Bdt? emdr? klinik psikolog? psikolojik danışman? nasıl seçmeliyim?

Psikoterapi hizmeti seçerken önemli olan kişinin başvuru nedenidir. Makalede klinik psikolog, psikiyatristler ve psikolojik danışmanların çalışma alanlarına aynı zamanda bilişsel davranışçı terapi ve emdr terapi yaklaşımlarının çalışma alanları hakkında bilgi verilmektedir.

Bdt? emdr? klinik psikolog? psikolojik danışman? nasıl seçmeliyim?

Psikoterapi hizmeti seçerken önemli olan kişinin başvuru nedenidir. Kişinin yaşı, neden terapi almak istediği, terapi sürecinde neleri çalışmak istediği önemlidir. Klinik psikologlar, psikoloji lisans programından mezun olup, klinik psikoloji alanında uzmanlaşmış kişilerdir. Psikiyatristler ise tıp mezunu olan hekimlerdir. Psikolojik danışmanlar eğitim fakültesi mezunu olan, yeni prosedüre göre sadece eğitim alanında çalışan kişilerdir.

18 yaş altı çocuk/ergenler için oyun terapisi ve çocuk odaklı bilişsel davranışçı terapi uygulanabilir. 2-12 yaş arası önerilen oyun terapisi, çocukların ifade edemedikleri duygu ve düşünceleri oyun yoluyla açıklamasına olanak tanır. Gelişim dönemi dışında, tırnak yeme, parmak emme, alt ıslatma, seçici konuşmazlık, davranım bozukluğu (insanlara ve hayvanlara karşı saldırganlık, eşyalara zarar verme, kuralları ihlal etme), boşanma süreçlerinde çocuk/ergen terapistlerine başvurulmalıdır.

Hiçbir şeyden keyif alamama, ağlama, öfke krizleri, insanlardan, belli ortamlardan ve durumlardan kaçma davranışları, panik atak, uyku problemleri, fobi, takıntı, travma, kişilerarası ilişki problemleri, olumsuz düşüncelerle baş edememe gibi durumlarda bilişsel davranışçı ekolünü uygulayan uzman psikologlarla çalışılması önerilmektedir. Psikolojik değerlendirme sonrası psikolog sizi psikiyatri servisine yönlendirebilir. Bazı durumlarda psikologlar ve psikiyatristler ekip olarak çalışmaktadır.   

BDT ve EMDR psikoterapinin iki farklı yaklaşımıdır. Her ikisi de yetişkinlere uygulanmaktadır. Düşünceler, duygu ve davranışları etkilemektedir. Seanslarda yapılan şey ise, danışanın sahip olduğu düşüncelerinin geçerliliğini birlikte araştırmaktır. EMDR istemli ve sistematik olarak yapılan göz hareketlerinin, olumsuz ve rahatsız edici düşüncelerin yoğunluğunu azaltan psikoterapi yöntemidir. Travma Sonrası Stres Bozukluğu ve Yeme Bozukluğu tedavisinde EMDR terapisinin kullanılması önerilmektedir. Depresyon, Kaygı Bozuklukları, Obsesif Kompülsif Bozukluk ve Travma Sonrası Stres Bozukluğu tedavisinde Bilişsel Davranışçı Terapi ekolünü uygulamaktayım.

 

Bu makale 5 Şubat 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Nur Zaloğlu

Nur Zaloğlu, Psikoloji Lisans ve Klinik Psikoloji Yüksek Lisans programını Altınbaş Üniversitesinde tamamladı. Lisans döneminde çeşitli okullarda ve Bakırköy Mazhar Osman Ruh ve Sinir Hastalıkları hastanesinde zorunlu stajını tamamladı. 2019 yılından bu yana yetişkin bireysel terapi hizmeti vermektedir. CBTISTANBUL onaylı bilişsel davranışçı terapi uygulayıcısıdır. İngilizce ve korece diline hakim olan uzman, intihar alanında yapılan çalışmalara önem vermektedir. Bakırköy’de bulunan Efvaca Psikolojide hizmet vermektedir.

SERTİFİKALAR

May 2021 Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi

May 2021 Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri “MMPI”

May 2021 Ölüm ve Yas Terapisi-I (Hakan Ertufan)

Eki 2019 Bilişsel Davranışçı Terapi, CBTİSTANBUL (Emel Stroup)

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Bireysel psikoterapi
Uzm. Kl. Psk. Nur Zaloğlu
Uzm. Kl. Psk. Nur Zaloğlu
İstanbul - Klinik Psikolog
Facebook Twitter Instagram Youtube