Beyin yorgunluğu

Beyin yorgunluğu

Beyin yorgunluğu, kişilerde dönemsel olarak ortaya çıkan ve kişiyi hem ruhen hem de fiziken doğrudan etkileyen tıbbi bir olumsuzluktur. Beyin yorgunluğunun kesin teşhis edilemeyen bir çok sebebi mevcuttur. Bu sebepler, kişinin yaşam tarzına, iş hayatına ya da aile hayatına göre değişmektedir. Genellikle uzun süreli zihinsel işlem gerektiren aktiviteler sonunda ortaya çıkmaktadır.

Beyin yorgunluğunun belirtileri genellikle Alzheimer hastalığı ile karıştırılmaktadır. Ancak Alzheimer hastalığı genetik faktörlere dayanmıyorsa genellikle 65 yaş sonrası ortaya çıkmaktadır. Beyin yorgunluğu ise özellikle yoğun iş yaşamı olan herkesin karşılaşabileceği bir durumdur.

BEYİN YORGUNLUĞUNUN NEDENLERİ

– Uzun süreli stres,

– Yoğun çalışma temposu,

– Metropol şehirlerde sıkça karşılaşılan havasız, küçük ve dar ofisler,

– Elektronik cihazlardan yayılan elektromanyetik dalgaları,

– Cep telefonu sinyalleri, TV ve Radyo dalgaları, telsiz dalgaları, yüksek gerilim hatları, baz istasyonları gibi elektromanyetik kirlilik,

– Alkol alışkanlığı, uykusuzluk, depresyon ve anksiyete sorunları,

– Hastalık sebebiyle kullanılan bazı ilaçlar, (kanser, epilepsi ve depresyon ilaçları gibi)

– Vitamin eksikliği, (B12, folik asit, demir eksikliği ve troid hormonlarının yetersizliği), beyin yorgunluğuna ve durgunluğuna neden olabilir.

BEYİN YORGUNLUĞUNUN BELİRTİLERİ

Beyin yorgunluğunda en çok karşılaşılan şikayetler;

– Unutkanlık,
– Odaklanamama,
– Uykusuzluk,
– Konsantrasyon ve algılama eksikliği,
– Öğrenme ve ezberleme zorlukları,
– Beyinde ağırlık hissi,
– Dikkatsizlik,
– Tahammülsüzlük ve çabuk sinirlenme.

BEYİN YORGUNLUĞUNA KARŞI YAPILMASI GEREKENLER

– Kronik stres oluşturan durumlardan uzaklaşmak.

– Sağlıksız çalışma ortamlarından uzak durulmalıdır. Havasız mekanlarda insanların adeta tıkış tıkış çalıştırılmasına engel olunmalıdır.

– Günlük düzenli spor aktiviteleri yapılmalı. Herhangi bir müzik aleti ile uğraşmak beyni dinlendirir.

– Günün yorucu ve stresli kısmından uzaklaşıp insanların kendisine zaman ayırması gerekmektedir. Bu zamanlarda özellikle toprakla zaman geçirmek ve çıplak ayakla toprağa basmak vücuttaki elektro manyetik yükün boşalmasını sağlamaktadır.

– Beyin yorgunluğu yaşamamak için düzenli beslenmek ve öğünleri atlamamak gerekmektedir. Zihin yorgunluğu yaşayan kişilerde unutkanlık görüldüğü unutulmamalıdır. Bununla başa çıkabilmek için ceviz, fındık, damarlı yeşil sebzeler ve zeytinyağlı yiyecekleri tüketmek önemlidir. Bunların yanında B,C ve E vitaminleri desteği ya da bu vitaminleri içeren belinlerin tüketilmesi ihmal edilmemelidir.

 

Bu makale 10 Ocak 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Feride Ün Candan

Uzm. Dr. Feride Ün Candan, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2007 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 2013 yılında Nöroloji Uzmanı olmuştur. 

Uzm. Dr. Feride Ün Candan, Mesleki çalışmalarına Bursa Ceylan İnternational Hospital'de devam etmektedir.

Etiketler
Stres
Uzm. Dr. Feride Ün Candan
Uzm. Dr. Feride Ün Candan
Bursa - Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
Facebook Twitter Instagram Youtube