Çocuklarda 3 yaş sendromu

Çocuklarda 3 yaş sendromu

Herkese merhaba!

- 3 yaş döneminde çocuğun kendini kanıtlama çabası artar. Önemli olduğunu hissetmek ister.

- Çevresiyle ilişkisi gelişmeye başlar.

- Bu dönemde oldukça inat olabilir, söylenenin aksini yapma eğiliminde olduğunu görebilirsiniz. Kendi istediklerini giymeyi, kendi istediklerini yemeyi tercih edebilir. Bu ve benzeri örneklerin hepsi çocuğun bağımsız olma isteğinden kaynaklanır, çünkü artık yavaş yavaş “ben” olma dönemindedir.

- Yeterince değer görmediğini hissederse ya da istekleri karşılanmazsa ağlama nöbetleri yaşayabilir, 3 yaş sendromunda ağlama krizleri yaygın olarak görülür.

- Ona sevgiyi normalde olduğundan daha çok göstermeniz önemlidir.

- Yapmasına uygun küçük görevlerler vererek kendisini önemli hissetmesine fırsat verebilirsiniz.

- Ailecek yapılacak etkinlikler, arkadaş ortamı ile sosyalleşmesi önemlidir.

- Yaptığı olumlu davranışlarda onu tebrik etmek, olumlu davranışın tekrarı için onu motive edecektir !

- Konuşurken, anlayacağı ölçüde basit cümleler kurmak ve göz teması kurmak önemlidir. Bu onun hem değerli hissetmesini hem de sakinleşmesine yardımcı olur.

- 3 yaş sendromu yaşayan çocuklar genellikle oyuncaklarını paylaşmaktan kaçınabilir. Bu durumda onu zorlamak yerine, tek bir oyuncak değil, herkesin eşit paylaşabileceği lego gibi oyuncakları tercih edebilirsiniz.

- Öfke ve kızgınlığını hobilere yönlendirebilirsiniz. Resim çizmeye teşvik etmek veya müzik aletleri gibi...

- Özerklik için önemli olan bu dönemde çocuğa katı kurallar koymamak ileride özgüven problemi yaşamaması için önemlidir.

- Çocukla bir nevi arkadaş olmak, iyi iletişim kurmak, ona söz hakkı ve kendini ifade etme hakkı vermek çok önemli ! Önemsendiğini ve anlaşıldığını hissetmeli.

- Gerektiği zaman hayır demek önemlidir. Hem anne hem baba bu konuda net olmalıdır.

- Tutarlı olmak, bir gün evet denildiğinde başka bir gün hayır dememek çocuğun size olan güvenini artırır.

- Ve zorluklarla dolu olan bu dönemde siz ebeveynlerin sakinliğinin çok önemli olduğunu unutmayın. Aile desteğiyle atlatılabilen bir dönem olsa da, çocuğun davranışlarıyla baş edilemediği takdirde veya özel durumlarda uzman desteği almayı tercih edebilirsiniz.
 

Bu makale 14 Aralık 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Klinik Psikolog  Jülide Kabakçı

Uzm. Kl. Psk. Jülide Kabakçı, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından lisansını Maltepe Üniversitesi'nde başarıyla tamamlamıştır. İhtisasını ise Okan Üniversitesi'nde başarıyla tamamlayarak Uzman Klinik Psikolog unvanını kazanmıştır.  Uzm. Kl. Psk. Jülide Kabakçı, mesleki çalışmalarına Uzm. Kl. Psk. Jülide Kabakçı Danışmanlık Merkezi'nde devam etmektedir.   EĞİTİM VE PROJELER Dr. Pınar Arslantürk süpervizörlüğünde “Direnç ve Aktarım Kavramlarının Psikanalitik ve Bilişsel Davranışçı Terapi Kuramları Bağlamında İncelenmesi” konulu Yüksek Lisans bitirme projem başarılı bulunmuştur. Bilişsel Davranışçı Terapi 1 ve 2 teorik derslerini başarı ile tamamlayarak Uzman Klinik Psikolog Sevilay Gül eşliğinde Bilişsel Davranışçı Terapi süpervizyon sürecini başarıyla tamamlamış bulunmaktadır. Akran Mentörlüğü Eğitimi Bilişsel Davranışçı ...

Etiketler
3 yaş sendromu
Klinik Psikolog  Jülide Kabakçı
Klinik Psikolog Jülide Kabakçı
Adana - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube