Doktorsitesi.com

Beden dili

Klinik Psikolog Beril Papuççuer Ceylan
Klinik Psikolog Beril Papuççuer Ceylan
13 Kasım 20146637 görüntülenme
Randevu Al
Beden dili

BEDEN DİLİ

Beden dili önemli olmasaydı Charlie Chaplin diye birini bu kadar iyi tanıyor olmazdık. İşitme engelliler sözel olmayan mesajları en iyi anlayan insanlardır. Sözel olmayan iletişim dediğimiz beden dili jest ( el, kol, baş, ayak hareketleri - vücut hareketleri) ve mimiklerden ( kaş, göz, ağız, yüz hareketleri ) oluşur. Yapılan araştırmalarda insanların çoğunlukla beden dili ile mesajları ilettikleri ve aldıkları yani iletişim kurdukları belirlenmiştir. İnsanlar ruh hallerini aslında en iyi beden dilleriyle anlatırlar. Örneğin sözel olarak üzgün değilim derken gözleri dolu dolu olmuş birini gördüğümüzde söylediğinden çok bedeninin verdiği mesajı dikkate alırız. Ya da çocuğumuz bize yalan söylemiyorum derken gözlerini kaçırıyorsa yine beden dilinin verdiği mesaj daha inandırıcıdır. Ancak burdan sadece beden diline bakarak iletişim kurulacağı anlaşılacağı yanılgısına da düşmemek gerekir. Beden dili önemli ayrıntıları içerir ve bize fikir verir. Bu karşımızdakinin ne iletmek istediğini % 100 anlamamızı sağlar anlamına gelmediğini de belirtmek gerekir. Beden dili cinsiyetler , kültürler ve toplumlar arasında farklılıklar gösterebilir.

Beden dili neden önemlidir?

Öncelikle sözlü iletişim halinde iken beden dilinin ilettikleri anlaşırsa iletişim bütünlük kazanır. Karşımızdakini yanlış anlama ve yorumlama ihtimalimiz düşer.

İletişimde doğru anlamak ve yorumlamak kişiler arası iletişim engellerini ortadan kaldırmış olur ve sağlıklı ilişkiler kurulmasına iyi bir zemin hazırlar.

Kişiler arası ilişkilerde birbirlerini daha iyi anlayan insanlar kendini daha az savunur ve öfke birikimleri azalır ve daha iyi ilişkilerin kurulmasının zeminiyle mutlu olma olasılıkları artar.

Sözlü iletişime destek ünitesi olan beden dili ile konuşan kişinin niyeti daha iyi tahlil edilir.

Beden diline eşlik eden aksesuarlar vardır. Bunlar , kıyafetimiz, aksesuarlarımız, takılar, kullanılan arabanın markası, ofis masamız vb.Tüm bunlar beden dilimize eşlik ederek daha fazlası olan kişisel imajımıza hizmet eder.

Bu kişisel imajlarımızla ve beden dilimizle karşımızdaki insanlarda bir etki yaratırız. Bu olumlu da olabilir olumsuz da..

Kişisel gelişimin ve iletişimin en önemli ayaklarından bir tanesi beden dilini iyi kullanabilme becerisidir. Özellikle politikada , iş görüşmelerinde, sosyal ve duygusal hayatımızda beden dili ile iletilenler oldukça öne çıkar.

Beden dilini iyi kullanan kişilerin ikna etme olasılığı daha yüksektir.

Birçok insan kendine güvenli duruşu olan ve kendini iyi ifade eden insanları daha etkileyici bulur. Bu kişilere karşı inanma ikna olma eğilimleri yükselir. Bu kişilerde beden dilini sözlü iletişimle birlikte doğru kullanan kişilerdir.

Gerek çift ilişkimizde gerek çocuklarımızla olan ilişkimizdeki iletişimde, ne söylediğimiz kadar bedenimizin kaşımızdakine ne ilettiği de önem taşır. Eğer bir anne kaygılı değilim derken vücudunun verdiği mesajlar kaygı ise, çocuğunun ilk hissedeceği annesinin kaygılı olduğu olasılığı yüksek olacaktır.

Gerek yok her sözü laf ile beyana, Bir bakış bin söz eder anlayana !”

Etiketler

Beden diliBeden dili ve iletişimBeden dili ve önemiBeden dilini iyi kullanan kişilerBeden dili neden önemlidir?Beden dili ne demektirBeden dili ne anlatır

Yazar Hakkında

Klinik Psikolog Beril Papuççuer Ceylan

Klinik Psikolog Beril Papuççuer Ceylan

1979 Antalya doğumluyum, ilköğretim ve lise eğitimimi Antalya’da tamamladım. İlk üniversitemi SDÜ Harita-Kadastro Bölümünü bitirdim ancak bu mesleği hayatım boyunca yapamayacağımı anladım ve 2. Üniversitem KTÜ’de, severek ve isteyerek girdiğim Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünü bitirdim. Ufuk Üniversitesi Gelişim-Sosyal Psikoloji ve İstanbul Kent Üniversitesi Klinik Psikoloji yüksek lisans öğrenimlerimi gördüm. Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde Psikolojik Danışman / Aile Danışmanı / Eğitimci, Özel Okullarda Psikolojik Danışman, Anaokulu ve Kreşlerde Psikolojik Danışman ve Okul Müdürü olarak çalıştım. Önce kurucusu olduğum Ankara Aile Danışmanlığı ve Eğitim Merkezinde daha sonra Ankara İzana Therapy’de Psikolojk Danışmanlık, Psikoterapi ve kurumlara eğitim ve danışmanlık hizmetleri verdim. Hasan Kalyoncu Üniversitesi  ve Ankara THK  Üniversitesi YAGEM bünyesinde “Aile Danışmanlığı Sertifika Programı” yürütücülüğü ve Aile Danışmanlığı Eğitim programında eğitmen olarak yer aldım. Ankara Kalkınma Ajansı, Avrupa Birliği projelerinde eğitmen olarak yer aldım ve
Türkiye’nin farklı bölgelerinden çocuklar ve aileleriyle çalıştım. Danışmanlığını yaptığım ya da dışarıdan uzman olarak, çeşitli kurumlarda ( okul, kreş, fabrika, özel sektör kurumları vb.) alanımla ilgili çok sayıda seminer ve eğitim verdim. TÜBİTAK projelerinde danışmanlık yaptım. Çeşitli dergilerde ve web sitelerinde düzenli yazılarım yayınlanmaktadır. Radyo, TV
programlarında psikoloji ve yaşam koçluğu alanlarında konuk olarak düzenli katılımım olmaktadır. Türkiyem TV’de 13 haftalık “Psikovizyon “ adlı programın Moderatörü ve Psikolojik Danışmanı olarak kendi programını yaptım. TRT FM Adavapuru Programının düzenli 6 ay süreli uzman konuğu oldum. Bir yayın dönemi boyunca Kanal B’ de ve Kanal 5’de Psikolojik Danışman olarak
düzenli konuk oldum. Hürriyet Aile’nin köşe yazarlarındanım. www.fazlakilo.com, www.haftahaftahamilelik.gen.tr, sitelerinde, Şamdan Dergisi, Ankara Life Dergisinde düzenli yazılarım çıkmıştır. Kurumlara da Psikolojik Danışmanlık, Yönetici Koçluğu ve Eğitim hizmetleri vermekteyim. Kurum Psikolojik Danışmanı, Yönetici Koçu olarak; Sevinç Makina A.Ş, Dateks Teknik Sistemler A.Ş., Çemenardagül Elektronik Sistemler Ltd.Şti., Bereket Döner A.Ş. kurumlarında çalıştım. Halen; kurucusu olduğum Beril Ceylan Eğitim ve Danışmanlık Merkezinde Psikolojik Danışmanlık ve Psikoterapi hizmeti vermekte olup, Hürriyet Aile’ye alanımla ilgili köşe yazılarımla katkı sunmaya devam etmekteyim. Ayrıca Turkcell Genel Müdürlük bünyesinde yarı zamanlı kurum Psikolojik Danışmanı olarak çalışmaktayım.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır