Doktorsitesi.com

Beden dili ve estetik cerrahi

Prof. Dr. Sıdıka Kurul
Prof. Dr. Sıdıka Kurul
1 Mayıs 2011681 görüntülenme
Randevu Al
Beden dili ve estetik cerrahi

ESTETİK CERRAHİ VE BEDEN DİLİ 

Vücut şekil (kontur) değiştirme  ameliyatları ile yaza hazırlanın!

Modern hayat ve değişen değerler sistemi toplumların estetik anlayışını etkilemiştir.Daha güzel/yakışıklı olmak,kendini daha iyi hissetmek, kendine güvenmek, her alanda rekabet gücünü arttırmak, yaşamda daha aktif rol almak, değişmek.... Her yaştaki kadın ve erkek,ama özellikle kadınlar için gündemde..Değişim düşüncesinin   sonucu olarak estetik ameliyat talebi hızla artmakta ve plastik cerrahi ve biyo-medikal teknoloji bu değişim taleplerine paralel olarak sürekli yeni teknikler yaratmaktadır.Kadın plastik cerrahların sayısının çoğalması , estetik ameliyat talebini arttırmış ,kadınların bedenlerinden kaynaklanan sorunların daha kolaylıkla paylaşılmasını sağlamıştır.

Vücut kontur değiştirme ameliyatlarına aday kişiler 

Estetik ameliyat taleplerinin en fazla olduğu alanlardan birisi de vücut konturlarını değiştirmek, yani daha güzel bir vücuda sahip olmak. Sosyal yaşamda ve ikili ilişkilerde “beden dili”nin  ve “vücuduna güvenme” nin  önemi sadece kadınların  değil diğer cinsin, yani erkeklerin de dillendirmekten korkmadığı bir kavram. Plastik cerrahlar, bu kavramın insanlar için ne ifade ettiğine tanıklar. Göğüsleri küçük olduğu için sadece karşı cins ile değil duygusal ilişki , kendi cinsi ile de olağan sosyal ilişki kurmakta zorluk çeken genç bayanlar..... Ya da penis boyu endişesi ile hayatını “yaşanmaya değer” bulamayanlar.... Örnekler sayısız. Özellikle kadınlarda tekrarlayan doğumların,çocuk emzirmenin ve kilo alıp vermenin dişi bedeninde yarattığı hasarların yol açtığı mutsuzluklar.... Bu sorunlar sadece psikolojik mi? Hayır, çoğu vücut şekil bozukluğunun yarattığı fiziksel durumlar.Bir meme büyütme ameliyatının kadına sağladığı şaşırtıcı beden güzelliği ve psiko-sosyal iyileşme,göz ardı edilebilir mi?

İri meme sadece iri meme mi?Hayır. Büyük memeler sırt, omuz ve bel ağrısına yol açar. Hastaların bir bölümü çok sayıda reçete ile birlikte plastik cerraha gelir, bu ilaçları kullandık, fizik tedavi yaptırdık , ağrımız geçmedi diye.Ya sütyenin omuzlarda sebep olduğu derin izler? Veya sütyen bulma güçlüğü, memelerini taşımak için iki ayrı sütyen giyen hasta bile var. Yaz aylarında meme altı oluğunda ortaya çıkan pişikler, ayrı bir dert!

Benzer sorunlar sarkık karınlar ile ilgili. Karın kaslarının zayıflamasına veya birbirinden ayrılmasına bağlı, tedaviye  cevap vermeyen inatçı sırt ve bel ağrıları. Karın derisinin katlanma yerinde pişikler. Sıcak günlerde bile korsesiz dolaşamama !

Bacak iç yanlarında yağ toplanması veya deri sarkıklığı. Özellikle bacakların sürtünmesine bağlı yaralar, çorap ve pantolonların sürtünme yerlerinde aşınması. Kollardaki sarkıklıklar !

Venüs tepesi belirgin olduğu için pantolon ve mayo giyemeyenler, küçük dudakları büyük ve sarkık olduğu için mayo giymek bir yana cinsel ilişkiden kaçanlar. Vücutta , özellikle karında ve bacakların yan taraflarında rejime ve spora cevap vermeyen inatçı yağ birikimleri. Selülitler.....

Vücudundaki şekil bozukluğu nedeni ile sırf rahat mayo giyemediği için denize girmek istemeyenler, tatile gitme konusunda çekingen davrananlar ve sosyal hayata aktif katılım konusunda kişinin kendine koyduğu ambargo! Yukarda sıralanan beden şekil bozukluklarının yol açtığı cinsel hayattan zevk almamak, ikili ilişkilerde ve sosyal yaşamda  pasif kalmak, giyinme zorlukları ve tedaviye dirençli ağrılar.. Sıralanan problemlerden biri veya birkaçı her yaştaki kadın için dert olabilir.

Vücut kontur düzeltme ameliyatları nelerdir?

Estetik cerrahi ameliyatları bu kişilerde mucize yaratabilir mi ? Evet. Karın, uyluk-kalça veya kol germe; meme büyütme, küçültme ve dikleştirme ameliyatları ve nihayet vakumla yağların emilmesi (liposuction)... Bu ameliyatlardan biri veya duruma göre birkaçı , kendinizi yeniden dünyaya gelmiş gibi hissettirecektir. Ameliyat sonrası dönemde kişi beden imajındaki iyileşmeyi, düzelmeyi ve güzelleşmeyi  çok kısa sürede içselleştirecek ve bunu yaşamının her alanında dışa yansıtacaktır. Sonuç; plastik cerrahın, kadının ve çevresinin ortak mutluluğu ...

Ameliyat öncesi ve ameliyatın planlanması

Vücudunuzun şeklinden memnun değilseniz ve estetik cerrahi ameliyatı olmayı düşünüyorsanız  önce ne istediğinizi, niçin istediğinizi ve ne elde etmek istediğinizi kendinize sorunuz. Bu istekleriniz için plastik cerraha (tam uzmanlık adı Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahidir.) başvurmalısınız, sizi muayene eden doktorun  Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı ve DERNEK (Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi) ÜYELİĞİ belgelerini görebilmenizde yarar  var. İlk muayenede “neden bir ameliyat düşündüğünüzü” ve “ameliyattan ne beklediğinizi” açıkça cerrahınıza anlatmalısınız. Muayenede plastik cerrah deri kalitenizi, deri fazlalığı veya sarkıklığı olup olmadığını, vücudunuzdaki yağ dağılımını, beden ölçülerinizi, vücut bölgelerinizin oranlarını belirleyecek ve nasıl bir ameliyatın ya da ameliyatların sizin beklentilerinizi karşılayacağını size açıklayacaktır. Birden fazla ameliyatın önerilmesi sizi şaşırtmamalıdır. Plastik cerrahın önerilerini neden ve sonuçları açısından tartışmaktan kaçınmayınız. Ameliyatın ve anestezinin şeklini, ameliyatın nerede yapılacağını, kaç gün hastanede kalmanız gerektiğini, ameliyata bağlı problemleri (komplikasyonlar), ameliyata bağlı izin nerede olacağını, ameliyat sonrası uymanız gereken kuralları, normal hayatınıza ne zaman dönebileceğinizi ve ameliyatın maliyetini doktorunuza sorunuz. Anlamadığınız yerleri tekrar tekrar sormaktan kaçınmayınız. Bu görüşme sırasında , genel sağlık bilgilerinizi, kullandığınız ilaçları ve varsa alışkanlıklarınızı  ayrıntılı olarak cerraha anlatınız.

Ameliyat kararı vermede acele etmeyin !

Daha iyi ve daha güzel olmak, kendinizi daha iyi hissetmek için ameliyat olmak istiyorsunuz, bu nedenle karar vermekte acele etmeyiniz.Plastik cerrahtan gerekli bilgileri aldıktan sonra, bu bilgilerin sizin taleplerinizle örtüşüp örtüşmediğini kontrol ediniz, hala yanıtlanmamış sorular varsa doktorunuzu tekrar ziyaret ediniz. Her ameliyatın değişik derecelerde yan etkileri vardır , bunu ve plastik cerrahinin her zaman mucize yaratamayacağını  unutmayınız. Yaşam biçiminizin (beslenme, içki-sigara alışkanlığı, spor) uzun vadede ameliyat sonuçlarınızı etkileyeceğini aklınızda tutunuz.

Ameliyata hazırlanma

Daha önce geçirilen hastalıklar, halen mevcut sağlık problemleri ( şeker hastalığı , yüksek tansiyon vb) , alışkanlıklar (sigara , içki vb) ve kullanılan ilaçlar (aspirin, sakinleştirici , hormon replasman tedavisi vb.) ve ailede görülen hastalıklar hakkında doktora doğru ve ayrıntılı bilgi vermelisiniz. Yukarıdaki özel durumların cerrah ve anestezi uzmanı tarafından bilinmesi halinde gerekli önlemler alınacak ve olası riskler  minimize edilecektir.

Sigara ya da tütün içeren maddelerin içilmesinin insan sağlığına ne derece  zararlı olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Sigara içen kişilerde ameliyat sonrası genellikle sorunlarla karşılaşılır. Bu sorunlar estetik  ameliyatlarda daha fazla önem kazanır. Sigara küçük çaplı kan damarlarında "vasoconstruction" denilen büzüşmeye ve oksijeni taşıyacak olan hemoglobin miktarının azalmasına yol açar. Sigara yara iyileşmesinde bozulmaya ve gecikmeye sebep olur. Bu da genel iyileşme döneminin uzaması ve daha fazla iz demektir. Estetik ameliyat olacak kişiler ameliyattan önce sigara içmeyi tamamen bırakmalıdır. Eğer tamamen bırakamıyorsa , bu kişilerin ameliyattan 4 hafta önce ve 2 hafta sonrasına kadar sigara içmemesi uygundur. Sigara içmeyen  ancak nikotin sakızı ya da nikotin bandı kullananların da  zararlı etkilerden kurtulması mümkün değildir. Çünkü bu şekilde alınan nikotin sigara içimi alınan nikotin ile aynı zararlı etkiyi yapmaktadır. E vitamini ve aspirine kullanılıyorsanız ara vermelisiniz ve ameliyat öncesi ağır diyet rejimlerinden kaçınılmalısınız.

Ameliyat öncesi dönemde doktorunuzun gerekli gördüğü (kan tetkikleri, radyolojik incelemeler) tetkikler  yapılacaktır. Çoğu kez estetik ameliyatlar sırasında kan verilmesi gerekmez. Kan transfüzyonunun gerekli olduğu hallerde, ameliyattan 5-7 gün önce alınan kendi kanınız (ototransfüzyon) kullanılabilir.

Prof.Dr.Sıdıka Kurul

Plastik,Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı

 

 

Etiketler

Estetik cerrahiPlastik cerrahiBeden diliVücut kontur değiştirme ameliyatıKadın sarkık karınKasrın kaslarının zayıflığı

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Sıdıka Kurul

Prof. Dr. Sıdıka Kurul

Prof. Dr. Sıdıka KURUL, 1950 yılında Zonguldak’ta doğmuştur. Tıp eğitimini 1973 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’de tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1980 yılında Genel Cerrahi, 1983 yılında ise Plastik Cerrahi uzmanlık eğitimlerini tamamlamıştır. Ayrıca kendisi Avrupa ve ABD'de ziyaretçi doktor olarak pek çok mesleki kursa katılmıştır.  

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.