ÇOCUK MERKEZLİ OYUN TERAPİSİ

Uzm. Kl. Psk. Gülcihan Agaeva
Uzm. Kl. Psk. Gülcihan Agaeva
12 Aralık 201878 görüntülenme
Randevu Al
ÇOCUK MERKEZLİ OYUN TERAPİSİ

Çocukların dili oyun, kelimeleri ise oyuncaktır. Yetişkinler kadar duygularını anlatabilme ve konuşabilme becerileri gelişmemiştir. Bu nedenle oyunun çocukların deneyimlerini ve duygularını terapistin sağladığı güvenli ortamda ifade etme fırsatı sunduğundan iyileştirici bir özelliği vardır.

Oyun terapisi kontrol ve sınırlamalardan uzak tamamen ilişki ve çocuğun kendi yaratıcılığını ortaya koyması odaklıdır. Bu ilişkide terapist çocuğun gördüğü, duyduğu, hissettiği, dokunduğu şey olur. Çocuğun kendisini ve problemin çözümünü keşfetmesine izin verir. Böylece çocuk, kızgınlık, üzüntü, korku ya da hayal kırıklığı gibi duygularını rahatlıkla sınırlama olmadan yaşar ve ifade eder. Aynı zamanda kendini tanımaya ve keşfetmeye başladığı için mevcut problemle ilgili çözümü bulur ve gerçekleştirir.

Çocuk merkezli oyun terapisi 3 - 12 yaş arası çocuklarla çalışırken kullanılan terapi çeşitlerinden kısa sürede en kalıcı davranış değişikliğini yaratan ve en etkili olan terapi şeklidir.

Çocuk Merkezli Oyun Terapisi Çocukların;

İç dünyalarını ve yaşadıkları sıkıntıları anlamalarını

Psikososyal gelişimlerini sağlıklı şekilde gerçekleştirmelerini

Yaşadıkları sorunlarla ilgili problem çözme yollarını keşfedebilmelerini sağlar.

Çocuk Merkezli Oyun Terapisinin Kullanıldığı Durumlar

Saldırgan davranışlar

Kıskançlık, öfke ve inatçılık

Kaygı ve korkular

Travmalar (ölüm, kaza, istismar, hastalık vb.)

Cinsel ihmal ve istismar

Aşırı çekingenlik ve içe kapanıklık

Davranışsal gerileme

Özgüven ve sosyal beceri sorunları

Boşanma sonrası adaptasyon sorunları

Tırnak yeme ve parmak emme

Uyku, yeme ve tuvalet sorunları

Hiperaktivite ve dikkat eksikliği

Etiketler

TerapiÇocukOyunÇocuk ve oyunOyun terapisiçocuklar için oyun terapisioyun terapisi neden gerekiyoroyun terapisi gerekli mioyun terapisi ne işe yararçocuklar içinçocuklara oyunçocuklara oyun terapisi

Yazar Hakkında

Uzm. Kl. Psk. Gülcihan Agaeva

Uzm. Kl. Psk. Gülcihan Agaeva

1989 yılında Baku/Azerbaycan’ da doğdu. 2013 yılında İzmir Ekonomi Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun oldu. Öğrenim süresince Mersin E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumunda, Mersin Devlet Hastanesinin çeşitli psikiyatri birimlerinde ve çeşitli anaokullarında gönüllü gözlemci olarak staj çalışmalarında bulundu.
2016 yılında İstanbul Esenyurt Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programından mezun oldu ve Uzman Klinik Psikolog unvanını aldı. Yüksek lisans bitirme projesini ‘Obsesif – Kompülsif Bozukluk Tanısı Alan Bireylerin Aileleri ve Sosyal Çevrelerindeki Bilişsel Süreçleri’ üzerine yazdı.
Psikoloji lisans eğitimini tamamladığı sene Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde aile danışmanlığı, zihinsel ve bedensel engelli bireyler için bireysel ve grup terapileri alanlarında çalışma yaptı.
2014 yılında trafik psikolojisinin alanı olan psikoteknik değerlendirme merkezinde sürücülerin güvenli araç kullanmalarını sağlayan zihinsel özelliklerini, psikomotor yetenek ve becerilerini, tutum ve davranışlarını değerlendirerek trafik içinde seyahat eden halkı, tehlikeli sürücülerden korumak amaçlı çalışmalarda bulundu.
2015 yılında iki sene dışarıdan sözleşmeli olarak Mersin Uluslararası Limanı operatörlerinin işe alımında, pozisyon değişikliklerinde ve iş kazası durumlarında bireysel ve kurumsal danışmak hizmeti verdi. 
2017-21 yılları arasında Özel Mersin Ortadoğu Hastanesi’ nde bilişsel davranışçı terapi ekolünü, oyun terapisi ve EMDR terapi yöntemini benimseyerek çocuk – ergen ve yetişkin bireylere bireysel danışmanlık hizmeti verdi. 
Uzman Klinik Psikolog Gülcihan Agaeva, özel danışmanlık merkezinde Bilişsel Davranışçı Terapi, EMDR Terapisi, Oyun Terapisi ve Aile ve Evlilik Terapisi yöntemlerini kullanarak çocuk ve ergen, yetişkin, aile ve çift danışmanlık hizmetlerini vermeye devam etmektedir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.