Böbrek taşı nedir?

Böbreklerde kristalize minerallerin birikmesi sonucu oluşan küçük, sert kitlelerdir. Genellikle idrar yoluyla dışarı atılan atıkların yoğunlaşmasıyla meydana gelir. Böbrek taşı şiddetli ağrı, idrar yolu tıkanıklığı ve kanlı idrar gibi belirtilere sebep olabilir. Tedavi edilmediğinde enfeksiyonlara ve böbrek hasarına yol açabilir. Su tüketimi, beslenme alışkanlıkları ve ilaçlarla kontrol edilebilir.

Böbrek taşı nedir?

Böbrek Taşı Belirtileri Nelerdir?

Böbrekten mesaneye veya mesaneden dışarı geçerken şiddetli ağrıya neden olabilir. Bu ağrı genellikle bel veya yan bölgede başlar ve kasık veya genital bölgeye yayılabilir. İdrar yollarını tıkayabilir veya daraltabilir, bu da idrar yapmayı zorlaştırabilir. İdrar yaparken yanma veya sıkışma hissi de olabilir.

Böbrek taşı hareket ederken veya idrar yollarını tahriş ederken kanamaya neden olabilir. Bu da idrarda kan görülmesine sebep olabilir. Sebep olduğu ağrı bazen mide bulantısı ve kusmaya yol açabilir. İdrar yapma sıklığını artırabilir. İdrar akışını engelleyebileceğinden, idrarın vücuttan tamamen atılamamasına neden olabilir.

Bu da idrar yolu enfeksiyonu riskini artırabilir. İdrar yolu enfeksiyonu gibi komplikasyonlara yol açabilir. Bu da ateş ve titreme gibi belirtilere neden olabilir. Bununla birlikte, bazı taşlar hiçbir belirti vermez. Tesadüfen röntgen veya ultrasonografik inceleme sırasında tespit edilir. Böbrek taşı belirtileri genellikle taşın boyutuna, konumuna ve kişinin genel sağlık durumuna bağlı olarak değişebilir. Eğer bu belirtileri yaşıyorsanız veya riskiniz varsa, bir üroloji uzmanına danışmanız önemlidir.

Böbrek Taşı Oluşumunda Risk Faktörleri

Risk, aile geçmişinde bu sorunun olduğu bireylerde daha yüksektir. Genellikle 30-60 yaşları arasındaki bireylerde daha sık görülür. Erkeklerde kadınlara göre daha sık görülür. Yüksek miktarda tuz, protein ve şeker içeren besinlerin tüketimi riski artırabilir. Aynı zamanda yeterli miktarda sıvı alımının yapılmaması da riski artırabilir. Fazla kilolu veya obez bireylerde böbrek taşı riski artar. Vücudun yeterince sıvı alamaması, idrarın daha konsantre olmasına ve riskin artmasına neden olabilir.

Bazı yiyeceklerde bulunan oksalatlar ve kalsiyum, taş oluşumunu tetikleyebilir. İnflamatuar bağırsak hastalığı, böbrek hastalığı, gut gibi bazı tıbbi durumlar riski artırabilir. Uzun süreli kullanılan bazı ilaçlar, özellikle idrar yolları üzerinde etkisi olan ilaçlar riski artırabilir. Bunlar, böbrek taşı oluşumunu etkileyebilecek risk faktörlerinden sadece birkaçıdır. Kişinin yaşam tarzı, genetik yatkınlık ve tıbbi geçmişi gibi diğer faktörler de rol oynayabilir. Eğer riskiniz olduğunu düşünüyorsanız, bir üroloji uzmanına danışmanız önemlidir.

Böbrek Taşı Tedavi Yöntemleri

Küçük boyutlu taşlar genellikle kendiliğinden atılır ve belirli bir tedaviye gerek kalmadan beklenir. Bu süreçte ağrıyı yönetmek için ağrı kesiciler ve anti-inflamatuar ilaçlar kullanılabilir. Yeterli miktarda su içmek, taşların oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir ve küçük taşların atılmasına yardımcı olabilir.

Şok dalga litotripsi (ESWL) prosedüründe, yüksek yoğunluklu ses dalgaları taşları kırmak için kullanılır. Kırılan böbrek taşı daha sonra doğal olarak atılır. Endoskopik taş tedavisi yönteminde, bir endoskop (esnek bir tüp) kullanılarak taş doğrudan görüntülenir ve çıkarılır veya kırılır. Perkütan nefrolitotomi (PCNL) prosedüründe, taşlara erişmek için bir cilt kesisi yapılır ve taşlar özel aletlerle çıkarılır.

Taşlara bağlı olarak enfeksiyon veya iltihaplanma varsa, antibiyotik ilaçlar kullanılır. Bu durumun önlenmesi için bazı durumlarda diyet değişiklikleri önerilir. Örneğin, kalsiyum ve oksalat içeriği yüksek gıdalardan kaçınmak veya sodyum tüketimini azaltmak gibi. Böbrek taşı tedavisi, bireysel duruma ve taşların özelliklerine göre değişir. Bu nedenle en uygun tedavi seçeneği için bir doktora danışmak önemlidir.

Bu makale 15 Nisan 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mustafa SOFİKERİM

Prof. Dr. Mustafa Sofikerim​,  20 yıla aşkın süredir birçok başarılı operasyona imza atan Prof. Dr. Mustafa Sofikerim, 1999 yılında Hacettepe Üniversitesi İngilizce Tıp Fakültesi’nden mezun olmuş ve tıp doktoru unvanını almıştır. İhtisasını ise yine Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapmış ve 2004 yılında Üroloji Uzmanı olmuştur. Akademik çalışmalarına 2005 yılında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı’nda Öğretim görevlisi olarak başlayan Prof. Dr. Mustafa Sofikerim, 2006 yılında bir yıl süre ile Manisa Asker Hastanesi’nde yedek subay olarak askerlik vazifesini yerine getirmiştir. 2007 yılında ise Yardımcı Doçent kadrosuna yükselmiştir. 2007 yılında Avrupa Üroloji Topluluğunun açmış olduğu sınavda başarılı olarak FEBU (Avrupa Üroloji Uzmanlığı) unvanını almıştır. 2009 yılında ise University of Heidelberg Kliniku ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Böbrek taşı tedavisi
Prof. Dr. Mustafa SOFİKERİM
Prof. Dr. Mustafa SOFİKERİM
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube