Çocuğun duygusal beyni nasıl geliştirilir?

Çocuğun duygusal  beyni nasıl geliştirilir?

Çocuğunuz üzgün, kızgın, öfke ve korku yaşadıklarında onları teskin etmek için söylenecek sözlerin pek bir yararı olmaz ve çocuk etrafındakileri duymaz. Çocuk çoğu zaman yaşadığı duygunun farkında olmaz. Ona duygularını yeniden yansıtmak ona anlaşıldığını göstermek çok daha uygun bir yaklaşım.Sözel olamayan ifadelerden faydalanmak yaralı bir yaklaşım. çok korktun öyle değil mi? gibi.

 Sonra olayın hikayesini anlatın. Küçükken olayın anlatıcısı anne-baba olmalı.Onu korkutan ya da üzen bir olayı evde bir deftere resimleyerek ya da fotoğraflayarak anlatmak faydalı olabilir.

Bir çocuğun üst ve alt beynini dengeli olarak çalıştırması için en iyi yöntem onun bedenini hareket ettirmesini sağlamaktır. Ne kadar hareket ederse o kadar duyularını çalıştırmış olur.

 Yaptıklarını ve yaşadıklarını hatırlatmak ta faydalı bir yöntem. Bugün Ali'lere gittik öyle değil mi? Orada siz oyunlar oynadınız vb.

Çocuklara hislerin gelip geçici olduğunu öğretmek gerekiyor. Üzgün ya da korkmuş hissettiklerinde her zaman öyle hissedeceklerini düşünürler. O anda duygularını onaylayıp onu anladıktan sonra sonsuza değin o duygularu yaşamayacağını anlatın.

Onu kısa süreli de olsa sakin ve dikkatini dilediği yere vermesini öğretebilirsiniz. Sırtüstü yatırıp karnına bir kitap koyupderin nefes almayı ve kendisini sakinleştirmesini öğretebilirsiniz. Siz de kendinizi doğru bir şekilde sakinleştirmeyi deneyerek ona model olabilirsiniz.

 Aile bireyler arasında eğlenme imkanı yaratabilirsiniz.Sizinle yaşadığı ve geçirdiği olumlu anılar onun zihninde sevilmekte olduğunu söyler.Kardeşleriyle ve aile bireyleriyle eğlenmesini sağlayın.Bu ilerde yaşayacağınız olumlu  ilişkilerinize çok büyük bir yatırım olacaktır.

Çatışmalardan bağ kurma fırsatı olarak yararlanabilirsiniz. Bunlar çocuklara ilişki becerileri öğretmek için fırsatlardır.Arkadaşıyla bir sorun yaşadıysa kendi duygusunu ve arkadaşının duygusunu anlaması için onu yüreklendirebilirsiniz. Yaşadığı sorunu nasıl çözeceğini ona sorabilirsiniz.

Çocuğunuza onun iç dünyaından bahsedin. Zihninde ve bedeninde neler olup bittiğini fark edebileceğini ve onlar hakkında konuşabileceğini anlamasını sağlayabilirsiniz.

  Çocuğunuzun beyni geliştikçe kuramsal oyunlar daha da eğlenceli bir hal alır. Onunla sen olsaydın ne yapardın oyunu oynayın.Düşünmeye yönelten sorular sorarak empati kurmasını ve yaşadığı zor durumlardan nasıl çıkacağı konusunda çözümler üretmesini sağlayın.

 Yaşadığı her güçlük yaşam deneyimi için bir fırsattır ve yaşadığı, yaptığı her hata da yaşam deneyimi için bir fırsattır. Bu fırsatları nasıl kendisi için daha doğru seçimler yapabileceği, alacağı kararlar konusunda yüreklendirmek ve yanlış yapma fırsatı tanımak gerekiyor. Biz yetişkinler de yanlışlarımızdan çok şey öğrendik.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Dan. Nurhan Ünder

Uzm.Psk.Dan. Nurhan ÜNDER, Lisans eğitimini Marmara Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde tamamlayarak Psikolog unvanı almıştır. Uzun yıllar çeşitli merkezlerde ve milli eğitim bünyesinde çalıştı. Ailelerle gönüllü Anne Çocuk eğitimleri yaparak bir çok anne ve çocuğun yaşam değişiminde etkin görev yaptı. Psikolojik Danışmanlarla Psikodrama ve Yaratıcı Drama çalışmaları yaparak meslektaşlarının mesleklerinin gelişiminde büyük değişimler yaratmalarına yardımcı oldu. Yine uzun yıllar sınıf öğretmenleriyle Yaratıcı Drama çalışmaları yaparak öğretmenlerin sınıflarına yaratıcı dramayı kullanarak eğitim ortamını zenginleştirmelerine vesile oldu. Bireysel danışmanlık çalışmalarını, sistemik bir yaklaşım temelinde götürmekte; mesleki gelişimine katkı sağlamak için almış olduğu Psikodrama, EMDR, Hipnoterapi, Transaksiyonel Analiz, Stratejik Aile ...

Etiketler
Beyin gelişimi
Uzm. Psk. Dan. Nurhan Ünder
Uzm. Psk. Dan. Nurhan Ünder
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube