Boşanma ve çocuklar

Boşanma ve çocuklar

İpek; 4 yaşında ve ailenin tek kızıydı. Anne baba birbirlerini severek evlenmiş ve bir çocukları olmasını çok istemişti. Evliliklerinin ilk yılında İpek dünyaya gelmiş ve oldukça sevinmişlerdi. Onun hayatı için planlar yaparken yıllar sonra işler istedikleri gibi gitmemeye başlamış; anne ve baba arasında günden güne büyüyen bağırmalar, kavgalar ipeğe de yansımıştı. Anne ve babası her ne kadar İpeğin yanında tartışmasa da yüzlerinden, ses tonlarından, birbirlerine olan tavırlarından bir sorun olduğunu anlamıştı. İpek anne ve babasının neden böyle davrandığını anlamıyordu. Onlar birbirlerini çok seven anne babasıydı neden her gün birbirlerine bağıyorlardı? Babası neden eve gelmiyordu artık ? İlerleyen zamanlarda anne babası bu duruma noktayı koymak için boşanmaya karar vermişlerdi. Ancak İpeğe bunu nasıl söyleyeceklerdi? 2 hafta sonra İpek’in davranışlarında gözle görülür bir değişim olmuştu. Çok neşeli bir kızken içine kapanmıştı. Çok sevdiği ana okula giderken bile ağlayarak gidiyordu. Artık sosyal faaliyetlere daha az katılıyordu. Devamlı uykusu geliyor ve uyuyordu.  Zaman zamanda hırçınlaşıyordu, isteklerini ağlayarak ifade ediyordu. Ailesi ne olduğunu pek anlayamamış ve psikoloğa gitmeye karar vermişti.

Yukarıda kısa olarak anlatılmış gibi olayları boşanan veya aile içinde geçimsizlik olan birçok ailede görmekteyiz.

EVLİLİK VE BOŞANMA

Evlilik; kadın ve erkeğin hayatını birleştirmeye karar verip, hayatını birlikte devam ettirdikleri dönemdir. Evlilik içinde yaşan bazı sorunlardan dolayı çiftler boşanma kararı alabilirler. Boşanma kararı sadece çiftleri değil, çocuklarını ve hatta boşanan tarafların akrabalarını da etkileyen bir durumdur. Bu yüzden boşanma kararı almadan önce çiftler bir araya gelip iyice düşünmeli, boşanmanın yaratacağı olumsuz etkileri azaltabilmek için hem kadın hem de erkeğin bazı sorumlulukları alması gerekmektedir.

Genel olarak çiftlerin boşanma nedenlerini şöyle sıralayabiliriz;

Çiftler arasında iletişim kopuklukları

Çiftlerin duygularını anlayamaması veya artık duygu alışverişinin olmaması

Ortak geçirilen zamanların azalması veya bu ortak zamanlarda çiftlerin keyif almaması

Çiftlerin birbirlerine olan saygının azalması

Karşılıklı yapılan fedakarlıkların azalması veya tek taraflı fedakarlığı dönüşmesi

Ekonomik problemler

Hataları sürekli karşı tarafta aramak, çiftlerin devamlı birbirlerini eleştirmesi

Çiftler arasında paylaşımların, birbirlerine olan desteğin azalması

Çiftlerin birbirlerine olan duygu, düşünce ve davranışların bozulması aile içinde ufak tefek sorunlarla başlayıp bu sorunlar daha sonra büyüyebilir. Sonuç boşanma olabilir. Ailelerin bu parçalanmaya kadar önlem almaları yaşadıkları sıkıntıları konuşmaları eğer kendileri çözemiyorsa mutlaka bir aile veya çift terapistinden yardım almaları gerekir.

BOŞANMA VE ÇOCUKLAR

Boşanma kadın ve erkeği etkileyen bir durum olduğu kadar çocukları da etkilemektedir. Boşanma öncesinde, boşanma sırasında ve boşandıktan sonra aile içindeki davranışlar da olumsuz olmakta ve çocuklarda sorunlar yaşanmaktadır.

Anne babanın çocuğun yanında veya çocuğun duyabileceği şekilde tartışması, kavga etmesi, şiddet gibi olumsuz davranışlar çocukların korkmalarına ve anne babaya karşı öfkelenmesine sebep olabilir.

Çocuklar anne babalarının boşanmalarından dolayı kendilerini suçlayabilir.

Anne baba boşanma sırasında veya boşandıktan sonra davranışlarıyla çocuktan adeta bir taraf seçmesini isteyebilirler. Aileler bunun için ödüllere başvurabilir. Çocuklar çok sevdiği iki kişi arasında seçim yapamazlar dolayısıyla seçim yapılması için zorlandığında yoğun kaygı yaşayabilirler. Ödüller, hediyeler çoğalırsa çocukta hediyeye karşı bir doyumsuzluk oluşabilir.

Çok sevdiği anne babasının verdiği ayrılık kararıyla çocuk olayı kendisini suçlayabilir.

Ders ve okul başarısı düşebilir. Arkadaşlarına karşı, ailesine karşı veya bulunduğu ortamlarda eskisine oranla daha farklı davranışlar gösterebilir.

İçe kapanma, sessizleşme, ağlama gibi davranışlar görülebilir. Uyku veya beslenme problemleri olabilir.

ANNE VE BABALARA ÖNERİLER

Öncelikle boşanma kararı vermeden önce bu kararın avantajlarını ve dezavantajlarını detaylı şekilde düşünüp kesin kararlarını vermedikleri sürece çocuğa bunu anlatmamalıdır. Eğer kesin karar vermediyseniz, emin değilseniz çocuğunuzla paylaşma zamanı daha gelmemiştir.

Boşanma kararını çocuklarınıza söylerken anne baba olarak birlikte söyleyin. Boşanma kararını anne babanın birlikte söylemesi çocuğu bir taraf seçmek zorunda bırakmaz.

Süreç sonunda ve sonrasında neler olacağını çocuğa mutlaka birlikte anlatın. Çocuklar da güven problemi oluşmaması için boşandıktan sonra neler olacağını bilmesi önemlidir.

Her şey den önemlisi anne babalar ayrılsa da çocuklarına olan sevgide bir değişme olmayacağını çocuklarını bilmesidir. Onu sevdiğinizi ve ilginizin değişmeyeceğini ona göstermenizde yarar vardır.

Anne babalar birbirleriyle iletişime geçmiyorsa veya geçtiklerinde iletişimde problemler oluyorsa karşı tarafa bir şey söylemek için çocuğu aracı olarak kullanmayın.

Boşandıktan sonra taraflara ayrılan görüşme süresinde çok büyük aksilikler olmadığı sürece bu zamanlara olabildiğince katılmaya ve kaliteli zamanlar geçirmeye özen gösterin. Çocuklarınız sizleri görmediği sürece çok özlemekte ve görme zamanını iple çekmektedir. 

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Ceren Gümüş Yaşa

Katıldığım Eğitim Programları Psikanaliz ve Pedagoji Seminerleri – ( İstanbul Psikanaliz Derneği, 2022 Ekim- Devam ediyor) Çocuk ve Ergenlerde Bilişsel Davranışçı Terapi Eğitimi ( Psikolog Buse VARDARLI, 2022 Ağustos ) Psikanalize Giriş Konferansları Seminerleri – (İstanbul Psikanaliz Derneği, 2022 Şubat- 2022 Haziran ) Öz Şefkatli Farkındalık Temel Beceri Eğitimi ( Christpher GERMER ve Zeynep SELVİLİ, 28 Mart- 7 Nisan 2022)  Zıvanadan Çıkmış Bir Dünyada Huzur Bulmak (Prof. Dr. Mark Williams, 2021) Pozitif Disiplin Webinarı ( Pınar Mermer, 2021) Stres, Kaygı ve Öfkeyle Sağlıklı Baş Etme Webinarı ( Pınar Mermer, 2020) Sanat Psikoterapisiyle Tanışma Eğitimi ( 2 gün, 2018 Eylül, Sanat Psikoterapileri Deneği) Çocuk ve Ergenlerde Sanat Psikoterapisi Uygulama 2. Modül Eğitimi (4 gün, 2018 mart-nisan, Arkabahçe Eğitim ve Danışm ...

Etiketler
Çocukla anlaşma yapma yöntemi
Uzm. Kl. Psk. Ceren Gümüş Yaşa
Uzm. Kl. Psk. Ceren Gümüş Yaşa
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube