Bel ve boyun fıtıkları

Bel ve boyun fıtıkları

Bel ve boyun fıtıklarını büyük bir çoğunluğu cerrahi girişim gerekmeksizin tedavi edilebilir. Çok az hasta özellikle felç bulguları olan hastada ise cerrahi operasyonlar tedavide yer almaktadır. Cerrahi olmayan tedavi yöntemleri arasında ilaç tedavileri, fizik tedavi uygulamaları (sıcak uygulamalar, elektrik akımları, ultrasound uygulamaları, lazer vb), lokal enjeksiyonlar, manipülasyon uygulamaları, egzersiz fizyoterapisi en sık kullanılan tedavi seçenekleridir.

Yukarıda sayılan klasik tedavi yöntemlerinin yanı sıra son yıllarda fıtık hastalarının tedavisinde daha başarılı sonuçlar veren yeni tedavi yöntemleri de geliştirilmiştir. Bu yöntemlerden bir tanesi ülkemizde ilk olarak hastanelerimizde uygulanmaya başlanan Dikey Traksiyon tedavisidir.

Dikey traksiyon cihazları hastaya kolay uygulanmakta ve fıtıklaşan disk üzerine doğal yollardan çekme uygulayarak hastalığı tedavi etmektedir.

Diğer bir yöntem ise bilgisayar destekli Dekompresyon cihazlarıdır. (Spinal Dekompresyon Sistemi) Bu sistem üstün teknoloji olup fıtıklaşan diske direk yoldan etki ederek baskıyı ortadan kaldırmakta ve dolayısıyla hastalığı tedavi etmektedir. Bel ve boyun fıtığı hastalarının ameliyata yönlendirilmesine gerek kalmamaktadır. Bel fıtığı ve boyun fıtığı hastalarında kullanılan, Spinal Dekompresyon Sistemi ( DRX 9000 C) ameliyat olması önerilen ya da ameliyat olup iyileşememiş hastalarda, başarı oranı %74 olan ameliyatsız bir tedavi yöntemidir.

Ayrıca son yıllarda fıtık tedavisinde başarıyla kullanılan diğer bir yöntem Ozon Uygulamalarıdır.Fıtık olan omurga bölgesine yumuşak doku içine lokal olarak ozon uygulaması yapılabileceği gibi fıtıklaşmış disk içine yada omurilik kanalına da enjeksiyon yapılabilmektedir. Sonuç olarak günümüzde bel ve boyun fıtıkları ameliyatsız tedavi edilebilen hastalıklar grubuna girmiştir.

Bu makale 12 Nisan 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Nurten Küçükçakır

Uzm.Dr. Nurten Küçükçakır, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak 2006 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, yine aynı fakültede yapmış ve 2012 yılında Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon uzmanı olmuştur. Dr Yaşar Eryılmaz Ağrı Doğubeyazıt Devlet hastanesi’nde mecburi hizmetini tamamladıktan sonra bir süre Balıkesir Devlet Hastanesinde görev almıştır. 2014 yılından bu yana Bursa Romatem Fizik Tedavi Hastanesinde çalışmaktadır. Yaklaşık 3 yıldır hem aktif poliklinik hizmeti sunmaya devam etmekte hem de Bursa Romatem Hastanesi Başhekimi olarak görev yapmaktadır.  Beyin felci ve omurilik felci hastalarında yüksek teknoloji robotik rehabilitasyon, hidroterapi, ergoterapi ve egzersiz programlarıyla çocuk ve erişkin hastaların tedavisinde deneyim ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Bel ve boyun mr
Uzm. Dr. Nurten Küçükçakır
Uzm. Dr. Nurten Küçükçakır
Bursa - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube