Beyin tümörleri neden olur? nasıl tedavi edilir?

Beyin tümörleri neden olur? nasıl tedavi edilir?

Beyin tümörü, beyindeki hücrelerin anormal veya kontrolsüz büyümesi olarak tanımlanır. Sağlıklı bir insanda, yeni hücreler sadece yaşlı veya hasar görmüş hücrelerle yer değiştirmek üzere yapılırlar. Ancak bu yeni hücreler gereksinim olmadan yapıldıklarında, beyinde kitle oluştururlar. Tümörler, iyi huylu (kanser yapıcı olmayan) veya kötü huylu (kanser yapıcı) olabilirler. Beyin tümörleri beyinde geliştikleri bölüme bağlı olarak farklı belirtiler göstermektedir. Yetişkinlerdeki beyin tümörlerinin çoğu tektir ve vücudun başka bir yerindeki kanserden yayılmıştır. Bu tip tümörlere “ikincil tümörler” denir.

Benign (iyi huylu) Beyin Tümörleri: İyi huylu beyin tümörleri kanser değildir. Yavaş büyürler, çoğunlukla belirgin sınırları vardır. İyi huylu tümörler, beynin bölümlerine bası yapmaya başladıkları anda tehlikeli olurlar veya o bölgelere hasar verebilirler. Bazen de iyi huylu beyin tümörleri, ulaşılması çok zor olan bir yerde oluştuklarında operasyon için çok riskli hale gelerek yaşamsal tehdit oluşturabilirler. Hasarlanma yaptıkları bölgelerin vücuttaki görevlerine bağlı olarak da günlük yaşamın zorlaşmasına neden olabilirler.  İyi huylu beyin tümörleri genellikle operasyon ile çıkarılırlar. Tekrar oluşma olasılıkları daha azdır. Çok nadiren de olsa iyi huylu beyin tümörleri, malign (kötü huylu) beyin tümörlerine dönüşüm gösterebilirler.

Malign (kötü huylu) Beyin Tümörleri: Kötü huylu beyin tümörleri dokusu içinde kanser hücreleri olan tümörlerdir. Çok hızlı büyürler. Beyin dokusunun her alanına yayılırlar. Bu tümörler ölümcül tehlike oluştururlar. Çok nadiren omuriliğe yayılım gösterirler.

Metastatik Beyin Tümörü : Metastatik beyin tümörleri ikincil beyin tümörleridir. Vücudun  herhangi bir yerinde oluşan kanser, daha sonra beyin veya bir başka organa yayılabilir. En çok beyne yayılım gösteren kanser türleri meme kanseri, kolon kanseri, böbrek kanseri, akciğer kanseri, deri kanseri (melanoma)dir.

Beyin tümörleri sıklıkla normal beyin dokusuna yayılırlar veya baskı yaparlar. O yüzden belirtiler de o basınç nedeniyle ortaya çıkar. Beyin tümörünün yerleşim yerine göre kişide farklı tipte belirtiler oluşabilir. Ancak, zihinsel hastalıklar dâhil diğer hastalıklar da bu belirtilere neden olabilmektedir. Bu nedenle belirtilerden biri veya daha fazlası yaşanmaya başlandığında vakit kaybetmeden doktora başvurmak gerekmektedir.

Baş ağrısı ve bulantıyla birlikte ani gelen fışkırır tarzda kusmalar

Sara (epilepsi)Nöbetleri gibi olan kasılmalar

Düşünme, konuşma ve kelime bulmada güçlük ve/veya yavaşlama

Kişilik ve davranış değişiklikleri

Bedenin bir kısmı veya bir yarısında kuvvetsizlik

Denge kaybı, baş dönmesi, sersemlik hali

Duymada azalma ya da kayıp

Görme bozuklukları

Sürekli uyku hali ya da uyanık kalmada zorluk çekme

Hafıza kaybı ya da kişileri hatırlayamama

İyi huylu beyin tümörleri eğer operasyon için sakıncalı bir durum yoksa ameliyatla çıkarılırlar. Tümörün ameliyatla çıkarılma işlemine “kraniyotomi” adı verilir. Bu operasyonda, beyne ulaşmak için bir parça kafa kemiğinin çıkarılmasıyla kafatası boşluğuna girilir. Çıkarılan kemik, cerrahi işlemin sonunda tekrar yerine takılır.

 Eğer beyin tümörü kötü huylu ise, o zaman tümörün ve hastanın durumuna göre; ışın (radyopterapi), ilaç (kemoterapi) ya da ameliyat seçenekleri değerlendirilir. Bazen bu tedavilerin ikisi birlikte de ( ameliyat + ışın,  ışın+ kemoterapi )  şeklinde de uygulanabilir. 

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mehmet Sedat Çağlı

Prof.Dr Sedat ÇAĞLI, 12 Şubat 1968 tarihinde Cizre'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerini tamamladıktan sonra Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1990 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Beyin, Omurilik ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirurji) uzmanlık eğitimini 1990-1998 yılları arasında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tamamlamıştır. 2004 yılında Doçent’lik ünvanı, 2010 yılında ise Profesor ünvanını almıştır.  Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisinde çalışmaya başladı. Bu çalışma süreci içinde ABD de değişik zamanlarda 1.5 yıl “Omurga ve Omurilik Cerrahisi” konusunda çalışmalar yaptı. Ayrıca çeşitli kazandığı uluslararası burslarla Avrupanın değişik ülkelerinde kısa süreli eğitim amaçlı bulundu. Omurga kırıkları, dejeneratif hastalıkları, enfeksiyonları,tümörleri k ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Beyin tümörü olan hasta ne kadar yaşar
Prof. Dr. Mehmet Sedat Çağlı
Prof. Dr. Mehmet Sedat Çağlı
İzmir - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube