Çatışma esnasında sorun çözmeye çalışmayın!

Çatışma Esnasında Sorun Çözmeye Çalışmayın!

Çatışma esnasında sorun çözmeye çalışmayın!

Çatışma Esnasında Sorun Çözmeye Çalışmayın!
Çatışma anları hayatta karşı karşıya geldiğimiz anlardan biridir. Kimi zaman ailemizle, eşimizle, çocuklarımızla kimi zaman çevremizdeki diğer ötekilerle kurduğumuz ilişkide ortaya çıkan anlaşmazlık halidir. Ve pek çoğumuz bu anlarda ne yapacağımızı bilemez. O halde gelin yapacağınız küçük dokunuşların hayatınızda neleri dönüştürebileceğine birlikte bakalım!

• ⁠Çatışma esnasında sorun çözmeye çalışmayın.( Bazı insanlar kendini anlatmak için uğraşır durur. Hayır bir saniye durun, kendinize ve karşınızdakine alan tanıyın.)
• Amacınız birbirinizin ne hissettiğini anlamak ve diğerini yatıştırarak sevginizin 
incinmesini önlemek olmalıdır.( Çatışma anlarında çoğu zaman taraflar karşıdakinin onu anlamasını bekler. Hadi gelin ya tam tersi daha işlevselse bir de bunu deneyelim!)
• Bunun için diğerinizi anlayışla dinlemek. ( Dinlemekten kastımız karşımızdaki kişinin duygusuna daha anlayan bir yerde bakmak olmalı!)
• Karşılık vermeye çalışmamak, savunmaya geçmemek ve onu anladığınızı ifade edebilmek 
önemlidir.
• Öğretmeye çalışmayın sizi duymayacak daha çok kızacaktır.
• Savunma cevapları vermeyin anlaşılmadığını haklı çıkmaya çalıştığınızı düşünecek daha 
çok kızacak ve çatışma büyücektir.
• Sadece ve sadece ama sadece onu anlamaya çalışın ve bunu ifade edin. ( Ben …. durumdan kaynaklı kırıldığını hissettim doğru mu? gibi ifadelerle anlamaya çalışmak.)
• Çatışma sırasında kurtarıcı sevgi kelimeleriniz olmalı ve sevgi sözleriyle hitap 
edebilmelisiniz. ( Her ilişkinin dinamiği farklıdır. Siz de kendi ilişkinize özel sevgi sözcükleri oluşturarak ilişki bankanıza yatırım yapın.)
• Mizah yapabilmelisiniz. İncitmeyen alay etmeyen nazik ve durumla uyumlu mizah ilişki 
kurtarıcıdır.
• Ve son olarak bütün bu kaosta bedenimizi sakinleştirmek çok önemlidir. ( Bu anlarda çeşitli nefes tekniklerini öğrenerek bedeninizi rahatlatabilirsiniz. )


Tüm bunları denemenize rağmen uzun zamandır aynı döngüde dönüp durduğunuzu düşünüyorsanız işte şimdi TERAPİ almanın tam zamanı gelmiş demektir.

Bu makale 12 Şubat 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Klinik Psikolog  Emre Murat

Emre MURAT 1992 yılında Ankara'da dünyaya geldi. 2017 yılında Atılım Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Psikoloji(%100 İngilizce/Tam Burslu) bölüm birinciliği ile mezun oldu. 2017 Yılında Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde Aile ve Evlilik Danışmanlığı yüksek lisans eğitimini, 2021 yılında Üsküdar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Klinik Psikoloji Tezli Yüksek Lisans eğitimini  tamamladı. Ankara, Gaziantep, İzmir, İstanbul illerinde Bakanlık ve STK'lar bünyesinde travmalar üzerine çalışma deneyimi bulunmakla birlikte kriz ve afet dönemlerinde sahada aktif görev almaktadır. Duygu Odaklı Bireysel Terapi, Aktarım Odaklı Terapi, EMDR I, EMDR II ve İleri Düzey EMDR 2.0 Eğitimi, Rüya Analizi, CETAD(Cinsellik ve Cinsel İşlev Bozuklukları Temel Eğitimi), Çözüm Odaklı Terapi, Çocuklarda Davranış Bozuklukları, Çocuk ve Ergenlerle G ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
psikolog
Klinik Psikolog  Emre Murat
Klinik Psikolog Emre Murat
İstanbul - Klinik Psikolog
Facebook Twitter Instagram Youtube