Çocuklarda kaliteli uyku için öneriler

Çocuklarda kaliteli uyku için öneriler

Günümüz yaşam şartlarının getirdiği en önemli kısıtlamalardan biri kuşkusuz çocuklarımızın gece önerilen uyku miktarını alamamasıdır. Uyku sağlıklı yaşam için gerekli bir ihtiyaçtır. Çocuğun fiziksel ve ruhsal gelişimi için belli sürede ve kaliteli uyku önemlidir. Aşağıdaki listede, çocuğunuzun bol bol dinlenebilmesi için birçok öneri sunulmaktadır. Bu listenin bütünüyle uygulanması amaçlanmamıştır. Bunun yerine, sizin ve çocuğunuz için işe
yarayacak üç ila beş değişiklik seçmenizi öneririm.

ELEKTRONİK CİHAZLAR VE UYARANLAR

 Çocuğunuzun uyanmasına yardımcı olmak için bir çalar saat kullanın. Çocuğunuz saate bakıyorsa, uykuya dalmayı bekliyor ve umut ediyorsa, saatin yüzünü onlardan yana çevirin.

 Çocuğunuza öğleden sonra ve akşam geç saatlerde kafeinli (örneğin çikolata, soda, çay, kahve vb.) Herhangi bir şey vermeyin. Kafein gece uyanmalarına ve sığ uyumaya neden olabilir.

 Çocuğunuzun ekran saatlerini akşamları sınırlayın ve tüm cihazları yatmadan bir saat önce kapatın.

 Yatmadan hemen önce herhangi bir uyarıcı aktiviteyi sınırlandırın veya önleyin. Akşam geç yemek yemekten veya atıştırmaktan ve fiziksel egzersizden uzak tutun.

 Televizyonları, bilgisayarları, video oyun konsollarını, tabletleri ve cep telefonlarını çocuğunuzun yatak odasının dışında tutun.

 Çocuğunuz gecenin ortasında uyanırsa, parlak ekranlı elektronik cihazlarla oynamalarına izin vermeyin. Cihazlardan gelen ışık normal uyku düzenini bozar ve çocuğunuzun uykuya dalma olasılığını azaltır.

NASIL BİR UYKU ORTAMI OLMALIDIR?

 Çocuğunuzun yatak odası ortamının serin, sessiz, rahat ve rahat olduğundan emin olun.

 Çocuğunuzu yatağını sadece uyumak için kullanmasına teşvik edin. Başka aktiviteler yaparken (örneğin, TV izlemek, bir tablet veya bilgisayar kullanmak, vb.) çocukların yatağı uykuyla ilişkilendirmelerini zorlaştırır.

 Çocuğunuzu uykulu iken uyumaya bırakın, ancak yine de uyanık olun. Çocukların yatakları dışındaki yerlerde uykuya dalmalarına izin vermek, uykularını yataklarıyla değil, bu yerlerle ilişkilendirmeyi öğretebilir.

 Çocuğunuza doldurulmuş bir hayvan, oyuncak bebek, oyuncak veya yumuşak bir battaniye gibi bir güvenlik nesnesi gösterin ve yatmadan önce geçerken bu nesneyi almalarını isteyin. Güvenlik nesneleri, ebeveyn veya birincil bakıcı odada olmadığında çocukların kendilerini güvende hissetmelerine yardımcı olur.

GÜNDÜZ UYKUSU GEREKİR Mİ?

 Okul öncesi ve okul çağındaki çocuklar için günlük rutinde kısa gündüz uykuları (kestirmeler) gerekebilir. Gündüz uyku, küçük çocuklarda dikkat süresini ve enerji seviyesini artırabilir. Ayrıca, çocuğunuzun günde 10 ila 13 saat dinlenemiyorsa, günlük olarak ihtiyaç duydukları toplam uyku miktarını almasına yardımcı olabilir.

 Öğleden sonra veya akşamları çocuğunuzu biraz kestirmek için kullanmaktan kaçının. Günün geç saatlerinde uykuya dalması, çocuğunuzun gece düşme ve uyurken zorlanma olasılığını arttırır.

UYKU RUTİNİ

 Çocuğunuzu her gün aynı saatlerde uyumaya ve uyandırmaya alıştırın. Çok geç uyanmak ve hafta sonları geç yatmak, bir çocuğun uyku programını bozabilir.

 Çocuğunuzun yatma saatini belirten ve tahmin edilebilir bir dizi etkinlik oluşturun. Bunlar diş fırçalama, banyo yapmayı, pijama giymeyi, sakinleştirici müzik dinlemeyi ve bir kitaptan bir hikâye okumayı içerebilir.

 Bir uyku günlüğü tutabilirsiniz. Çocuğunuzla gün boyunca sorunlara neden olabilecek kalıpları bulmak için kestirmeleri, yatma zamanlarını, uyanma zamanlarını ve gece davranışlarını izleyebilirsiniz. Böylece herhangi bir uyku sorununda ikinizin de belirli problemler üzerinde odaklanmanıza yardımcı olacaktır.

RAHATLATMA-GEVŞETME

 Çocuğunuz yatmadan önce uyumakta zorlanıyorsa, derin nefes alma egzersizleri ve rehberli gevşetme egzersizleri konusunda rehberlik ediniz (örneğin, sahilde dinlenirken kendinizi hayal edin).

 Çocuğunuzun uyumakta zorluk çekmesi durumunda, yataktan kalkmalarını ve sıkıcı bir kitap okumak (örneğin, ders kitabı gibi) çok teşvik edici olmayan bir şey yapmalarını sağlayın. Tekrar uyuduklarında yatağa dönebilirler. Yatağa döndükten 20- 30 dakika sonra uyanık kalırlarsa, işlemi tekrar ediniz. Bu, yatağın uykusuzlukla ilişkilendirilmesini önler.

 Çocuğunuzun rahatlama ve uykuya dalma kabiliyeti ile ilgili pozitif konuşma cümleleri kullanın: “Uyuyabilirsin.” “Rahatlayabilirsin.” “Güvendesin.”

 Çocuğun uykuya geçişini engelleyen rahatsız edici düşünceleri varsa, yatma vakti günlüğüne yazma veya çizim yapmalarını teşvik edin. Olumsuz duyguları sağlıklı bir şekilde ifade etmeleri için onlara zaman tanıyın.

 Yatmadan önce yapılan kontrolleri kısa ve tatlı tutun. Bir yatma vakti kontrolünün asıl amacı çocuğunuzun orada olduğunu ve güvende olduklarını bildirmektir.

HAREKET-EGZERSİZ

 Güne çocuğunuzla egzersiz yaparak başlayın. Günün erken saatlerinde egzersiz yapmak çocukların daha enerjik ve uyanık hissetmelerine yardımcı olabilir. Aynı zamanda çocukların dikkatlerini odaklamalarına yardımcı olur. Akşamları da uykuya dalmaya ve uykuya yardımcı olur.

Bu makale 20 Ağustos 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Recep Alp

Doç. Dr. Recep ALP, 1975 yılında doğmuştur. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamladıktan sonra Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları) Uzmanı olmuştur.

Doç. Dr. Recep ALP, mesleki çalışmalarına şu an Tekirdağ'da bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Dr. Recep Alp'in mesleki bilgilendirme yapmış olduğu videolarına Doç. Dr. Recep Alp yotube sayfasından ulaşabilirsiniz.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
çocuklar ve uyku
Doç. Dr. Recep Alp
Doç. Dr. Recep Alp
Tekirdağ - Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
Facebook Twitter Instagram Youtube