Bilişsel davranışcı terapi

Bilişsel davranışcı terapi

Hem bilişsel hem de davranışçı ilke ve yöntemlerini kısa süreli müdahalede birleştiren bilişsel davranışçı terapi diğer terapi yöntemlerine göre farklılık göstermektedir. Bu terapide danışan ve terapist arasında işbirliğine dayalı bir ilişki vardır. Genellikle özel ve yapılandırılmış bir hedef problem üzerinde odaklanılarak zaman sınırlı ve eğitsel özellikler taşıyan bir müdahale yöntemi kullanılır. Psikolojik sorunların çoğunlukla bilişsel süreçlerdeki güçlüklerden kaynaklandığını iddia etmektedir. Bu nedenle duygulanım ve davranışta bir değişiklik meydana gelmesi için danışanın düşünce süreçleri üzerinde odaklanması gerektiği üzerinde durur. Yapılandırılmış psikoeğitimsel bir modele dayandırılmıştır.

Bilişsel Davranışcı Terapi ödevlerin önemini vurgular, terapi sırasında ve sonrasında danışanı etkin kılar ve sorumluluklar yükler. Danışanın, davranışlar gibi bilişlerinin de öğrenme kuramı çerçevesinde değiştirilebileceğini belirtir. Bunun için bir çok davranışçı ve bilişsel stratejilerden yararlanır.

Bilişsel Davranışcı Terapi diğer bazı terapilere göre daha kısa sürelidir. Bazı danışanlar için 6-10 seans gibi bir süre yeterli olurken bazı durumlarda bu aylarca sürebilir. Seanslar haftada bir gerçekleşir. Kişinin kendini daha iyi hissetmesiyle birlikte seans süreleri 15 günde bire, hatta daha uzun aralıklarla kademeli olarak azaltılabilir.

Bilişsel Davranışcı Terapi özgül fobiler (korkular), sosyal fobi, depresyon, panik atak, sınav kaygısı, travma sonrası stres problemleri, takıntılar, yas, cinsel problemler, yeme bozuklukları, öfke kontrolü,gibi sorunlarda başarıyla uygulanmaktadır.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Deniz İzmir

Deniz İzmir Karaduman - Klinik Psikolog / Terapist İzmir doğumlu Deniz İzmir ilk, orta ve lise öğrenimini İzmir’de tamamladıktan sonra Ege Üniversitesi Psikoloji Bölümünden 1997 yılında yüksek onur derecesiyle mezun olmuş ardından klinik psikoloji yüksek lisansını birincilikle tamamlamıştır. Yüksek Lisans Tezi olarak “11-12 yaş çocuklarının şiddet davranışlarıyla anne baba tutumu arasındaki ilişki “üzerine yaptığı araştırma ”4th World Conference on Psychology, Counseling and Guidance” kongresinde sunulmuş ve aynı kongre dergisinde yayınlanmıştır. Klinik stajlarını İzmir Yeşilyurt Hastanesi Çocuk Psikiyatri Bölümü ve İzmir Tepecik Hastanesi Yetişkin Psikiyatrisi Bölümünde tamamlayan İzmir, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan Psikolojinin Tıbbi Uygulamaları Yetkilendirme Sınavı’nda başarılı olarak psikolojinin tıbbi uygulamaların ...

Etiketler
Bilişsel davranışçı terapi yararları
Uzm. Psk. Deniz İzmir
Uzm. Psk. Deniz İzmir
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube