Bilişsel davranışcı grup terapileri ve yeme bozuklukları

Bilişsel davranışcı grup terapileri ve yeme bozuklukları

İnsanlar, düşünen bir varlıklardır. Diğer canlılardan en önemli farkı da bu düşünme ve düşündüğü hakkında da düşünüp, yorum yapabilme özelliğidir. Çok eski zamanlardan beri düşüncenin insanlar için önemi bilinmektedir. Geçmiş dönemlerdeki filozoflar düşünce ve yorumlarıyla günümüzdeki birçok kavramın temelini oluşturmuşlardır. İnsanların duygulanımı ve davranış stilleri bu düşünceler sonucu oluşmaktadır. Bu anlayıştan hareketle, düşüncelerin insanların duygulanım ve davranışlarını etkileyen temel faktör olduğu düşüncesiyle bilişsel davranışçı kuram geliştirilmiştir.

Kuram, insanların günlük işlevselliğinde düşmelere yol açabilen psikolojik sorunların temelinde aslında yaşadığı olayların değil de, insanların bu olaylarla ilgili yorumlamaları ve bu yorumlamalarının işlevsel olmamasından kaynaklanmaktadır. Olaylar, kişilerin rahatsızlıklarının ortaya çıkmasında bir etkendir ancak asıl etken; kişilerin bu konuda yanlış yorumlar ve işlevsel olmayan düşünce geliştirmesidir.

 Bilişsel terapiler, Aaron Beck tarafından 1960’ta geliştirilmiş bir psikoterapi türüdür. Başlangıçta depresyonu tedavi etmek için geliştirilse de zaman içerisinde pek çok patolojinin tedavisinde kullanılabilecek şekilde geliştirilmiştir. Sonraları Albert Ellis’in geliştirdiği akılcı duygusal davranışçı terapilerle birleşerek yeni bir terapi yaklaşımı olarak “bilişsel davranışcı terapi” şeklini almıştır. Böylece terapide hem mevcut soruna neden olabilecek bilişlerin değiştirilebilmesine yönelik bilişsel teknikler hem de işlevsel olmayan davranışı değiştirmek amaçlı davranışcı teknikler kullanılmaktadır. (Sütçü,2016). Var olan davranışcı terapistlerin bu kuramı desteklemeleri ve uygulamaları ile birlikte kuram güçlenmiştir.

Bu iki yaklaşım tek bir çatıda birleşip yeni bir yaklaşım oluştursa da ayrı ayrı bilişsel terapi ve davranışcı terapi olarak da uygulanmaktadır. Yine de bilişsel davranışcı terapiler başlığı altında yer almaktadırlar. Bilişsel davranışcı terapilerin sistematik hale gelmesi son otuz yıldır gerçekleşmiştir. Bilişsel Davranışçı Terapilerin etkililiğini kanıtlayan hatırı sayılır sayıda araştırma, literatürde yer almaktadır.

 

...

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Aybike Hazal Ünal

Etiketler
Grup terapisi
Uzm. Psk. Aybike Hazal Ünal
Uzm. Psk. Aybike Hazal Ünal
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube