Çalışma hayatında mobbing'den korunma yolları

iş yerinde yaşanan psikolojik/fiziksel şiddet mobbing olarak tanımlanmaktadır. Mobbing'e maruz kalan bireylerde görülmesi öngörülen psikolojik rahatsızlıklara değinilip, mobbing'den korunma yolları açıklanmaktadır.

Çalışma hayatında mobbing'den korunma yolları

Son yıllarda gittikçe artan ve batılı ülkelerde hem hukuki hem de bilimsel çalışmalarda üzerinde durulan mobing kültüründen korunma yolları birçok kişi için önemli bir sosyal meseledir. Genellikle kıdemli çalışanların, kendi çalışma arkadaşlarına yaşattıkları izolasyon, aşağılama, alay etme, gülünç duruma düşürme ve çalışma arkadaşlarının verilerini kopyalama gibi davranışlar mobing örneklerindendir. Mobing’e maruz kalan bireylerde, sağlık sorunları, grup içi ilişkilerde çatışma, üretkenlik kaybı, yoğun stres, maddeyi kötüye kullanma ve depresyon görülme sıklığı artmaktadır. Mobbing, çalışma ortamında uygulanan psikolojik ve/veya fiziksel şiddeti ifade etmektedir. Yalnızca birey ya da bireyler üzerinde olumsuz etkisi olan bir eylem değildir, aynı zamanda olayın gerçekleştiği tüm organizasyonun işleyişine de etkilemektedir. Bu sebeple, çalışanlardan “işyeri değerlendirme” hakkında düzenli geribildirim alma hem çalışan hem de işverenler için katkı sağlamaktadır. 

Kurumsal şirketlerde mobingle mücadele için yetkin insan kaynakları uzmanları ve endüstriyel psikologların varlığı önemli etkendir. IK uzmanları işe alım sürecinde ve sonrasında gerekli değerlendirmeyi sağlayarak, endüstriyel psikologlar ise belli aralıklarla mobing ve benzeri davranışlar hakkında eğitim/seminerler düzenleyerek kurumsal şirket çalışanlarının gelişimine katkıda bulunmaktadır. Mobing kültürünü engelleme sistematik olmalıdır. Kurumsal şirketlerin mobing karşıtı prosedürleri uygulamaya koyması ve ivedilikle işleme alması, kıdemli çalışanların üstünlük kurmasını engellemektedir. Bu sayede çalışanların performans kaygısında azalma ve kendilerini ifade etme becerisinde gelişme öngörülmektedir. Diğer taraftan, mobing’in erken aşamalarında bu durumun zorbalık mı yoksa çatışma mı olduğu karıştırılır. Kıdemli çalışanın süregelen davranışları nazik şekilde söylemesi, çalışanların durumu anlamlandırmasında zorluk yaşatmaktadır. Sessizlik mağdur için en kötüsü, uygulayan içinse daha fazla mağdur sayısı demektir. Mobing davranışlarını bilirseniz, durdurulma olasılığı artmaktadır. İş arkadaşları arasındaki bağlılık mobing etkisini azaltmaktadır.

Başkalarının haklarına saygı göstererek kendi haklarınızı savunma fırsatına sahip olursunuz. Psikolojik ve fiziksel şiddet olarak görülen mobing ile mücadele de hukuki açıdan savunma hakkı bulunmaktadır. Pratikte kurum içi desteklenme olmayan şirketlerde hukuki süreç fayda sağlamaktadır. Mobingin ispatı için somut deliller gerekmektedir. Örneğin; tanık beyanları, sağlık raporları ve kamera kayıtları ile değerlendirme yapılmalıdır. Son olarak, yetkin uzmanlar ve sağlıklı grup içi ilişkiler kurulması ile mobing engellenebilir bir olgudur.  

Bu makale 9 Mayıs 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Nur Zaloğlu

Nur Zaloğlu, Psikoloji Lisans ve Klinik Psikoloji Yüksek Lisans programını Altınbaş Üniversitesinde tamamladı. Lisans döneminde çeşitli okullarda ve Bakırköy Mazhar Osman Ruh ve Sinir Hastalıkları hastanesinde zorunlu stajını tamamladı. 2019 yılından bu yana yetişkin bireysel terapi hizmeti vermektedir. CBTISTANBUL onaylı bilişsel davranışçı terapi uygulayıcısıdır. İngilizce ve korece diline hakim olan uzman, intihar alanında yapılan çalışmalara önem vermektedir. Bakırköy’de bulunan Efvaca Psikolojide hizmet vermektedir.

SERTİFİKALAR

May 2021 Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi

May 2021 Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri “MMPI”

May 2021 Ölüm ve Yas Terapisi-I (Hakan Ertufan)

Eki 2019 Bilişsel Davranışçı Terapi, CBTİSTANBUL (Emel Stroup)

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Kaygı bozukluğu
Uzm. Kl. Psk. Nur Zaloğlu
Uzm. Kl. Psk. Nur Zaloğlu
İstanbul - Klinik Psikolog
Facebook Twitter Instagram Youtube