Bebek sahibi olamayan çiftlere önemli uyarılar!

1-Bu konuda öncelikle çiftlerin sabırlı olması gerekir. Beklenmesi gereken süre herhangi bir korunma yöntemi uygulamadan bir yıldır. Bir yıl korunmasız ilişki sonrasında hamilelik gerçekleşmemişse  infertilite(çocuk sahibi olamama)  den bahsedilir. Ve bu durum doktora gitmeyi gerektirir.

Bebek sahibi olamayan çiftlere önemli uyarılar!

2-Çocuk sahibi olamayan çiftte erkek üroloji uzmanına, kadın, kadın doğum uzmanına muayene olmalıdır.

3-Çocuk sahibi olamayan çiftin ilk muayene olması gereken kişisi erkektir. Ancak toplumumuzda genelde ilk olarak bayanlar kadın doğumcuya götürülürler. Halbuki erkeğin muayenesi çok daha basit ve kolay olduğundan önce  erkeğin muayene edilmesi ve sperm tetkikinin ve diğer tetkiklerin yapılması gereklidir. Erkeğin üroloji uzmanı tarafından muayenesi ve tüm tetkikleri yapıldıktan sonra kadın da kadın doğum uzmanına muayene olmalıdır.

4-Çiftlerin mevcut hastalıkları tam tedavi edilmeden tüp bebek uygulaması yapılmamalıdır. Bu tedaviler yapıldıktan sonra da bir yıl beklenerek tedavi sonuçlarının sperm testlerindeki etkisi gözlenmelidir. Çünkü doğal olan gebelik ideal olandır. Tüp bebek uygulamasında yumurtayı dölleyecek olan sperm doğal seleksiyonla seçilmediği için teorik olarak seçilen spermdeki hatalı genetik yapıların bir sonraki nesillere aktarılma riski mevcuttur.

5-Üroloji uzmanı tarafından erkeğe yapılacak medikal yada cerrahi tedaviler neticesinde sportan gebelik meydana gelir. Spontan gebelik gelişmese bile bu tedavilerden sonra testislerden daha kaliteli sperm yapılacağından tüp bebekteki başarı şansı da artmış olur.

6-Erkekte sperm sayısının azalmasına ve sperm kalitesinin bozulmasına sebep olan birçok hastalık tedavi edilebilir.  Bu tedaviler kalıcı iyileşme sağladığı için ikinci ve üçüncü doğumlar için de tedavi yapılmış olur.

7-Erkekte sperm sayı ve kalitesini bozan en sık rastladığımız hastalık varikoseldir. Varikosel, bacaklardaki varis, makatta gelişen hemoroid gibi bir toplardamar hastalığıdır. Testislerden çıkan toplardamarların çaplarının ve boylarının uzaması, içerisindeki kapak sisteminin bozulması neticesinde meydana gelen bir hastalıktır. Testislerdeki ısıyı artırarak testisin içerisinde sperm yapan hücreleri öldüren ve kalan hücrelerin de az ve kalitesiz sperm yapmasına neden olan bir hastalıktır. Hastalığın ilaçla tedavisi yoktur. Sadece cerrahi olarak tedavi edilebilin bir hastalıktır. Cerrahinin ise gözle yapılan ve mikroskop altında yapılan iki şekli mevcuttur. İnfertilitetedavisinde ideal olan mikroskop altında yapılan cerrahidir.

8-Menide sperm çıkmamasına veya az sperm çıkmasına sebep cerrahi hastalıklardan bir diğeri ise spermin aktığı yollarda tıkanıklığın oluşmasıdır. Bu hastalık da cerrahi olarak tedavi edilebilen bir hastalıktır.

10-Erkekte hormon bozuklukları da sperm sayı ve kalitesini bozabilmekte ve dölleme yeteneğini azaltmaktadır. Bu yüzden üroloji uzmanı kan tetkikleri yaptırarak bu yönden de hastayı değerlendirir ve böyle bir problem varsa bunlara yönelik medikal tedaviler de verir.

11-Alternatif tedavi uygulamaları adı altında bitkisel tedaviler ve/veya diyet uygulamalarının bu hastalıkta hiçbir faydası olmadığı gibi zaman ve para kaybından başka bir şey değildir.

Bu makale 16 Ağustos 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mete Kilciler

Prof. Dr. Mete KİLCİLER, Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Kadrosunda olup, Bursa VM Medicalpark  Hastanesinde görevini sürdürmektedir. Prof. Dr. Mete KİLCİLER,1965 yılında Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1983 yılında Gülhane Askeri Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1989 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1992 - 1996 yılları arasında Ankara GÜlhane Askeri Tıp Akademisi Üroloji Ana Bilim Dalı'nda tamamlayarak Üroloji Uzmanı olmuştur. Androloji üzerine yan dal ihtisas eğitimi bulunmaktadır. 1996 yılında Üroloji Uzmanlığını aldıktan sonra aynı ana bilim dalı başkanlığında göreve başlamış 2000 yılında Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisi Üroloji Ana Bilim Dalı'nda Yardımcı Doçent Doktor olmuştur. 2002 – 2003 tarihlerinde Amerika Birleşik Devletleri, O ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
whatsapp
youtube
Prof. Dr. Mete Kilciler
Prof. Dr. Mete Kilciler
Bursa - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube