Çocuklar için okula, yetişkinler için işe dönme vakti

Uzm. Psk. Damla Yaşar
Uzm. Psk. Damla Yaşar
3 Şubat 2020137 görüntülenme
Randevu Al
Çocuklar için okula, yetişkinler için işe dönme vakti

Merhabalar,

Bugün yeni bir okul döneminin ve yeni ayın ilk haftasının başlangıcı. Tüm öğretmen ve öğrencilere yeni okul döneminde kolaylıklar dilerim. Tatilden sonra okula dönmek zorlu bir süreç olabiliyor. Üstelik yalnızca çocuklar için değil, biz yetişkinler bile “pazartesi sendromu” yaşayabiliyoruz iki günlük hafta sonu tatilinin ardından. Kendimizin bile deneyimlediği bu süreci çocuklarımız yaşayınca onları nasıl suçlayabiliriz ki? Peki okula dönüş stresini azaltmak, işleri çocuğumuz için de kendimiz için de biraz olsun kolaylaştırmak için neler yapabiliriz?

* Okul rutinine okul başlamadan bir süre önce başlamak, uyku saatlerini ve uyanma saatlerini ona göre belirlemek,

* Çocuğunuzla okula geri dönmekle ilgili duyguları ve düşünceleri hakkında konuşmak, bu konuda soruları/endişeleri varsa dile getirmesi için cesaretlendirmek,

* Bu konuda onlarla empati kurmaya çalışmak ve suçlayıcı olmadan onları anladığınızı belirtmek,

* Çocuğunuzda okula aitlik hissinin gelişmesi için ona destek olmak

okula yeniden adapte olma sürecinde destekleyici olacaktır.

Hatta belki de tüm bunlar bizlerin işe yeniden adapte olması için de yardımcı olabilir, denemeye değer, siz ne dersiniz?

Hepinize keyifli bir hafta dilerim,

Sevgiler.

Etiketler

Okul çağıOkula başlamakOkula uyum süreciKişisel gelişimOkul çocuğuPazartesi sendromuPazartesi sendromu nasıl atlatılırTatil dönüşü depresyonugelişim psikolojisi

Yazar Hakkında

Uzm. Psk. Damla Yaşar

Uzm. Psk. Damla Yaşar

Uzm. Psk. Damla Yaşar 1993 yılında Antalya’da dünyaya geldim. İlkokul, ortaokul ve liseyi Burdur’da tamamladım. 2016 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Psikoloji Bölümü’nde lisans eğitimimi onur öğrencisi olarak tamamladım. Aynı yıl, Ege Üniversitesi Tezli Psikoloji Yüksek Lisans Programı’nı kazandım ve Eylül 2019’da “Okul Öncesi Dönem Çocuklarında Sembolik Oyun, Duygu Düzenleme Becerileri ve Yönetici İşlevler İlişkisinin İncelenmesi” başlıklı tez çalışmamı tamamlayarak gelişim psikolojisi alanında uzmanlık kazandım. Yüksek lisans sürecime devam ederken Ankara’da düzenlenen bir aile danışmanlığı eğitimine katıldım ve eğitim sonunda MEB onaylı aile danışmanı olmaya hak kazandım. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı olan Özel Ankara Aile Danışma Merkezi'nde psikolog, aile danışmanı ve kurum müdürü olarak görev yaptım. Şu an Olgu Psikolojik Danışma Merkezi'nde yetişkin, çocuk, ergen, çift ve aile danışmanlığı alanlarında danışan görmekteyim.
Sağlıklı bir toplumda yaşayabilmenin yolunun sağlıklı bireyler yetiştirmek olduğuna inanmaktayım. Bu düşünceyle, çocukların ve onları yetiştiren ebeveynlerin duygu, düşünce ve davranışlarını doğru bir şekilde anlayıp değerlendirebilme yetkinliğim çerçevesinde sağlıklı ve mutlu bireylerin oluşturduğu bir toplum yapısına katkıda bulunmak hedefindeyim.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır