Botox en çok hangi tedavilerde kullanılır?

Botox en çok hangi tedavilerde kullanılır?

Botoks, botox ya da botulinum toksini uygulaması belirli bölgeler için kırışıklık tedavisinde kullanılan -bana göre fiyat-performans açısından eşsiz- bir kozmetik uygulama. Bunu artık hepimiz biliyoruz. Peki başka ne gibi sorunlarda kullanılıyor, bunların ne kadarını biliyoruz? Kısaca değinmekte yarar olduğunu düşünüyorum:

1. Botox, gülüş bozukluklarında (gummy smile) kullanılmaktadır. Güldüğümüz zaman veya konuşurken dişetlerimiz olması gerektiğinden daha fazla görünüyorsa bu görüntü kişide olumsuz etki yaratabilir. Botoks uygulaması ile kısa sürede çözülebilir ve altı ile dokuz ay kadar olumsuz görüntüden hastayı uzaklaştırabilir.

2. Botox, migren ya da gerilim tipi başağrılarında yarar sağlayabilir. Bu tedaviye başlamadan önce hastanın tanı almış olması önemlidir. Her başağrısı olgusuna botoks uygulaması yapılmamalıdır. Uygulama bölgeleri ve dozajları kozmetik tedaviye göre çok farklılık gösterir.

3. Botox, aşırı terleme (hiperhidrozis) tedavisinde (ki bunu da artık çoğumuz biliyoruz) oldukça yarar sağlamaktadır. Özellikle koltuk altı terlemesi, avuç içlerinin terlemesi ve ayak tabanlarının terlemesini azaltmada çok etkili olmaktadır. Botulinum toksini uygulaması sonrası terlemenin kesilmesi üç gün ile 15 içinde gerçekleşirken, terlemenin geri dönmesi bazen bir yılı bulabilmektedir.

4. Botox, çiğneme kaslarımıza (masseter kas ve temporal kas) enjekte edilerek, diş gıcırdatma diğer adıyla bruksizm tedavisinde kullanılmaktadır. Özellikle geceleri ortaya çıkan diş gıcırdatma sorunu ilerlediği takdirde çene eklemlerinde dejenerasyon yaratabilir. Bu durumu yaşamakta olan hastalar, sabahları mutsuz olarak ve çene ağrısı ile uyanabilirler. Yine masseter denilen çene kasının aşırı büyük olması durumunda, yüzde çene bölgesinde ovalleşme artmıştır. Bzaen de çene kasının tek taraflı büyümesi çenede bir asimetri oluşturmuştur. Bu asimetri durumunu düzeltebilmek için veya yüze 'V' şeklini verebilmek için yine botulinum toksini uygulamasına başvururuz.

Yukarıda sözünü ettiğim botoksun en sık kullanım alanlarının yanısıra orta ve alt yüz ile boyun bölgelerine uygulamalar da gündeme gelmektedir. Bunlar burun ucu kaldırma, çene hattı belirginleştirme ve boyun sarkıklıklarının azaltılması yani nefertiti lift gibi kullanım alanlarıdır. Cildimize ayrıca deri içi yani intra dermal botox enjeksiyonu ile mezobotox dediğimiz parlaklık sağlama dozajları uygulanabilir.

Daha nadiren kullanılan farklı botoks tedavi alanları ise şöyle sıralanabilir: Kellik ya da saç dökülmesi için saç botoksu tedavisi Vajinismus tedavisi Bacak inceltme tedavisi Zayıflama yani kilo verme için son zamanlarda popüler hale gelen mide botoksu tedavisi

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Murat Ataseven

Op. Dr. Murat ATASEVEN 1976 doğumludur. Lisans öncesi eğitimini Bornova anadolu lisesinde tamamladıktan sonra 1995 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde okumaya hak kazanmıştır. 2001 yılında tıp fakültesinde mezun olduktan sonra İstanbul Yedikule Göğüs Cerrahisi Merkezi'nde asistan doktor olarak çalışmıştır.2003 yılında İzmir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde plastik, rekonstüriktif ve estetik cerrahi ihtiasına başlamıştır. 2009 yılında  plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi uzmanı ünvanını almıştır. 2012 yılında  Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesinde mecburi hizmetini tamamladıktan sonra Manisa Turgutlu Devlet Hastnesi'e tayin olmuştur. 2013 yılında kamu görevinden istifa ederek kendi kliniğimde hasta kabul etmeye başlamıştır.  Op. Dr. Murat ATASEVEN , evli  ve İzmir’de ikamet etmektedir. Estetik cerrahisi dışında;   ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
Etiketler
Botoks (botulinum toksini)
Op. Dr. Murat Ataseven
Op. Dr. Murat Ataseven
İzmir - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube