Çocuğum okulda neden başarısız? ne yapmam gerekiyor?

Çocuğum okulda neden başarısız? ne yapmam gerekiyor?

BAŞARISIZLIK ÇOCUĞUNUZUN KADERİ OLMASIN! ÇOCUĞUN PSİKOLOJİK VE PSİKOMETRİK DEĞERLENDİRİLMESİ YAPILARAK BAŞARISIZLIĞIN NEDENİ SAPTANMALI VE GEÇ KALMADAN GEREKEN ÖNLEMLER ALINMALIDIR.

     Tüm anne babalar çocukları okula başladığında çok heyecanlanırlar. Fakat bir süre sonra bazıları çocuklarının başarılarıyla övünürken, bazıları için sorunlar başlar. Öğretmen çocuğun başarısız olduğundan bahsettiğinde aile hayal kırıklığına uğrar.

     Okul başarısızlığı çocuğun kişisel özellikleri dışında birçok psikolojik faktöre bağlı olabilir. Tüm bunlar doğru bir uzmanın iyi bir değerlendirmesiyle beraber, yapacağı psikometrik testlerle belirlenebilir ve gereken önlemler alınabilir.

     Okul başarısızlığının en önemli nedenlerinden biri; çocuğun “başarı” konusunda geliştirmiş olduğu olumsuz düşüncelerdir. Çocuk başarısız ve beceriksiz biri olduğuna dair düşünce geliştirmiş ve bunu benimsemiştir. Anne ve babanın ya da öğretmenin, çocuktan kapasitesinin üstünde başarı beklentisi içine girmesi ve çocuğun bunu karşılayamamasından kaynaklanan bu durum çocuğu en baştan pes ettirmiştir. Motivasyonu yok olmuştur.

       Bunun yanısıra anne baba arasındaki problemlerin çocuğa yansıması, evdeki sorunlar, ebeveyn-çocuk arasında yaşanan sorunlar, ani kayıplar, boşanmalar, ekonomik sorunların çocuğa yansıması, çalışacak ayrı ve sessiz bir odanın olmaması gibi birçok faktör okul başarısızlığına neden olabilir.

       Bu problemler dışında tamamen çocuğun gelişimsel özelliklerine bağlı nedenler başarısızlığın kaynağı olabilir. Çocuğun zeka potansiyeli, öğrenme bozuklukları (ÖÖG), dikkat eksikliği ve hiperaktivite (DEHB) gibi problemler bunlardan bazılarıdır.

     Dikkat edilmesi gereken diğer bir faktör ise okuldan kaynaklanan problemlerdir. Öğretmen ve arkadaşlarıyla yaşadığı problemler çocuğun potansiyelinin ortaya çıkmasını engelleyebilir. Öğretmenin ders anlatış stili ve çocuğun öğrenme stili arasındaki fark, sınıf içindeki düzensizlik gibi durumlar başarıyı etkileyen dış kaynaklı faktörlerdendir.

       Tüm bu nedenlerin doğru değerlendirilip, doğru tespit edilmesi ve gereken önlemlerin erkenden alınması için ailenin bir uzmandan yardım alması doğru olacaktır. Okul başarısızlığında çocuğun içine kapanıp, güvensizlik geliştirmesinin önüne geçmek için çocuğa karşı sabır ve anlayışla yaklaşmalı, çocuğun diğer olumlu yönleri ve özelikleri üzerinde durup, onu motive etmelidir. En önemlisi de anne- baba onu koşulsuz sevdiğini ona göstermelidir. Çünkü asıl olan onun mutluluğudur…

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Deniz İzmir

Deniz İzmir Karaduman - Klinik Psikolog / Terapist İzmir doğumlu Deniz İzmir ilk, orta ve lise öğrenimini İzmir’de tamamladıktan sonra Ege Üniversitesi Psikoloji Bölümünden 1997 yılında yüksek onur derecesiyle mezun olmuş ardından klinik psikoloji yüksek lisansını birincilikle tamamlamıştır. Yüksek Lisans Tezi olarak “11-12 yaş çocuklarının şiddet davranışlarıyla anne baba tutumu arasındaki ilişki “üzerine yaptığı araştırma ”4th World Conference on Psychology, Counseling and Guidance” kongresinde sunulmuş ve aynı kongre dergisinde yayınlanmıştır. Klinik stajlarını İzmir Yeşilyurt Hastanesi Çocuk Psikiyatri Bölümü ve İzmir Tepecik Hastanesi Yetişkin Psikiyatrisi Bölümünde tamamlayan İzmir, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan Psikolojinin Tıbbi Uygulamaları Yetkilendirme Sınavı’nda başarılı olarak psikolojinin tıbbi uygulamaların ...

Etiketler
Çocuğum ders çalışmıyor
Uzm. Psk. Deniz İzmir
Uzm. Psk. Deniz İzmir
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube