Doktorsitesi.com

Çocuklarda Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğuna Nasıl Müdahale Edilir?

Psk. Zeynep Cila
Psk. Zeynep Cila
23 Mayıs 2023167 görüntülenme
Randevu Al
Öncelikle klinik gözlem yapılmalı gerekli hallerde dikkat testlerinden yararlanılmalıdır.
Çocuklarda Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğuna Nasıl Müdahale Edilir?

Hekim kontrolünde gerekli olduğu taktirde ilaç kullanılmalıdır. Kalıcı bir iyilik hali yaratmak içinse çocuğun evde ve okul hayatında bazı değişiklikler yapılmalıdır. Ev ve okul hayatında yapılan düzenlemeler sosyal ve akademik açıdan davranışlarında olumlu değişimler gözlenmesi için gerekli müdahaleleri içerir. Eğitmenle iş birliği yaparak sınıf içerisinde edimsel teknikler kullanılmalıdır. Bu teknikler; puanlama sistemi, günlük rapor kartları gibi uygulamalardan oluşmaktadır. Bir uzman tarafından sosyal beceri eğitimlerinin verilmesi çocuğun ilişki geliştirme becerisine oldukça önemli katkı sağlar. Bununla birlikte bu süreçte sosyal ve duygusal açıdan olumsuz etkilenen çocuklara oyun terapisi yapılabilir. Bu tanıyı almış olan çocukların ebeveynlerine psikoeğitim ve aile danışmanlığı desteği verilmesi oldukça önemlidir.

Bütün bu süreç düşünüldüğünde onların birer çocuk olduğunu unutmamak gerekir. Bir uzmandan destek almak ve süreçle ilgi bir yol haritası belirlemek oldukça önemlidir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğuna (DEHB) sebep olan faktörler ağırlıklı olarak genetik ve nörobiyolojik faktörlerdir. Bununla beraber çevresel ve psikolojik faktörlerin etkisi göz ardı edilemez. Bizler çocuklara psikososyal açıdan destek vererek onların günlük yaşamlarında sağlıklı ilişkiler kurabilen, sosyal açıdan kabul gören ve akademik yaşantılarına aksatmadan devam edebilen bireyler olmaları için bütüncül bir çalışma gerçekleştirmeliyiz.

Etiketler

Çocuklarda dikkat eksikliğiçocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite

Yazar Hakkında

Psk. Zeynep Cila

Psk. Zeynep Cila

Lisans eğitimimi 2020 yıllında Beykent Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde yüksek onur derecesi ile bitirdim. Mezuniyetimin ardından 2021 yılında 450 saati içeren Aile Danışmanlığı Eğitimi’ni tamamlayarak "Aile Danışmanı" unvanına sahip oldum. 2022’de DATEM kurumunda Prof. Dr. Ebru Şalcıoğlu’nun yürütmüş olduğu Bilişsel Davranışçı Terapiler Eğitimi’ni ardından 2023 yılında Dr. Tahir Özakkaş öncülüğünde yürütülen Duygu Odaklı Bireysel Terapi Eğitimi’ni tamamladım. Aynı zamanda oyun terapisi alanında birden fazla ekolde uygulayıcı eğitimim bulunmaktadır. Şu an da Bütüncül Psikoloji Danışmanlık Merkezi’nde yetişkin, çocuk ve ergen danışanlarımı görmeye devam ediyorum.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır