Botox nasıl bir uygulamadır?

Botox nasıl bir uygulamadır?

Botoks nedir?  Yılan zehiri falan mı?:))

Hayır tabiî ki değil. Konserveler başta olmak üzere gıdalarda üreyen ve onların bozulmasına yol açan Clostridium botulinum denilen bakterinin toksininden elde edilen ilaç benzeri bir maddedir.

Botoks bakteri toksini ise öldürücü olabilir mi?

Kesinlikle hayır. Defalarca seyreltilmiştir ve on milyonlara varan kullanımlarına dayanan geniş tecrübe emin bir yöntem olduğunu ortaya koymuştur.

Botoks nasıl etki eder?

Toksin sinir- kas kavşağında asetilkolin (Ach) salınımını durdurarak bu kavşaktaki geçişi bloke eder. Böylece istenilen kas felç edilir ve etkisi ortadan kalkar.

Botoks uygulama alanları nelerdir?

Cilt kırışıklıkları (kaz ayakları, alın çizgileri, glabellar çizgiler, boyun, ağız çevresi gibi), koltuk altı terlemeleri, kaş yükseltme, çenede portakal kabuğu görünümü, göz kapağı açıklığı artırma, migren ve benzer baş ağrıları, vajinusmus, kellik, şaşılık gibi gittikçe genişleyen uygulama alanları mevcut.

Botoks uygulaması geçici mi kalıcı mı?

Uygulamayı takiben 2-3 gün içinde etki başlar ve 7-10 gün sonra ütüleme etkisi denilen maksimal etki ortaya çıkar. İlk uygulamayı takiben etki 4-6 ay devam eder ve mükerrer uygulamalarla etki süresi 9 aya kadar uzayabilir.

Botoks etkisi geçince cildim daha sarkık olur mu?

Tam tersi doğrudur. Yani devam eden uygulamalar sonrası etki geçtiğinde cilt daha gergin olur.

Botoks nasıl uygulanır? Doğru enjeksiyon: Doğru teknik

Sadece felç edilmesini istediğimiz kaslara işlem yapılmalı, diğer bölgeler korunmalıdır. Bunun için uygulama yapılacak alanın kas sistemi anatomik yapısının iyi bilinmesi gerekir. Bu da ancak tecrübeli bir hekim tarafından sağlanabilir. Uygulama noktalarının doğru lokalizasyonu, giriş açıları, iğne kalınlığı, enjektör seçimi, enjeksiyon hızı, verilecek dozlar, seyreltilme oranı, enjeksiyon sonrası basınç, buz ve masaj uygulaması, kas egzersizleri, masajdan kaçınma, pozisyon kısıtlamaları gibi birçok faktörün iyi bilinmesi gerekir.

Uygulama sonrası ne gibi yan etkilerle karşılaşabilirim?

Uygulama yerinde şişlik, morluk, ağrı en sık görülen yan etkilerdir. Göz kapağı düşüklüğü, kaşlarda asimetri piyasada en sık rastlanılan ve çoğu kez uygulama hatalarına bağlı yan etkilerdir.

Botoks işe yaramazsa?

-Botoks uygun dozda yapılmamıştır. (Bu durumda ya çok fazla sulandırılmış ya da gereken doz enjekte edilmemiştir.)

-Uzakdoğu kökenli ucuz botokslar kullanılmıştır. (Bu durumda aslında uygulamada verilmesi gereken doz enjektöre alındığı zannedilir fakat alınamamıştır. Yani mesela 100 Ü diye bildiğimiz şişe aslında çok daha düşük ünite botoks ihtiva etmektedir.)

-Uygun anatomik yere yapılmamıştır. (Yani içine yapılması gereken kas yerine başka yere yapılmış olabilir. Genellikle doktor dışı uygulamalarda görülür.)

-Soğuk zincir bozulmuştur.(Bu durum botoks temini sırasında veya başka bir sebeple botoks ısıya maruz kalmış ve içerisindeki moleküller parçalanmıştır.)

-Uzun süre geçmiştir.(Botoks daha önceki hastadan kalma olabilir, zaman geçtikçe etkisi azalmıştır.)

-Vücudunuz yapılan botoksa karşı antikor üretmiştir.( Nadir bir durumdur. Aralıkları sık uygulamalarda bu olasılık artabilir. Bu durumda ömür boyu botokstan yarar görmeyeceksiniz demektir. Boşuna doktor değiştirip paranızı harcamayın).

Botoks tedavisi fiyatları neden bazı yerlerde çok ucuzken bazı yerlerde pahalı?

   Botulinum toksini dünyadaki en pahalı maddelerden biridir. Eğer gram bazında hesap yapacak olursanız altından daha pahalıdır. Nasıl ki 1gr 24 ayar saf altını piyasanın belirlediği fiyatın altında almanız mümkün değilse botoks içinde bu geçerlidir. Bu nedenden dolayı lütfen ucuz botoks yaptırmanın yollarını aramayınız. Ucuza botoks yaptığını iddia eden kişiler(Bazen doktor dahi olmayabiliyor) ya da klinikler mutlaka yukarıda saydığım maddelerden birini uyguluyordur.

 

http://www.youtube.com/watch?v=U3upcopvBrg

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Murat Ataseven

Op. Dr. Murat ATASEVEN 1976 doğumludur. Lisans öncesi eğitimini Bornova anadolu lisesinde tamamladıktan sonra 1995 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde okumaya hak kazanmıştır. 2001 yılında tıp fakültesinde mezun olduktan sonra İstanbul Yedikule Göğüs Cerrahisi Merkezi'nde asistan doktor olarak çalışmıştır.2003 yılında İzmir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde plastik, rekonstüriktif ve estetik cerrahi ihtiasına başlamıştır. 2009 yılında  plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi uzmanı ünvanını almıştır. 2012 yılında  Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesinde mecburi hizmetini tamamladıktan sonra Manisa Turgutlu Devlet Hastnesi'e tayin olmuştur. 2013 yılında kamu görevinden istifa ederek kendi kliniğimde hasta kabul etmeye başlamıştır.  Op. Dr. Murat ATASEVEN , evli  ve İzmir’de ikamet etmektedir. Estetik cerrahisi dışında;   ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
Etiketler
Botoks uygulaması
Op. Dr. Murat Ataseven
Op. Dr. Murat Ataseven
İzmir - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube