Çocuklar ve tırnak yeme alışkanlıkları

Çocuklar ve tırnak yeme alışkanlıkları

Çocuk bakmanın zor ve eğlenceli kısımlar mevcutken, zorlayıcı olduğu durumlarda bile ihmal etme olasılığı olmaksızın sorumluluk gerektiren bir yönü vardır. Bakım veren kişinin çocuğun karnını doyurması, temiz olmasını sağlaması ve sağlığıyla ilgili şüpheli durumlarda müdahale etmesi ve/veya ettirmesi beklenir.

Tırnak yeme davranışı önceden ele aldığım duygusal ihmalin sonuçlarındandır. Çocuk, sevgi ve ilgi ister ve eksikliğini yaşadığı durumlarda nasıl baş edeceğini bilemez.Bu eksikliğin yarattığı kaygıyı azaltmak adına bazı davranış problemleri ve davranışsal tekrarlar gözlemlenebilir.

Çocuk bakmanın zor ve eğlenceli kısımlar mevcutken, zorlayıcı olduğu durumlarda bile ihmal etme olasılığı olmaksızın sorumluluk gerektiren bir yönü vardır. Bakım veren kişinin çocuğun karnını doyurması, temiz olmasını sağlaması ve sağlığıyla ilgili şüpheli durumlarda müdahale etmesi ve/veya ettirmesi beklenir.

Peki, çocuğa sadece bunların yapılması yeterli midir?  - Hayır

Çocuk bütün sıraladığımız şeylerin dışında ilgi ve sevgi beklemektedir. Duygusal açıdan doyum sağlayamayan çocuk kendisini yetersiz ve değersiz hissedebilir. Duygusal anlamda sorunlar yaşayan çocuk ise baş edebilmek arayışa girer. Bu belirtiler veya yardım zili de diyebiliriz, bir çok şekilde ortaya çıkabilir. “Tırnak yeme” davranışı ise bunlardan biridir. Sadece çocuklarda değil etrafımıza baktığımızda yetişkinlerde de görülebilmektedir.

Çocuklarda tetikleyici durumlar nelerdir?

Huzursuz ev ortamı

Ebeveynlerin boşanması

Beklenilen ilgi ve sevgiye ulaşamama

Sevilen kişinin kaybı veya hastalanması

Okul vs. ortamlardaki arkadaşlarıyla sıkıntılar yaşama “akran zorbalığı vs.”

Yakın arkadaşının veya aile bireylerinin tırnak yeme davranışı taklit etme

Yukarıdaki maddelerin çoğunda gördüğümüz gibi duygusal temele dayanan davranışın çıkış noktası kaygıdır.

Erkek çocuklarına oranla kız çocuklarındaki tırnak yeme davranışı daha fazladır.

Tırnak yeme davranışa ek olarak gözlemlenebilecek durumlar ise; ağzına dışarıdan nesneler sokması, diş sıkma veya gıcırdatma, parmak veya farklı nesneleri emme davranışlarıdır.

Tırnak yeme davranışı nasıl sonlandırılır?

Temelinde kaygı barındıran ve besleyen eylemleri sonlandırırken yapmamız gereken ilk hamle kaygıyı uzaklaştırmak olacaktır.

Çocuğun baş etmekte zorlandığı durumları bulmak adına gözlemlemek önemli yer tutmaktadır. Zaten tedirgin ve kaygılı olan çocuğa ceza ve tehditkar yaklaşım bir sonuca ulaştırmaz aksine bu tepkiler olumsuz davranışın artışında katkıda bulunmaktadır. 

Yaşamındaki zorlandığı kısımları düzeltme adına adımlar atılabilir. Yapıcı ve güven veren yaklaşımla çoçuğun ellerine olan ilgisini başka alanlara kaydırmak yararlı olacaktır. Ellerle başka bir şeyle uğraşmak ve üretmek çocuğun kaygısına ve tırnak yeme davranışına iyi gelecektir. Örnek olarak resim yapılabilir, enstrüman çalınabilir. Aynı zamanda ailenin bir arada olarak kurabiye yapmak gibi aktiviteleri çocuğun hem güven, ilgi ihtiyacını karşılar hemde tırnak yeme davranışı azaltır. Bu önerilerin dışında çocuğa yapıcı bir tutumla tırnak bakımının önemi ve bakımı hakkında bilgiler aktarılırsa faydalı olacaktır. 

Yetişkinlerdeki tırnak yeme davranışını ayrı bir başlıkta ele alacağım. Biliyorum ki , bu davranış çocuklarda fazla olduğu kadar yetişkinlerde de yüksek düzeyde gözlemlemektedir. 

Bu makale 6 Aralık 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Fulya Çelik

Uzm. Psk. Fulya Çelik,Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Bilim Üniversitesinden mezun olmuştur.Yüksek lisansını ise Üsküdar Üniversitesin''de tamamlayarak Klinik Psikoloji uzmanı olmuştur. Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneğinden Kuram ve Temel İlkeler, Kişilik Kuramları, Depresyon, Panik Bozukluk, Özgül Fobi, Obsesif Kompulsif Bozuluk, Sosyal Fobi, Sınav Anksiyetesi, Yaygın Anksiyete Bozukluğu, Somataform Bozukluk, Travma Sonrası Stres Bozukluğu eğitimlerini almıştır.İstanbul Psikoloji Enstitüsünden, Psikolojik Testler, MMPI, WISC-R, Objektif Testler, Projektif Testler eğitimlerini tamamlamıştır.Dabatem’den Klinik Degerlendirme, Vaka Formülasyonu, Seans Yönetimi, Obsesif Kompulsif Bozukluk ve Kompulsif Biriktirme, Yaygın Kaygı Bozukluğu, Depresyon , Travma Sonrası Stres Bozukluğu , Panik Bozukluk, Agorafobi, Sosyal K ...

Etiketler
Tırnak yemek
Uzm. Kl. Psk. Fulya Çelik
Uzm. Kl. Psk. Fulya Çelik
Sakarya - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube