Boyun düzleşmesi ve boyun ağrısı tedavisi

Boyun düzleşmesi ve boyun ağrısı tedavisi

Boyun düzleşmesi nedir?

Boyun bölgesinde yedi adet omur bulunur. Normalde bunların dizilimi “C” şeklindedir. Çeşitli sebeplerle bu dizilim “I” şekline dönebilir, hatta ileri durumlarda ters “C” olabilir. Bu durum boyun düzleşmesi olarak tanımlanır.

Boyun düzleşmesi belirtileri nelerdir?

Boyun düzleşmesinin en sık görülen belirtisi boyun ağrısıdır. Ağrı sırt ve omuza yayılabilir. Buna baş ağrısı da eşlik edebilir. Kola yayılan ağrı, uyuşma, karıncalanma, güçsüzlük gibi belirtiler de varsa düzleşmeyle birlikte muhtemelen boyun fıtığı da olabilir. Baş dönmesi, mide bulantısı, denge kaybı da ağrıya eşlik edebilir.

Boyun düzleşmesinin nedenleri nelerdir?

Fiziksel aktivitenin azalması

Masa başında uzun saatler çalışma

Uzun süre ekran başında oturma

Yanlış duruş pozisyonu

Uzun süre bilgisayar ve telefon kullanmak

Bazı hastalıklarda da boyun düzleşmesi olabilir:

Dejeneratif disk hastalığı ( kireçlenme )

Geçirilmiş boyun ameliyatlarına bağlı

Doğuştan gelen (konjenital) bozukluklar

Travmalar

Tümörler ve enfeksiyonlar

Boyun düzleşmesi tanısı nasıl konur?

Röntgen: Kemik yapısı hakkında iyi bilgi verir. Ancak yumuşak dokuları değerlendirmek için yeterli değildir.

Manyetik Rezonans görüntüleme: Kısaca MR denilen bu tetkikte radyo dalgaları kullanılarak yumuşak dokular dahil birçok vücut dokusu incelenebilir.

Bilgisayarlı Tomografi (BT): Açılardan verilen X ışınları ile vücuttaki doku ve organların 3 boyutlu şekli oluşturulur.

Boyun düzleşmesi nasıl tedavi edilir?

Boyun düzleşmesinin tedavisinde hastaların yeterince bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi çok önemlidir. Egzersiz yapma alışkanlığının yerleşmesi sağlanmalıdır. Yüzeysel ya da derin sıcak uygulamaları, gevşeme hareketleri, elektroterapi, birtakım ilaçlarla masaj, akupunktur, nöral tedavi, ozon uygulamaları, mezoterapi, elektromanyetik tedavi gibi tedavi yöntemleri de boyun düzleşmesi vakalarında uygulanan yöntemlerdir.

Yoga, pilates, yüzme gibi tüm vücut kaslarının gevşemesini ve güçlenmesini sağlayan sportif aktivitelerin sürekliliği sağlanmalıdır.

Bu makale 16 Aralık 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Nurten Küçükçakır

Uzm.Dr. Nurten Küçükçakır, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak 2006 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, yine aynı fakültede yapmış ve 2012 yılında Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon uzmanı olmuştur. Dr Yaşar Eryılmaz Ağrı Doğubeyazıt Devlet hastanesi’nde mecburi hizmetini tamamladıktan sonra bir süre Balıkesir Devlet Hastanesinde görev almıştır. 2014 yılından bu yana Bursa Romatem Fizik Tedavi Hastanesinde çalışmaktadır. Yaklaşık 3 yıldır hem aktif poliklinik hizmeti sunmaya devam etmekte hem de Bursa Romatem Hastanesi Başhekimi olarak görev yapmaktadır.  Beyin felci ve omurilik felci hastalarında yüksek teknoloji robotik rehabilitasyon, hidroterapi, ergoterapi ve egzersiz programlarıyla çocuk ve erişkin hastaların tedavisinde deneyim ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Boyun kasları
Uzm. Dr. Nurten Küçükçakır
Uzm. Dr. Nurten Küçükçakır
Bursa - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube