ENDOMETRİOZİS
Endometriozis kadındaki infertilitenin en önemli üç nedeninden biridir.
Endometrium normalde rahmin içinde bulunan ve embriyonun yerleşerek gebeliğin oluşmasını sağlamak için her ay adetle dökülen ve sonra yeniden oluşarak gelişen bölgedir. Endometrioziste endometrium, rahim dışında, normalde bulunmaması gereken yerlerde gelişmeye başlar. Overlerde, fallop tüplerinde, rahmin yakınlarında bulunan diğer dokularda bulunabilir. Hatta bazen rahim ağzında, vaginada, rektumda, idrar kesesinde de bulunabilir.
Endometriozisin infertiliteye neden olması dışındaki diğer belirtileri şunlardır:
Ağrılı ilişki, ağrılı idrara çıkma, adet sırasında ağrılı karın hareketleri, adet öncesi ve sonrası şiddetli karın ağrısı.
Endometriozisin tanısı laporoskopi ile konur. Laporoskopi ile karın içine girilerek endometrium denen dokunun farklı yerlerde bulunup bulunmadığı araştırılır ve biyopsi ile tanı kesinleştirilir. Endometriozis tanısı konduktan sonra hastanın durumuna ve endometriozisin şiddetine göre tedavi seçilir. Genellikle cerrahi olarak karın içinde bulunan endometrium odakları mümkün olduğunca çıkarılır. Cerrahiye ek olarak ilaç tedavisi eklenirse ağrı şikâyetleri oldukça azalır. Cerrahi tedavi aynı zamanda hastanın gebe kalma şansını arttırmaktadır. Eğer cerrahi sonrası gebelik oluşmuyorsa ovulasyon indüksiyonu, aşılama, tüp bebek yöntemleri sırasıyla denenir.