Baker kisti

Baker kisti

Baker kisti, dizin arka kısmında meydana gelen  başlangıçta ağrıya neden olmayan ama büyüdükçe ağrı ve kısıtlılık yapan içi eklem sıvısı ile dolu yumuşak bir kitledir. Yumuşak yapıya sahip olan baker kisti, dizin gerilmesi ve bükülmesi gibi fiziksel aktiviteler sırasında keskin bir ağrıya neden olur. Baker kisti, erkeklere kıyasla kadınlarda daha sık görülmektedir ve 40 yaş üstünde sıklığı artmaktadır.

Baker kisti neden olur?

Diz eklemindeki kireçlenmeler ve travmalar sonrasında sinovyanın ürettiği aşırı eklem sıvısı dizin arkasında bir kese içinde birikir ve baker kisti oluşur.

Baker kisti nasıl anlaşılır

Hareket anında keskin bir ağrıya neden olan baker kisti, bacağın tam uzatılması, gerilmesi veya bükülmesi durumunda kişiye rahatsızlık verir. Muayenede dizin arkasında şişlik olarak palpe edilir. Bazen kistin patlaması sonrasında bacakta aşırı şişlik ve ağrı olabilir. Bu durum derin ven trombozu ile karıştırılabilir. Eklem ultrasonografisi ve mr ile kesin tanı konabilir.

Baker Kisti Belirtileri Nelerdir?

Diz arkasında sertlik

Diz arkasında veya bacakta şişlik

Diz ağrısı

Katılık, sertlik

Baker Kisti Tedavisi

Genellikle uygun egzersiz ve fizik tedavi yöntemleri kist takip altına alınır ve kendiliğinden kaybolması beklenir. Zaman içinde kendiliğinden kaybolmuyorsa ilaç tedavisi uygulanır. Baker kisti tedavisinde uygulanan bir diğer tedavi yöntemi, aspirasyon yöntemidir. Bu yöntem ile kistin içindeki sıvı çıkartılır. Aspirasyon uygulaması ultrasyon yardımıyla yapılır. Son olarak ise ameliyat ile kistin ortadan kalkması sağlanır. Ancak baker kisti ameliyatı genellikle tercih edilmez. Baker kisti ameliyatı son çare olarak görülür ve defalarca boşaltılmış ancak sürekli tekrarlayan vakalarda tercih edilir.

Bu makale 21 Aralık 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Nurten Küçükçakır

Uzm.Dr. Nurten Küçükçakır, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak 2006 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, yine aynı fakültede yapmış ve 2012 yılında Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon uzmanı olmuştur. Dr Yaşar Eryılmaz Ağrı Doğubeyazıt Devlet hastanesi’nde mecburi hizmetini tamamladıktan sonra bir süre Balıkesir Devlet Hastanesinde görev almıştır. 2014 yılından bu yana Bursa Romatem Fizik Tedavi Hastanesinde çalışmaktadır. Yaklaşık 3 yıldır hem aktif poliklinik hizmeti sunmaya devam etmekte hem de Bursa Romatem Hastanesi Başhekimi olarak görev yapmaktadır.  Beyin felci ve omurilik felci hastalarında yüksek teknoloji robotik rehabilitasyon, hidroterapi, ergoterapi ve egzersiz programlarıyla çocuk ve erişkin hastaların tedavisinde deneyim ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Baker kisti tedavisi
Uzm. Dr. Nurten Küçükçakır
Uzm. Dr. Nurten Küçükçakır
Bursa - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube