Boyunda kordon tehlikeli mi?

Boyunda kordon tehlikeli mi?

Ultrasonun gebelikte yaygın şekilde kullanılması ile zaman zaman doğumdan önce bebeğin boynuna kordonu dolanmış halde görmemize neden olabiliyor. Bu durum anne ve babalarda bebek acaba anne karnında boğulur mu endişesine neden oluyor.

Bu korku tamamen yersiz!. Herşeyden önce bebek anne karnında nefes almıyor, dolayısı ile kordonun boyuna dolanmış olması onu boğmayacaktır. Kordon boyundan farklı olarak başka yerlere de dolanmış olabilir, örneğin koluna veya bacağına. Ayrıca kordon elastik yapısı gereği sıkıştığı ve dolanmış olduğu yerden kendi kendine kurtulabilir.

Doğumdan önce kordonun boyunun etrafında dolanmış olması sezaryen nedeni kabul edilmez. önemli olan doğum sırasında bebeğin kalp seslerinde bozulma meydana gelip gelmemesidir. Eğer doğum sırasında kalp sesleri bozulmuyorsa bebek pekala boynuna kordon dolanmış şekilde doğabilir.

Bu makale 9 Ağustos 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Cem Batukan

Prof. Dr. Cem BATUKAN, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1988 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1994 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, aynı fakülte de tamamlamış ve 2000 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Ayrıca Perinatoloji - Riskli Gebelikler üzerine yan dal ihtisas eğitimi bulunmaktadır.

Prof. Dr. Cem BATUKAN, mesleki çalışmalarına şu an Acıbadem Maslak Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Ultrason
Prof. Dr. Cem Batukan
Prof. Dr. Cem Batukan
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube