BÜYÜK BOYUTLU MİYOMLARDA EMBOLİZASYON ETKİLİMİDİR?

Prof. Dr. Mutlu Cihangiroğlu
Prof. Dr. Mutlu Cihangiroğlu
15 Nisan 202448 görüntülenme
Randevu Al
BÜYÜK BOYUTLU MİYOMLARDA EMBOLİZASYON Embolizasyon çoklu miyomları olan hastalarda rahim korunmak istendiğinde öncelikli tedavi olarak uygulanmaktadır.
BÜYÜK BOYUTLU MİYOMLARDA EMBOLİZASYON ETKİLİMİDİR?

Girişimsel radyoloji bölümlerinde uygulanan miyom embolizasyon tekniği rahimi besleyen atardamarların partikül denilen tıkayıcı malzemeler kullanılarak tıkanmasıdır. Kullanılan partikül boyutlarına bağlı olarak rahimin normal dokusu korunurken miyomların beslenmesi engellenir. Bu sayede miyomlar küçülüp yol açtıkları yakınmalar ortadan kalkar.

Embolizasyon tekniği genel olarak etkili bir yöntem olmasına karşın bazı özel durumlarda tartışmalı sonuçlar içeren yayınlar mevcuttur. Tüm bu araştırmalar büyük boyutlu miyomlarda ortalama uzun çapı 10 cm' i geçenlerde daha küçük miyomlara göre etkinliğin bir miktar daha düşük olabileceği iddia edilmiştir.

Büyük boyutlu miyomlarda embolizasyon etkili olmakla birlikte düşük de olsa bazı riskler gelişebilir. Bunlar;

Miyomlarda beklenen küçülme daha az oranda olabilir.

Yapışıklara bağlı karın için yakınmalar gelişebilir.

Küçülmenin sınırlı olmasına bağlı yakınmalarda beklenen düzelme görülmeyebilir.

Embolizasyonda daha fazla partikül kullanılıp maliyet artabilir.

İşlem sırasında alınan radyasyon dozu artabilir.

Tüm bu bulgulara rağmen embolizasyon büyük boyutlu miyomların tedavisinde yararlı olup embolizasyonun uygulanmasına net bir kabul gören engel durum yoktur. Rahimin kaybedilmesi yerine miyom embolizasyonu öncelikli tedavi olarak uygulanabilir.

Etiketler

myom tedavisi, myomun ameliyatsız tedavisi, myom embolizasyonu

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Mutlu Cihangiroğlu

Prof. Dr. Mutlu Cihangiroğlu

Prof. Dr. Mutlu Cihangiroğlu, Çukurova Tıp Fakültesi'nde eğitimini tamamladıktan sonra mecburi hizmetini gerçekleştirmiştir. Askerlik hizmeti sırasında askeri hastanenin aktif ve motive acil hekimi olarak çalışmıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.