Çocuk doğurmanın doğru zamanı

Çocuk doğurmanın doğru zamanı

Çocuk yapmalı mıyım sorusunu soran genç anne adaylarının sıklıkla kaygılı ve endişeli olduğunu biliriz. Bir diğer taraftan da heyecanlı ve olumlu beklentiler içinde olduklarını gözlemleriz. Çocuk sahibi olma karar önemli ve ciddi bir konudur tabi ki. Ama çocuk doğurmak için zamanlamanız doğru mu ?

Doğru zamanda planlanmış hamileliğin, istenen ve beklenen çocukların, daha sağlıklı bir bakım ve büyütülme süreci yaşayacakları öngörülebilir. Ancak deneyimli olsun veya olmasın anne adaylarının hamile olduğunu öğrendiklerinde sevinci, heyecanı ve nasıl büyütecekleri konusunda kaygılı olduklarını gözlemlemişizdir. Evlilik ve aile birlikteliğinde çocukların önemli ve eşsiz bir mutluluk getirdiğini zaten anne baba olan çiftler deneyimlemişlerdir.   

İletişim ve internet gibi bilgi kaynaklarına erişimin kolaylaşmasıyla birlikte anne babalar sürekli bilgi alma çabasına girmekteler. Bebek bakımı nasıl yapılır gibi soruların cevabını bulmaya çalışan anne babalar sağlıklı bebekler dünyaya getirmek için beslenme süreçlerini önemsemektedirler. Çocuk sahibi olmaya hazır olmak işte tam da bu nokta da önem kazanmaktadır. Önceden planlanmış beklenen bir çocuk için zihinsel ve ruhsal hazırlık önemli olabilmektedir. Bu dönemde özellikle anne adayları kaygılanabilmekte ve sürekli araştırmaya girişmektedirler. Baba adayları için süreç genellikle biraz daha az kaygılı olabilmektedir.

Yine özellikle anne adaylarının iş yaşamında yaşayabilecekleri engellenmişlik durumu da çocuk doğurmanın önündeki engeller arasında sıralanabilir. Belirli bir süre iş yaşamından uzak kalacak olan anne, erkeklere nazaran kariyer yarışında geride kalma riskini hissedebilmektedir. “ çocukta yaparım kariyer de “ sözünü gerçekleştirmeye çalışan kadının önünde zorlu bir süreç var gibi değerlendirilir. Bu bir kaygıdır. Her şeyin çok kolay olmayacağı yanlış da değildir. Ama bu dünyaya bir canlı getiriyor olmanın mutluluğunu da yaşayan anne için eşsiz bir mutluluk olabilir.

Anne adayları, doğumunu yapacakları bebekleriyle ilgili yerli bir kaygıyla da baş etmek zorunda kalmaktadırlar. Bu dünyaya getirmeyi düşündüğü bir canlıya uygun şekilde bakıp büyütebilecek midir? Bu soru anne adayını bir taraftan planlar yapmaya iterken diğer taraftan bebeğin geleceğiyle ilgili kaygılanabilmektedir. Anne baba adaylarının hataya yer vermek istemeyen kişilik özellikleri de varsa durum daha da karışık hale gelebilmektedir.

Evlilik yaşamında bazen planlı bazen ise plansız olarak çocuk sahibi olunur. Ancak zamanlamasını iyi ayarlayan çiftler için hamilelik, doğum, çocuk bakımı, çocuğun büyütülmesi ve oluşabilen zorluklarla mücadele konusunda daha dirençli olduklarını biliyoruz. Bununla beraber çocuk yapma kararında anne baba adayının zamanlama konusunda ortak fikre sahip olması önemlidir. Bu karar her çift için değişkenlik gösterir. Özellikle kadının anne olmaya hazırlanması önemlidir. Çocuk sahibi olmayı, evliliğin süregiden problemlerini azaltacağını düşünerek çocuk sahibi olma kararı vermek ise yanlış bir karar olabilecektir. Böyle durumlarda öncelikle evlilik ve aile terapisi alınmalı ve evlilik sorunları çözülmelidir.

Bursa da Empati psikolojik danışmanlık ve aile danışmanlık merkezine başvuruda bulunan anne adaylarının şu soruları özellikle dikkati çekmektedir. Çocuk doğurmaktan korkuyorum, hamilelik nasıl bir psikoloji, sağlıklı bebek büyütmek, bebek bakımı yolları, çocuk psikoloğu, çocuk doğurma kararı, ne zaman çocuk doğurmalıyım, çocuk doğrumalımıyım, psikolojik destek gibi

Sosyal ya da ekonomik ya da başka türlü zorlukları olmasına rağmen, her kadının çocuk sahibi olmaya ve doğurganlığa dair bir eğilimi olduğunu yadsıyamayız. Hiçbir anne adayı, anne olmayı bilmiyordu. Her anne bazı zorlukların üstesinden gelmek konusunda ilave çabalar sarf etti. Annelik süreci öğrenilebilecek bir süreçtir. Hayatın başka bir anlamını duyumsadığımız önemli bir yaşam sürecidir. Evlilik ve aile yaşamının temel yapı taşı çocuklardır denilebilir. Bu açıdan anne adaylarının kaygılarını dost ve arkadaşlarıyla paylaşmalarını ve yakınlarından psikolojik yardım almalarını önerebiliriz. Gerekli gördüklerinde uzman psikolog ile de görüşebilirler

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Şahin Uçar

Uzm. Psk. Şahin UÇAR, lisans öncesi öğreniminin ardından Uludağ Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik bölümünde başladığı lisans eğitimini 2002 yılında tamamlayarak Psikolog unvanı almıştır. Yüksek lisans eğitimini ise 2008 yılında Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde tamamlamış ve lisansüstü derecesini almıştır. Ayrıca 2013 yılında Arel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji bölümünde ikinci lisans eğitimini ve 2016 yılında İstanbul Esenyurt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Klinik Psikoloji yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. Kent Gazetesi’nde “Psikoloji ve Ruh Sağlığı” konusunda, Bursa Hakimiyet Gazetesi’nde ”Cinsel Yaşam” konusunda yazılar yazmış olan Uzm. Psk. Şahin UÇAR, Hürriyet Gazetesi Bursa ekinde “Ruh Sağlığı, Evlilik Aile Danışmanlığı ve Cinsellik“ konusunda zaman zaman yazılar yazmaya dev ...

Etiketler
Çocuk doğurmak için zamanlamanız doğru mu ?
Uzm. Kl. Psk. Şahin Uçar
Uzm. Kl. Psk. Şahin Uçar
Bursa - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube