Burun estetiği nedir, hangi durumlarda yapılır?

Burun estetiği nedir, hangi durumlarda yapılır?

Tıp dilinde Rinoplasti olarak adlandırılan burun estetiği, burnun mevcut görünüm ve işlevlerini tedavi etmek amacıyla yapılan, burunda bulunan kemik ve kıkırdak dokunun tekrardan şekillendirilerek yeni bir görünüm kazandırıldığı estetik operasyondur.

Yüzün ortasında bulunan ve en çok dikkat çeken bölgesi olan burun, yüzümüzün 3'te 1 ini oluşturur. Gerek fonksiyonları gerekse estetik açıdan mühim bir organımız olan burnumuz, güzel bir şekle sahip olduğunda ne kadar olumlu oluyorsa, şekli bozuk ve kötü bir görünüme sahipken de olumsuz tepkiler almamıza sebep olur. Burnumuzdan dolayı yaşayacağımız estetik kaygılar kendimizi beğenmemeye ve özgüvenimizin düşmesine sebep olur. İnsanların kendini beğenmesi özgüveni arttırdığı gibi hayatlarındaki başarıyı da desteklemektedir.

Estetik açıdan önemli olduğu kadar hayati açıdan da önemli bir organ olan burnumuz, nefes almak ve vermek gibi hayati bir görevi de üstlenir. Sağlıklı nefes almak bunun yanında sağlıklı bir yaşamı da beraberinde getirir.

Şekil Bozukluğuna Bağlı Olarak Yaşadığımız Oksijen Eksikliği;

- Kalpten vücuda daha fazla kan ve oksijen gönderilmesine sebep olmakta, bu da bir süre sonra kalbi zorlamakta ve Kalp Büyümesine yol açmaktadır.

- Akciğerin vücuda daha fazla oksijen gönderme çabası da zamanla akciğerde sertleşmeye ve efor kapasitemizin düşmesine sebep olur.

- Az miktarda oksijen alımı yorgunluk ve halsizliği arttırır.

- Burunda şekil bozukluğu soluk alıp vermeyi güçleştirir ve daha çok efor sarf edilir.

- Uygun miktarda oksijen alınmaması uyku kalitesini de düşürmektedir.

- Şekil bozuklukları da Horlamaya sebebiyet verir.

Sadece nefes almak fonksiyonun dışında koklama duyumuzun tek öğesi olan burnumuz, nefes alırken havada bulunan mikropları ve bakterileri de süzerek ciğerlerimizi korur. Bunun yanında konuşurken sesimizin daha tok ve düzgün çıkmasını sağlar.

Burun Estetiği Hangi Durumlarda Uygulanır?

- Burnun yüz yapısına göre büyük yada küçük olması

- Burnun kemerli olması

- Burnun çöküntülü veya eğri olması

- Burnun ucunun deforme olması

- Burnun ucunun düşük olması

- Burnun içinde et bulunması

Burun ameliyatı esnasında nefes tıkanıklığına neden olan sorunlar da ortadan kaldırılır.

Burun Estetiği Nasıl Yapılıyor?

Burun estetiği ameliyatları temel olarak 'açık teknik ve kapalı teknik' 2 şekilde yapılıyor.

Açık Teknik: Ciddi burun ucu problemleri ve ileri derece kemik eğriliği gibi durumlarda tercih edilmektedir. Açık tekniğin en önemli avantajı ise direk görüş alanında yapılabilmesidir. Bu tür ameliyatlar uygulayan cerrah için uygulama ve öğrenme açısından daha kolaydır. Bu teknikte burunda bulunan bütün kemik ve kıkırdak yapıları, o bölgedeki dokular tamamen görünmektedir. Ameliyat burun ucu derisinin kaldırılarak kıkırdakların üzeri tamamen açılır.

Açık Teknik' de her türlü şekil bozukluğu, burundaki eğrilikler, kıkırdakta bulunan eksik ve çökmüş alanlar onarılabilir. Açık teknik doktorun el becerisine bağlı olarak genellikle iz bırakmayan bir operasyondur.

Kapalı Teknik: Bu teknik izsiz burun ameliyatı tekniğidir. Genel olarak burnun küçültülmesi, burun sırtındaki tümseklerin giderilmesi, burundaki yamuklukların düzeltilmesi gibi sorunlarda tercih edilir. Burun kesikleri burnun içinden yapılır ve burun içi köküne kadar görülebilir. Çoğunlukla genel anestezi kullanılarak yapılan operasyon ortalama olarak 2-3 saat sürmektedir. Açık tekniğe nazaran şişlik oluşma riski daha az olmakla birlikte, burunda oluşacak yaralar da minimuma indirgenir. Aynı zamanda iyileşme süreci daha kısa ve daha rahattır.

Operasyon Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

- Ameliyat sonrası 4 saat boyunca su tüketilmemelidir. 4 saat içerisinde dudaklar ıslak bezle nemlendirilebilir. Erken su tüketiminde kusma görülebilir.

- Ameliyat sonrası 4-7 gün arası burun içinde silikon bulunmaktadır, bu malzemeler hava almaya müsait kanalları olduğu için sizlere rahatsızlık hissettirmez.

- Ameliyat sonrası yatış şekli olarak dik yatılmalı ve çift yastık kullanılmalıdır.

- Hafif sporlar 2-3 gün sonra yapılmaya başlanabilir fakat 1 ay boyunca ağır spor yapılmamasına dikkat edilmelidir.

- 1 ay boyunca ağır kaldırmak, denize ya da havuza girmek yasaktır. - İlk 3 gün hafif ağrı, ilk hafta içerisinde morluk ve şişlik olabilir.

- Ameliyat sonrası 2 hafta boyunca sümkürmemeye dikkat edin.

- Korunmasız olarak güneşe çıkmayın, çıkacaksanız güneş kremi kullanmalısınız.

Revizyon Ameliyatı Nedir?

Daha önceden burun ameliyatı geçirmiş ve sonucu beğenilmeyen durumlarda burnun yeniden ameliyat edilmesine Revizyon Ameliyatı denir. Beğenilmeme durumu şekilden tatmin olunmamasıyla beraber nefes alma problemleri de olabilir. Revizyon ameliyatları ilk ameliyatlara göre psikolojik olarak daha zordur. Hastanın bu durumlarda daha güvenilir ve işinin ehli doktor seçmesi önemlidir.

Burun Estetiği Her Zaman Olunabilir mi?

Burun estetiği için alt yaş sınırı kadınlarda 17, erkeklerde ise 18'dir. Ameliyat olmak isteyen kişinin engelleyici bir sağlık sorunu yoksa üst yaş sınırı yoktur. Çocuk gelişini engelleyen ve ciddi burun tıkanıklıklarına yol açan durumlarda daha erken yaşlarda da cerrahi tedavi uygulanabilir.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Yrd. Doç. Dr. Atilla Adnan Eyüboğlu

Yrd. Doç. Dr. Atilla Adnan EYÜBOĞLU, 1986 yılında A.B.D'nin Baltimore/ Maryland eyaletinde doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2011 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi'nde yaparak Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olmuştur. Ayrıca Altınbaş Üniversitesi'nde ''Yardımcı Doçent Doktor'' unvanı ile görev yapmıştır. Yrd. Doç. Dr. Atilla Adnan EYÜBOĞLU,  Uluslararası ve ulusal düzeyde birçok çalışma ve araştırma yaparak eserler yayınlamış, Plastik ve Estetik cerrahi alanında bilimsel toplantılarda davetli konuşmacı olarak konuşmalar gerçekleştirmiştir. Mesleği ile ilgili birçok konuda eğitim kurslarına katılıp sertifikalar aldı. Bilimsel dergilerde hakemlik görevi ü ...

Etiketler
Burun estetiği ameliyatı
Yrd. Doç. Dr. Atilla Adnan Eyüboğlu
Yrd. Doç. Dr. Atilla Adnan Eyüboğlu
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube