Böbrek nakli: vericiler

Böbrek nakli: vericiler

Böbrek naklinde beyin ölümü sonrası bağışlanan organ sayısındaki yetersizlik nedeniyle ülkemizde maalesef canlı ağırlıklı nakiller yapılmaktadır. Bu durum genel sağlık işleyişi açısından sorunlu olsa da hastalar açısından avantajlı bir durumdur. Çünkü canlı vericiden olan nakillerde böbrek fonksiyonları hemen başlar, hastanın diyaliz gereksinimi ortadan kalkar. Takılan böbrek ölen kişiden alınan böbrekten daha uzun yaşar. Hasta daha az savunma sistemini baskılayıcı ilaç kullanır ve hasta ile vericisi arasındaki duygusal bağlar daha da kuvvetlenir.

Vericiler bizim için çok önemlidir.  Bu kadar büyük fedakarlık yapan vericilere ne ameliyat sırasında ne de daha sonraki yaşamlarında da zararımız olmaması lazım. Onun için onları çok iyi inceliyoruz. Ameliyat döneminde ve daha sonraki yaşam süresinde böbrek vermeye bağlı problem çıkabilecek vericileri hemen eliyoruz. Ancak sorunsuz olanları verici olarak kabul ediyoruz. Kendi pratiğimde neredeyse her 3 vericiden birini eliyoruz. Tabii ki geri kalan vericiler geri kalan hayatlarını sorunsuz yaşayacaklardır.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Alp Gürkan

Prof. Dr. Alp GÜRKAN, 1981 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ege Universitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda yapmış ve 1989 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. Daha sonra Manisa SSK Hastanesi'nde mecburi hizmet yükümlüğünü ve Amasya 100 Yataklı Askeri Hastane'de askerlik vaziyetini yerine getirmiş olan Prof. Dr. Alp GÜRKAN, mesleki hayatı boyunca Türkiye'nin önde gelen pek çok kurumunda görev yapmıştır. SSK Tepecik Eğitim Hastanesi, Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi, Florance Nightingale Hastanesi ve İstanbul Bilim Üniversitesi, Göztepe MedicalPark Hastanesi, Çamlıca Üniversal Hastanesi ve Şişli Hospitalium Hastanesi görev yapmış olduğu kurumlardan bazılarıdır. 1997 yılında Doçentlik, 2010 yılında ise Profesörlük unvanı almış olan Dr. GÜRKAN ...

Etiketler
Böbrek nakli
Prof. Dr. Alp Gürkan
Prof. Dr. Alp Gürkan
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube