Doktorsitesi.com

Ben, daima “Öteki”nin alanındadır.

Psk. Büşra Gök
Psk. Büşra Gök
24 Kasım 2020201 görüntülenme
Randevu Al
Ben, daima “Öteki”nin alanındadır.
Yapay Zeka ile geliştirilmiş versiyon

İçerik yapay zeka ile optimize edilmiştir

Jacques Lacan ve Psikanalitik Gelişim Süreçleri

Jacques Lacan’ın kuramında dil ile karşılaşma, bir Öteki’nin varlığıyla gerçekleşir ve bu süreç ayna evresi ile somutlaşır. Bebek, anne ile birlikte deneyimlediği bu evreye kadar kendisini annesinin bir uzvu olarak algılar. Bu aşamada bebek, bir bütünlük duygusu içerisinde hem korunan hem de beslenen konumundadır. Ancak aynadaki aksiyle karşılaştığı andan itibaren, kendi görüntüsüyle özdeşim kurmaya başlar.

Ayna Evresi ve Gelişimsel Özellikler

Ayna evresi, bebeğin 6 ile 18 aylık olduğu dönemi kapsayan kritik bir gelişim aşamasıdır. Bu evre, bebeğin gelişimsel olarak özerkliğini kazanmasının başlangıcı olarak kabul edilir. Bebeğin 12. ay civarında yürümeye başlamasıyla birlikte, sürecin en belirgin özelliği olan hareketlilik ön plana çıkar.

Bebek, bu süreçte anne ile arasında optimal bir mesafe bırakmaya dikkat eder. İhtiyaç duyduğunda anneyi görebilecek veya duyabilecek kadar uzaklaşan bebek, belirli bir düzeyde ayrılık kaygısı yaşar. Kaygısı arttığında anne ile yeniden temas kurarak duygusal bir tazelenme yaşar ve ardından keşif için tekrar uzaklaşır. Bu dönemde aşağıdaki olgular bir sınavdan geçer:

  • Güven ve yakınlık ilişkisi
  • İlgi ve mesafe ayarı
  • Ayrılık ve sahiplenme duyguları
  • Narsisizm düzeyindeki artış

İmgesel Düzen’den Simgesel Düzen’e Geçiş

Ayna evresiyle birlikte imgesel düzen içerisinde yer alan bebek, zamanla toplumsal, kültürel ve dilsel bir ağ olan simgesel düzenin etkisine girer. Dilin varlığı, bebek henüz doğmadan önce ebeveynleri tarafından kendisine isim konulması ve hakkında konuşulması gibi unsurlarla çocuğun yapılandırılmasında hayati bir rol oynar.

KavramTanım ve Etki Alanı
İmgesel DüzenAyna evresi ve görüntüyle özdeşim kurulan aşama.
Simgesel DüzenDil, kültür ve toplumsal kuralların belirleyici olduğu yapı.
ÖtekiÇevresel faktörler ve ebeveynlerin sosyo-kültürel seviyesi.

Öteki ve Özneleşme Sürecinde Yabancılaşma

Bireyin gelişimindeki diğer belirleyiciler; doğduğu çevresel faktörler ve ebeveynlerin sosyo-kültürel seviyesi gibi unsurlardan oluşur. Bu faktörler, bireyin ileride yaşayacağı olaylarda kendisine ve çevresine karşı nasıl bir tutum sergileyeceğini belirler. Özne, toplumun beklentilerini karşılama veya karşılamama durumunda hissettiği baskı ile kendi deneyimlerinin harmanlanması sonucunda kendine yabancılaşır.

Bu yabancılaşma süreciyle birlikte, simgesel düzene veya Öteki’ye tabi olan özne, kendi özgürlüğünü kaybetme riskiyle karşılaşır. Birey, zorunlu bir seçim durumuyla karşı karşıya kaldığında genellikle Öteki’ye bağlanmayı tercih eder. Bu durum, bireyin toplumsal yapı içerisindeki konumunu ve ilişkisel dinamiklerini şekillendiren temel bir unsurdur.

Etiketler

Dil gelişimikonuşma bozuklukları

Yazar Hakkında

Psk. Büşra Gök

Psk. Büşra Gök

Psikolog Büşra Gök, Çankaya Üniversitesi İngilizce Psikoloji bölümü mezunuyum. Mezuniyet sonrası özel eğitim ve kurumsal okulda çalıştım. 2018 yılından itibaren aktif olarak danışan görmekteyim. Özgül öğrenme ( Disleksi) bozukluğu için; PREP VE TURKCEMATH eğitimimi tamamladım. Çözüm odaklı terapi, Travma ve Krize müdahale, Cinsel terapi, Aile ve Çift danışmanlığı, Kaygı, depresyon, Panik atak- Panik bozukluk, Motivasyonel, erteleme- tembellik psikolojisi ile yetişkinlerle bireysel çalışmaktayım. Aynı zamanda çocuklar için oyun terapi ebeveyn tutum danışmalığı ve gelişimsel dönemleri takibini yapmaktayım

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.