BATIL İNANÇ PSİKOLOJİSİ

Uzm. Psk. Damla Yaşar
Uzm. Psk. Damla Yaşar
4 Eylül 2020387 görüntülenme
Randevu Al
BATIL İNANÇ PSİKOLOJİSİ

-Üstüne kuş pislerse şanstır,

-Kara kedi/ kırık ayna / merdiven altından geçmek uğursuzluktur,

-Terliklerini ters bırakma/ çamaşırları ters katlama kötü şanstır,

-Tahtaya vur/dilini ısır/poponu kaşı nazar değmesin,

-Akşam tırnak kesilmez/ sakız çiğnenmez/ ıslık çalınmaz…

Ve daha niceleri… Yaşam tarzımızda etkili olan inanışlardan, batıl inançlarımızdan söz ediyorum. Zihnimize öyle yerleşmişler ki bazen farkında bile olmadan batıl inançlar çerçevesinde hareket edebiliyoruz.

Batıl inanç, genellikle kader gibi doğaüstü güçlerle açıklanan, öngörülemeyen faktörleri etkileme arzusu ve belirsizliği çözme ihtiyacı anlamına gelir. Bireysel inanç ve deneyimler batıl inançları harekete geçirir. Batıl inançlar, yakın zamanda meydana gelen ve birbiriyle ilişkili olmayan olaylar arasında bir bağ olduğu varsayımından türer. Ödül veya ceza olarak algılanan bir sonuçla karşılaşılınca yakın zamanda gerçekleştirilen davranışı yapma ya da yapmama hali pekiştirilmiş olur ve davranış böylece sürüp gider.

Büyülü düşünme olarak adlandırılan bu düşünce tarzında rasyonel düşünmeden ziyade sezgisellik ön plandadır. Davranışı gerçekleştiren kişi davranışın sorumluluğunu üstlenmektense sorumluluğu dış güçlere (kader, şans vb.) atfetme eğilimindedir. Birçok insan, bu düşüncelerin bilimsel olarak yanlış hatta imkânsız olduğunu bilse bile, iyi veya kötü şansın kontrolü ile ilgili irrasyonel inançlara sahip olduğunu belirtmektedir. Bunun insanların “işini garantiye almak” istemesiyle ilişkili olduğu öne sürülebilir.

Batıl inançlı davranışlar, özellikle belirsiz durumlarda, stresli ve kontrolsüz hissedildiğinde ortaya çıkar. Stres, kontrolün bizde olduğu algısını zayıflatır ve batıl davranışlar kontrolü yeniden ele almanın bir yolu olarak görülür. Bu nedenle stresli ve öfkeli zamanlarda batıl inanç seviyeleri artar. Batıl inançlar bazen kaygıyı azaltarak kontrol algılarını artırır ve böylece gerçekten de olumlu sonuçlar elde edilebilir.

Ancak araştırmalar batıl inançlarla ilişkili eylemlerin bir alışkanlığa dönüşebileceğini ve ritüeller yerine getirilmediği durumlarda kaygıyı daha da artırabileceğini göstermektedir.

Etiketler

ŞansPsikolojik nedenlerKişisel gelişimKaygıları azaltmakKaygı ile baş etmeinanç ve psikoloji

Yazar Hakkında

Uzm. Psk. Damla Yaşar

Uzm. Psk. Damla Yaşar

Uzm. Psk. Damla Yaşar 1993 yılında Antalya’da dünyaya geldim. İlkokul, ortaokul ve liseyi Burdur’da tamamladım. 2016 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Psikoloji Bölümü’nde lisans eğitimimi onur öğrencisi olarak tamamladım. Aynı yıl, Ege Üniversitesi Tezli Psikoloji Yüksek Lisans Programı’nı kazandım ve Eylül 2019’da “Okul Öncesi Dönem Çocuklarında Sembolik Oyun, Duygu Düzenleme Becerileri ve Yönetici İşlevler İlişkisinin İncelenmesi” başlıklı tez çalışmamı tamamlayarak gelişim psikolojisi alanında uzmanlık kazandım. Yüksek lisans sürecime devam ederken Ankara’da düzenlenen bir aile danışmanlığı eğitimine katıldım ve eğitim sonunda MEB onaylı aile danışmanı olmaya hak kazandım. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı olan Özel Ankara Aile Danışma Merkezi'nde psikolog, aile danışmanı ve kurum müdürü olarak görev yaptım. Şu an Olgu Psikolojik Danışma Merkezi'nde yetişkin, çocuk, ergen, çift ve aile danışmanlığı alanlarında danışan görmekteyim.
Sağlıklı bir toplumda yaşayabilmenin yolunun sağlıklı bireyler yetiştirmek olduğuna inanmaktayım. Bu düşünceyle, çocukların ve onları yetiştiren ebeveynlerin duygu, düşünce ve davranışlarını doğru bir şekilde anlayıp değerlendirebilme yetkinliğim çerçevesinde sağlıklı ve mutlu bireylerin oluşturduğu bir toplum yapısına katkıda bulunmak hedefindeyim.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır