Doktorsitesi.com

Çocuğa Ölüm Kavramı Nasıl Anlatılmalı?

Uzm. Psk. Damla Yaşar
Uzm. Psk. Damla Yaşar
13 Ocak 2020113 görüntülenme
Randevu Al
Çocuğa Ölüm Kavramı Nasıl Anlatılmalı?

Merhabalar,

Biraz iç karartıcı bir konu hepimiz için ancak hayatımızın tam içinde olan bir gerçeklik… Ölüm…

Biz yetişkinlerin bile çoğu zaman anlamakta ve kabullenmekte zorlandığı bir kavram aslında… Bizler böylesine zorlanırken çocuklara bu durum nasıl anlatılmalı?

Öncelikle elbette kolay olmayacağını kabul etmemiz ve yaşına uygun, fazla detay içermeyen, net ve tutarlı açıklamalarda bulunmamız gerekiyor. Korkutmadan, geçiştirmeden ve gerçeğe uygun cevaplar verilmeli.

Özellikle okul öncesi dönemdeki Çocuklar (2-6 yaş) henüz soyut kavramları anlayamazlar, bu nedenle ölümü somut özelliklerle tarif etmek doğru olacaktır (O artık yaşamıyor, bedeni artık çalışmıyor, bizim gibi yürüyemeyecek, konuşamayacak, yemek yiyemeyecek, oyun oynayamayacak ve onu bir daha göremeyeceğiz.)

“Sen de ölecek misin?” “Ben ölecek miyim?” sorularını yönelteceklerdir. Cevap olarak “Evet, ne zaman olur bilmiyorum ama bir gün hepimiz öleceğiz.” Dersek çocukta büyük bir kaygıya neden olabiliriz. Bu nedenle “Ben seninle birlikte daha uzun yıllar yaşamayı planlıyorum, şu an ikimiz de sağlıklı ve mutluyuz.” Diyerek güvence vermemiz çok önemli. Ama bunu yaparken çocuk kaygılanmasın diye, “olur mu öyle şey, ben hep yanında olacağım hiç ölmeyeceğim” gibi gerçekçi olmayan ifadelerden de kaçınmamız gerek. 

Lütfen „Daha yaşı küçük, anlamaz.“, „hiçbir şey olmamış gibi davranalım da üzülmesin.” “ölen balığının yerine hemen yenisini alalım da anlamasın.” Gibi düşüncelerden uzak duralım. Zira ölüm her canlı için var olan ve bilinmesi gereken kaçınılmaz olan bir kavram.

Lütfen “O artık cennette ve çok mutlu“, „Allah onu çok seviyormuş, yanına aldı.” “uzun bir uykuya daldı.” “uzaklara gitti” gibi ifadeler kullanmamaya özen gösterelim. Çünkü bu gibi ifadeler çocukların anlamakta zorlanacağı ifadelerdir ve kendileri de oraya gidip çok mutlu olmak, Allah tarafından çok sevilmek, o kadar çok uyumak.. isteyebilirler.

Lütfen üzüntünüzü, duygularınızı çocuklarınızdan saklamaya çalışmayın, bu duyguları yaşamanın normal olduğunu göstererek onlara örnek olmanız çok önemli (elbette aşırı yoğun ve uç duygular çocuğu korkutarak aklının karışmasına neden olabilir.)

Lütfen bilmediğiniz konularda bilmediğinizi söylemekten çekinmeyin ve bu süreçte çocuğunuzun yanında olun, sık sık fiziksel temasta bulunun, aynı soruları tekrar tekrar soracaktır, istikrarlı ve sakin bir şekilde sorularını cevaplamaya devam edin.

Çocuklar oyunlarına ve resimlerine ölümle ilgili duygularını, kaygılarını yansıtabilirler. Bu onların olayı sindirmesine yardımcı olan bir süreçtir.

Gerektiğinde uzman desteği almaktan çekinmeyin.

Sevdiklerinizle geçireceğiniz sağlıklı ömürler dilerim..

Etiketler

Çocuk gelişimiÇocuk psikolojisiÇocuk ve ölüm kavramıGelişim dönemiDuygularÖlümü anlatmakDuyguları göstermekÇocuk psikoloğuÖlümü öğrenmeÖlüm ve yasOyun terapisi

Yazar Hakkında

Uzm. Psk. Damla Yaşar

Uzm. Psk. Damla Yaşar

Uzm. Psk. Damla Yaşar 1993 yılında Antalya’da dünyaya geldim. İlkokul, ortaokul ve liseyi Burdur’da tamamladım. 2016 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Psikoloji Bölümü’nde lisans eğitimimi onur öğrencisi olarak tamamladım. Aynı yıl, Ege Üniversitesi Tezli Psikoloji Yüksek Lisans Programı’nı kazandım ve Eylül 2019’da “Okul Öncesi Dönem Çocuklarında Sembolik Oyun, Duygu Düzenleme Becerileri ve Yönetici İşlevler İlişkisinin İncelenmesi” başlıklı tez çalışmamı tamamlayarak gelişim psikolojisi alanında uzmanlık kazandım. Yüksek lisans sürecime devam ederken Ankara’da düzenlenen bir aile danışmanlığı eğitimine katıldım ve eğitim sonunda MEB onaylı aile danışmanı olmaya hak kazandım. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı olan Özel Ankara Aile Danışma Merkezi'nde psikolog, aile danışmanı ve kurum müdürü olarak görev yaptım. Şu an Olgu Psikolojik Danışma Merkezi'nde yetişkin, çocuk, ergen, çift ve aile danışmanlığı alanlarında danışan görmekteyim.
Sağlıklı bir toplumda yaşayabilmenin yolunun sağlıklı bireyler yetiştirmek olduğuna inanmaktayım. Bu düşünceyle, çocukların ve onları yetiştiren ebeveynlerin duygu, düşünce ve davranışlarını doğru bir şekilde anlayıp değerlendirebilme yetkinliğim çerçevesinde sağlıklı ve mutlu bireylerin oluşturduğu bir toplum yapısına katkıda bulunmak hedefindeyim.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır