Boyun fıtıkları hakkında merak ettikleriniz

Boyun fıtıkları hakkında merak ettikleriniz

Boyun fıtıkları yani servikal disk hernisi boyun omurları arasında bulunan disklerin zamanla yıpranması ve fıtıklaşmasıdır. Disk sert bir dış tabaka (anulus fibrozus) ve jel kıvamında merkez yapıdan (nukleus pulpozus) meydana gelir. Omurgada amortisör görevi görür. Nukleus pulpozusun,anulus fibrozustaki yırtıklardan omuriliğin ve sinirlerin geçtiği kanala taşmasına fıtık denir.Sinir kökü basıları omuz ve/veya kollarda ağrı, kollarda ve/veya ellerde uyuşma karıncalanma, göğüs ağrısı, sırt ağrısı,başağrısı,kuvvet kaybına neden olabilir. Oluşan boyun fıtığının omuriliğe yaptığı bası daha az olasılıkla bacaklarda sorunlara ve patoljik refleks bulgularına neden olabilir. Boyun fıtığı uzun süreli masabaşında ve özellikle bilgisayarla çalışanlarda,yaptığı işten dolayı bazı meslek gruplarında (diş doktorlarında,santral görevlilerinde,inşaat işçilerinde vs), kasları zayıf kişilerde, anksiyetesi fazla, özellikle geceleri dişlerini sıkan kişilerde daha fazla görülür. Gece yatarken kullanılan yastıkların uygun olmaması da fıtıklara zemin hazırlar.

Boyun fıtığı tanısı detaylı bir fizik muayene, MRG, BT, bazen de EMG ile konulur. Cerrahi genelde ilk seçenek değildir. Boyunlukla kısa süreli istirahat, boyun hareketlerinin sınırlanması,ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlarla tedavi verilmesi, özel ilaç tedavileri (nöropatik ağrı tedavisi) ağrıyı azaltmada faydalı olabilir. Ayrıca boyun kaslarını güçlendirmeye yönelik egzersizlere de başlanmalıdır. Egzersizleri doktorunuzun veya fizyoterapistinizin önermesi önemlidir. Boyun kaslarındaki spazmı geçirmek ve ağrıyı rahatlatmak için traksiyon, fizik tedavi uygulamaları ( sıcak veya soğuk tedavi,elektroterapi vs.), masaj, kuru iğneleme, nöral terapi, kinezyoterapi ve manuel terapi de kullanılmaktadır. Kollarda kuvvet kaybı ve ciddi omurilik basısı olan hastalara büyük olasılıkla cerrahi düşünülebilir. 

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Özlem Teberik

Uzm. Dr. Özlem LEVENT, 1974 yılında İzmir'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerini İzmir - Bergama'da bitirdikten sonra 1991 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1999-2003 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasından birçok kurumda görev yapmış olan Uzm. Dr. Özlem LEVENT, mesleki çalışmalarına şu anda Özel Sezar Hospital' de devam etmekte olup genel fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları, kinezyoterapi, kuru iğne tedavisi ve manuel terapi ile yakından ilgilenmektedir.

Uzm. Dr. Özlem Teberik
Uzm. Dr. Özlem Teberik
Adana - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube