Çocuklarda kekemelik doğal bir süreç midir?

Çocuklarda kekemelik doğal bir süreç midir?

Kekemelik bir konuşma bozukluğudur. Kekemelik konuşma sırasında veya konuşmaya başladıktan sonra oluşur. Bu sırada heceleri, sesleri yineleme, tekrarlama, uzatma, konuşma akıcılığında duraklama şeklinde ortaya çıkar.

Kekemelik bazen konuşmada ritim bozukluğu olarak da adlandırılır. Kekemeliğin nedenleri psikolojik, fizyolojik ya da kalıtımsal olabilir. Bu dönemde kekeme olma ihtimali çok yüksektir. Dil gelişim süreci kekemelik için önemli bir zaman dilimidir. Eğer çocuk bu dönemi sağlıklı atlatırsa ergenlikten sonra kekemelik yaşama ihtimali nerdeyse % 0’a yakındır.

Kekemelik için en uygun dönem dil gelişim dönemidir. Bu süreçten sonra çocuk dil gelişimini tamamlar. Kekeme olma ihtimali de azalır. Ailesinde kekeme olan anne ve babaların çocuk teklemeye, tutulmaya, kekelemeye başladığında acil tedbir almaları gerekiyor. “Zamanla geçer” düşüncesi kesinlikle doğru değildir. Hatta bazı hekim arkadaşlarımız dahi aileye “Merak etmeyin zamanla geçer” diyorlar. Zamanla geçerse insanların % 1’i neden kekeme diye soruyorum.

Ülkemizde yaklaşık 1 milyon civarında kekeme var. Bakın bunların kekemeliği zamanla geçmemiş. İlk yapılacak iş bu konuda uzman bir psikolog yada konuşma terapisti ile iletişime geçmektir. 

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Hayrettin Şahin

Etiketler
Kekemeliğin nedenleri
Uzm. Psk. Hayrettin Şahin
Uzm. Psk. Hayrettin Şahin
Gaziantep - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube