Çocuğum bizimle uyuyor

Çocuğum bizimle uyuyor

  En sık karşılaştığımız sorunlardan biridir çocuğun ebeveynleri ile yatması. Birçok konuda olduğu gibi bu konuda da farklı görüşler bulunmaktadır. Ben çoğunluk uzmanın görüşüne katılarak olabilen en doğruyu aktaracağım.

  Bir çocuğun kendini güvende hissedebileceği en önemli ayrıntılardan biri sınırların çizilmesi ve kuralların işletilmesidir. Burada kurallardan kastımız tek yanlı bir otoritede değildir. Disiplin ve kurallar konusu geniş bir konu olduğu için bu konuyu daha sonraki yazılarımda bulabilirsiniz. Yani çocuğun kendi yatağında yatması o evde olması gereken yaşantının, sınırın, hayatın doğal bir örüntüsünün olduğunu gösterir. Bu sayede çocuk kendini güvende hisseder. Peki kaç yaştır bu kendi yatağında yatması durumu. Bu durum evin şartlarına göre değişir ancak önemli olan çocuğun bağımsız bir şekilde kendine ait bir yatakta yatmasıdır ebeveynle aynı odada kalması durumu var olsa bile. ( ev ve oda ortamı uygun değil ise)

 Çocuk 6 aya kadar maksimum 1 yıla kadar anne babanın odasında yine kendi yatağında olması ile uyuyabilir. 1 yıldan sonra çocuk kendi odasına ve yatağına alıştırılmalıdır. Bu anne ve baba için elbette zor olacaktır ancak zaten çocuk büyütmek, başlı başına fedakarlıkları zorlukları ve sabrı içermektedir.

 Kendi yatağında yatan çocuğun bireyselliği ( sorumluluk-özgüven-özsaygı-doğru kararlar alabilme-başladığı işi bitirebilme vb. gelişimler..) daha iyi gelişir, sınırları daha iyi kavrar ve özümser, birey olduğunu hisseder, yetişkinlikte karşılaşabileceği cinsel sorunlar riskini aza indirir. Birçok cinsel problemin altında çocukların anne babasıyla yatması olduğu araştırmalarda / cinsel öykü alınırken görülmüştür. Cinsel problemler diyoruz evet doğrudur. Çünkü kabaca belirtmek gerekirse uyurken çocuğunuzun neresine dokunduğunuzu asla bilemezsiniz. Bu da çocuğun bilinçaltına yanlış mesajlar gönderebilir.

 Çocuğunuzun  yatağında yatması demek onunla hiç irtibat kurmayacağınız demek değildir. Onun kaygılarını en aza indirmelisiniz. Örneğin kapıların açık kalması, çocuğunuzun odasında mutlaka düşük wattlı bir lamba olması, seslendiğinde onu duyup cevap vermeniz ve yanına gitmeniz, ihtiyaçlarını önemsemeniz önemlidir.

Öneriler:

Alışma sürecinde o uyuyana kadar yatağına yatmadan yanında durup  masal / hikaye anlatarak / okuyarak ya da küçük bir sohbet ederek ona bu süreçte destek olabilirsiniz.

Odasında yatmaya başlayacağı zamanı belirterek odasına çocuğunuzun beğendiği ufak tefek aksesuarlar alarak odaya ve yatağına olan aidiyetini arttırabilirsiniz. Örneğin, yeni bir nevresim takımı, halı, gece lambası, uyku arkadaşı oyuncak vb...

Her yalnız yatabildiği gecenin ertesi günü onu mutlaka sosyal olarak ödüllendirmeli, yüreklendirmeli ve onunla gurur duyduğunuzu belirtmelisiniz.

Çocuğunuz sizden ayrı yatacak diye vicdan azabı duymamalı, duygusal olarak eksik kalacağını düşünmemelisiniz. Duygusal olarak destekleyebileceğiniz çok fazla zaman ve fırsatlarınız var bunları iyi organize edebilirsiniz.

Vicdan azabı duyanlar genelde çalışan anneler ya da çok şehir dışı işleri olan babalar olabilmektedir. Bu durumu farklı şekillerde daha nitelikli olarak inanın telafi edebilirsiniz. Yanınızda yatması sizin vicdanınızın rahatlamasına hizmet etmektedir sadece. Çocuğunuz için doğru olan kendi yatağında yatmasıdır.

Bazı aileler benim çocuğum bizimle uyuyor ancak özgüveni yerinde hiçbir sorun yok diye düşünmektedir. Özgüven yaşam boyu gelişmeye devam eden bir süreçtir. Farklı toplumsal alanlarda kendini gösterir o yüzden sadece sizin gözlemlediğiniz yerlerde olan davranışları baz alarak yanılgıya düşmeyin.

Gün içinde bol bol sarılarak onunla oynayarak ve onu dinleyerek ve sohbet ederek çocuğunuzun sosyal-duygusal gelişimine asıl katkıyı sağlarsınız yanında uyuyarak değil.

Elbetteki istisnai durumlar vardır. Ateşli vb. hastalıklarda çocuğunuzu yanınıza alabilirsiniz sık sık kontrol etmek için.

Zaman zaman yanınıza alıp uyuyuncaya kadar yatağınızda misafir edebilirsiniz. Ancak çocuğunuz uyuyunca yatağına götürmeli ve bunu ona mutlaka belirtmelisiniz. (uyuyana kadar bizimle yatabilirsin ancak sen uyuyunca yatağına götüreceğiz bilgin olsun :) )

Çocuğunuzu yatağına alıştırmak belli bir zaman alabilir. Sabırlı ve kararlı olmalı ve asla geri dönüş yapmamalısınız. Sonuçta bir çocuk kendi için en doğruyu bilemez ve eski siteme dönmek için elinden geleni yapabilir. Ne yaparsa yapsın bu durumun değişmeyeceğini bilmelidir. Lütfen kararlı ve sabırlı olun.

Çocuklar kendi yatağında yatmaya hazır değildir çoğu zaman gördüğümüz annelerin bu duruma hazır olmamalarıdır. Bu yüzden bir anne (baba) olarak çocuğunuz için doğru olanı yaptığınızı bilin. Bu süreç sizin için zor olacaksa mutlaka uzman desteği almayı ihmal etmeyin..

 

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Klinik Psikolog  Beril Papuççuer Ceylan

1979 Antalya doğumluyum, ilköğretim ve lise eğitimimi Antalya’da tamamladım. İlk üniversitemi SDÜ Harita-Kadastro Bölümünü bitirdim ancak bu mesleği hayatım boyunca yapamayacağımı anladım ve 2. Üniversitem KTÜ’de, severek ve isteyerek girdiğim Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünü bitirdim. Ufuk Üniversitesi Gelişim-Sosyal Psikoloji ve İstanbul Kent Üniversitesi Klinik Psikoloji yüksek lisans öğrenimlerimi gördüm. Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde Psikolojik Danışman / Aile Danışmanı / Eğitimci, Özel Okullarda Psikolojik Danışman, Anaokulu ve Kreşlerde Psikolojik Danışman ve Okul Müdürü olarak çalıştım. Önce kurucusu olduğum Ankara Aile Danışmanlığı ve Eğitim Merkezinde daha sonra Ankara İzana Therapy’de Psikolojk Danışmanlık, Psikoterapi ve kurumlara eğitim ve danışmanlık hizmetleri verdim. Hasan Kalyoncu Üniversitesi  ve A ...

Etiketler
Çocuk gelişimi
Klinik Psikolog  Beril Papuççuer Ceylan
Klinik Psikolog Beril Papuççuer Ceylan
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube