Bebeklik dönemi 0-2 yaş

Bebeklik dönemi 0-2 yaş

-İnsanlar doğduğu andan itibaren belli yaş aralıklarında farklı gelişim evreleri geçirirler.Bebeklik dönemi ise yaşam sürecinin ilk yıllarını kapsar ilk iki yıl gelişim evreleri Psiko-Motor Gelişim,Bilişsel Gelişim,Dil Gelişimi ve Sosyal-Duygusal gelişim olarak incelenir.Öz-bakım becerileri ise bu dönem içerisinde incelenemez.
 
Şimdi ilk iki yılıma dönüyor ve size herşeyi olması gerektiği gibi sırayla anlatıyorum. Psiko-motor gelişimimden başlayalım.

Psiko-Motor Gelişim

İlk ay sadece çenemi kaldırabildim ikinci ay çenem ile birlikte göğsümü de kaldırmaya başlamıştım. 3.ayımda anlamsızca bişiylere uzanmaya çalıştım. Başarılı olduğumu söyleyemem. 4.ayımda oturmaya başlamıştım. Otururken biraz destek aldığım doğrudur. Ama başım dik görme duyum gelişmiş yatay nesneleri izleyebilir hale gelmiştim bile. Tek sorunum bulduğum herşeyi ağzıma götürüyor olmamdı. 5.ayımda artık sıvı mamalar tüketmek zorunda olmadığımı anladım. 6.ayımda artık mama sandalyemde oturabiliyor dikey nesneleri de gözlemleyebiliyordum. 7-8-9. aylarımın en önemli noktası  emeklemekle birlikte  destek alarak yürümeye çalışmakla  geçti. 10-11-12. aylarım çevremde gördüğüm davranışları taklit etmek ve annem ile aramda kurduğum duygusal bağı keşfederek benden uzaklaştığında ağlamak yabancılara karşı çekingen olmak ve kaşık kullanmaya çalışmakla geçti. 13-14-15. aylarımda artık kendi başıma ayakta durabiliyor hatta yürüyebiliyordum. 18-24 ay arası aylarım sandalyade rahatlıkla oturabildiğim kaşığı doğru tutup ağzıma götürdüğüm, elime aldğım kağıtları katlamaya çalıştığım, kitap sayfalarını çevirebildiğim ve yaşıtlarımın ilgimi ne kadar çekseler de yanlarında bireysel oynamayı tercih ettiğim aylar oldu.

Bilişsel Gelişim 

İlk gün itibariyle çevremi keşfetmeye başlamıştım. Ailem hareketlerimde özgür olmam için bana yardımcı oldu. 4-8 ay arasında sesler dikkatimi çekmeye başlamış, gördüğüm insanları taklit etmeye başlamıştım. 8-12 ay arasında artık amaçlarımın farkındaydım. Göremediğim eşyalarımı aramaya başladım. 12-18 ay arası sorunlarımı çözebilmek için yeni yollar arama zamanı geldiğini anlamıştım. Oyuncaklarımı saklandıkları yerlerde aramaya başladım. 18-24 ay aralığında artık ulaşmak istediğim şeyler için çevremdeki eşyalardan faydalanıyor yeni oyun arayışları içerisine giriyordum. En korktuğum şey annemin benden uzaklaması olan bu aylarımda annem benim yanımda kalarak bana güven verdi.

Dil Gelişimi

İlk aylar yaptığım şey bol miktarda ağlamak, mimiklerimi sergilemek ve homurdanmak oldu. İlk 6 ay dilimi anlamlı şekilde kullandığım söylenemez.Ama sonraki aylarda sesleri dinlemeye ve taklit etmeye başladım. İlk kelimelerimi ise ilk 12 ayım dolmaya yakın çıkartmaya başlamıştım. Konuşmalarım akıcı olmasa da kurduğum tek kelimeler ile kendimi ifade etmeye başladım. 18-24 ay aralığında artık çıkarttığım kelimeleri bir diğeriyle birleştiriyor ilk cümlelerimi iki kelime olacak şekilde kuruyor ve  kendimi daha rahat ifade ediyordum.

Sosyal Duygusal Gelişim

Bu dönemi ay ay anlatacak kadar bişey yaşamadım. Doğduğum saniyeden itibarenden kendimi annemden ayıramadım bedenimi annemin bir parçası gibi hissettim. Annemin benimle dokunsal temas kurması, beni kucaklaması, bana şefkat göstermesi, onunla aramdaki bağı güçlendirdi. Sanırım 0-24 arası sosyal duygusal gelişimimim açısından olması gerekendeyde buydu. 

Geçmişimi  sizler için dile getirdim. Umarım yaşantım size yol gösterici bir pusula olur :)

Bu makale 8 Ocak 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Bahattin Mollamahmutoğlu

Psikolog Bahattin Mollamahmutoğlu, merkezimizde çocuk, ergen ve yetişkin danışanlarımıza hizmet vermektedir. İlköğretim ve lise öğrenimini Ankara’da alan Bahattin Mollamahmutoğlu, lisans eğitimini Çankaya Üniversitesi’nde Psikoloji bölümünde tamamlamıştır. Lisans eğitimi boyunca pek çok eğitim ve konferansa katılmış mesleki yeterliliği için en güncel çalışmaları yakından takip etmiştir. Çocuk ve Ergenlere Yönelik Bilişsel Testler, Çocuk Değerlendirme, Dikkat ve Hiperaktivite Bozuklukları, Nöropsikolojik Değerlendirme gibi birçok sertifikalı eğitimler almıştır. Lisans eğitimi sırasında Zübeyde Hanım Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde klinik stajını tamamlamıştır. Hemen arkasından Adölesan Gençlik Merkezinde ergenler ile zeka sınav kaygısı bireysel motivasyon üzerine detaylı çalışmalar yürütmüştür. Yine aynı dönemde anaokullarındaki stajl ...

Etiketler
Bebeğin motor gelişimi
Psk. Bahattin Mollamahmutoğlu
Psk. Bahattin Mollamahmutoğlu
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube