Cgf-prp nedir?

CGF-PRP Nedir? Hastanın kendi kanı kullanılarak hasarlı dokuların iyileştirilmesi yöntemidir. Doku hasarlarında iyileşmeyi sağlayan kanın ana elemanları trombositler (kan pulcukları) ve bunlardan salınan Growth faktörler (büyüme faktörleri) dir.   İyileşmenin bu mekanizması bazı doku hasarlarında  yetersiz kalabilir ve kronik hastalıklar ortaya çıkar. Örneğin kronikleşmiş bel fıtıkları, sinir hasarları, eklem kireçlenmelerinde durum aynen bu şekildedir.  Bu durumlarda trombositler, growth faktörler ve kanda az miktarda bulunan kök hücreler in(CD34) konsantre edilip hasarlı dokulara verilerek iyileşme sağlanabilir.

Cgf-prp nedir?

CGF-PRP Nedir?

Hastanın kendi kanı kullanılarak hasarlı dokuların iyileştirilmesi yöntemidir. Doku hasarlarında iyileşmeyi sağlayan kanın ana elemanları trombositler (kan pulcukları) ve bunlardan salınan Growth faktörler (büyüme faktörleri) dir.  

İyileşmenin bu mekanizması bazı doku hasarlarında  yetersiz kalabilir ve kronik hastalıklar ortaya çıkar. Örneğin kronikleşmiş bel fıtıkları, sinir hasarları, eklem kireçlenmelerinde durum aynen bu şekildedir.  Bu durumlarda trombositler, growth faktörler ve kanda az miktarda bulunan kök hücreler in(CD34) konsantre edilip hasarlı dokulara verilerek iyileşme sağlanabilir. 

PRP (Platelet Rich Plasma)

Trombositten Zengin Plazma anlamındadır. İyileştirici etkisi trombositlerin içindeki büyüme faktörlerine bağlıdır. Doku hasarlarında etkili olabilmesi için bazı yöntemlerle  aktive edilmesi ve büyüme faktörlerinin salınması gerekir. Aktive edilmeden verilen PRP nin hasarlı dokularda iyileştirici etkisi yoktur.

CGF (Concentrated Growth Factor)

Konsantre edilmiş büyüme faktörleri anlamındadır.  Dokulara verildiğinde direk iyileştirici etki gösterir. Ayrıca kandan direkt verildiğinde dolaşımdaki kök hücrelerin bir hafta süreyle normalden daha fazla olmasını sağlar.

Kök Hücre (CD34)

Kan Dolaşımında çok az oranda kök hücre bulunur. Kök hücrelerin özelliği verildiği dokuda direk o doku hücrelerine dönüşmesidir. Bu sayede kıkırdak hücresi, sinir hücresi gibi normalde iyileşme şansı olmayan dokuların iyileşmesini sağlar.

Nasıl Elde Edilir?

Hasarlı dokunun genişliğine göre 20-80 cc kan alınır. Belirli devirlerde ve belirli sürelerle özel tüplerde santrifüje edilir. İşlem sonunda tüplerde PPP(Platelet Poor Plasma), PRP(Platelet Rich Plasma), CGF(Concentrated Growth Factor), CD34(Kök Hücre) ve eritrosit katmanları oluşur. Bu katmanların eritrosit katmanı hariç hepsi  ayrı ayrı enjetörlere toplanıp, aktivasyon için ozonlandıktan sonra tedavi için kullanılır.

Uygulama Nasıl Yapılır?

CGF ve CD34 içeren serumların yarısı hasarlı dokuya, kalan yarısı ise direk kana damar yoluyla verilir. Hasarlı dokuya verilen kısım hem doku iyileşmesine katkıda bulunurken hem de hasarlı dokunun işaretlenmesini sağlayarak dolaşımdaki tüm kök hücrelerin ve iyileşmede yer alan diğer kan hücrelerinin hasarlı dokuya göç etmesini  sağlar. Böylece vücudun tüm iyileştirici potansiyeli hasarlı doku için harekete geçirilmiş olur. PRP ve PPP serumları ise ozonla aktive edildikten sonra hasarlı dokunun çevresine verilerek iyileşmenin idamesi sağlanır.

Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

Bel- boyun: Fıtıklar, sinir basıları

Diz: Dizdeki kireçlenmelerde, bağ ve menisküs yırtıklarında, kıkırdak zedelenmelerinde, tendon iltihaplarında

Omuz: Omuzda sık görülen tendon iltihaplanmalarında, travmatik yaralanmaya bağlı sekellerde, eklem kireçlenmelerinde

Dirsek-el: Tenisçi ve golfçü dirseği, tendon iltihaplanmaları

Ayak: Topuk dikeni, tendon iltihaplanmaları

İyileşmeyen yara tedavilerinde

Kaç Seans Uygulanır?

Hastalığın durumuna göre 2-3 ay aralarla uygulanan 1-4 enjeksiyon yeterli olmaktadır.

Yan Etkisi Var mıdır?

Kişinin kendi kanından hazırlandığı için sterilite koşullarına uyulduğu takdirde enjeksiyon sonrası hafif ağrı dışında ciddi bir yan etkisi yoktur. Uygulama yapıldıktan sonra, ağrı olursa buz uygulaması ve parasetamol türevi ağrı kesicilerin kullanılabilir. Non-steriod anti-inflamatuar ilaçlar (voltaren, naproksen, majezik gibi) uygulamanın etkinliğini azaltacağı için önerilmez. Uygulama sonrası zorlayıcı egzersiz ve spor önerilmez. Basit germe egzersizleri yapılabilir, ancak ağır dirence karşı ağırlık çalışmalarından kaçınılmalıdır. Bandajlar uygulanabilir.

Bu makale 22 Ağustos 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Bilgehan Biçer

1969 Doğumlu, 1993 Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu, 2000 Ankara Rehabilitasyon Eğitim Araştırma Hastanesi (ARM) ihtisaslı Fizik Tedavi Uzman hekimidir. Pratisyen hekimliğinde 4 yıl acil, diyaliz ünitesi ve sağlık ocağında görev yapmış, uzman hekimlik döneminde 4 yıl devlet hastanesi fizik tedavi bölümünde çalıştıktan sonra devlet görevinden ayrılarak Ankara’da 2004-2024 yılları arasında 20 yıl boyunca işlettiği Özel Fizik Tedavi Merkezi’nin kurucusu ve uzman hekimi olarak çalışmıştır. 2024 yılında bütüncül bakış açısıyla Regülasyon Tıbbı Uygulamalarını kapsamlı olarak uyguladığı bireysel kliniğini açmıştır.   Çalışma hayatı boyunca yurt içi ve dışı birçok eğitime katılıp hekimlik sanatında kendini geliştirerek hastalarına şifa sunma gayretinde olmuştur. Bu süreçte Medikal Estetik, Lenf Ödem Tedavisi, Ozon Terapi, Proloterapi, Ot ...

Etiketler
Cgf
Uzm. Dr. Bilgehan Biçer
Uzm. Dr. Bilgehan Biçer
Ankara - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube