere kadar geniş bir aralıkta etki gösterirler.

Bu makale 17 Haziran 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mevlit Korkmaz

Doç.Dr. Mevlit KORKMAZ, 25 Haziran 1967 tarihinde doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerini bitirdikten sonra Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1991 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 2002 yılında Çocuk Cerrahisi Uzmanı olmuştur. 

Uzmanlık eğitimi sonrasında, 2002- 2007 yılları arası Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde, 2007-2009 yılları arası Özel Medicana Hastanesi ve İstanbul Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi Sağlık Hizmetleri Şirketi'nde, 2009-2011 yılları arası, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapmış olan Doç.Dr. Mevlit KORKMAZ, mesleki çalışmalarına Emsey Hospital'de devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Zehirlenme
Prof. Dr. Mevlit Korkmaz
Prof. Dr. Mevlit Korkmaz
İstanbul - Çocuk Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube