Bağırsak sağlığını geliştirmenin 8 yolu

BAĞIRSAK SAĞLIĞINI GELİŞTİRMENİN 8 YOLU

Bağırsak sağlığını geliştirmenin 8 yolu

Vücudumuzda, çoğu bağırsağımızda bulunmak üzere yaklaşık 40 trilyon bakteri vardır. Bu bakteriler bağırsak mikrobiyomu olarak bilinirler ve genel sağlık için son derecede önemlidir. 

Yediğimiz yiyecekler ve birçok faktör, bu mikrobiyomu etkiler.Yüksek stres seviyeleri, çok az uyku, işlenmiş ve yüksek şekerli yiyecekler yemek ve antibiyotik almak gibi modern yaşamın birçok yönü, bağırsak mikrobiyomumuza zarar verebilir.

Son yirmi yılda yapılan çok sayıda araştırma, bağırsak sağlığı ile bağışıklık sistemi, ruh hali, zihinsel sağlık, otoimmün hastalıklar , endokrin bozuklukları, cilt rahatsızlıkları ve kanser arasındaki bağlantıları göstermiştir.

Bağırsak sağlığımız ne kadar iyi olursa bu hastalıklara yakalanma riskimiz bir o kadar azalır.

İşte bağırsak sağlınızı iyileştirmek için gerekli olan adımlar;

  1. Meyve ve sebzeler, sağlıklı bir mikrobiyom için en iyi besin kaynaklarıdır.Taze sebze-meyve tüketimini artırın.
  2. Yoğurt,kefir,ev yapımı turşu gibi fermente gıdalar tüketin.
  3. Başta soğan,sarımsak,pırasa,enginar,yer elması ve sebze-meyve gibi prebiyotik içeren gıdalar tüketin.
  4. Yulaf,çavdar,bulgur,karabuğday ve kinoa gibi tam tahıllar bol miktarda lif ve beta-glukan gibi sindirilemeyen karbonhidratlar içerir.Bunların tüketimini artırın.
  5. Polifenol içeriği yüksek ahududu,böğürtlen,çilek,yaban mersini,kiraz,nar,üzüm gibi meyveler,brokokoli,lahana gibi sebzeler,bitter çikolata(kakao) ve yeşil çay tüketin.
  6. Yeterli miktarda su tüketin.
  7. Uyku düzeninize dikkat edin.
  8. Düzenli egzersiz yapmaya özen gösterin.

Bu makale 10 Mayıs 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Şevval Efe Karaçay

Diyetisyen Şevval Efe Karaçay , lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünü başarı ile tamamlamıştır. 2019 yılında Diyetisyen unvanı almıştır. Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, Toplum-Aile Sağlığı Merkezlerinde, Huzurevi ve Toplu Beslenme Sistemlerinde, Bursa Biyofiz Tıp Merkezi’nde stajyer diyetisyen olarak görev almıştır.2 yıl Bursa’da bir güzellik merkezinde diyetisyen olarak hizmet vermiştir.  Şu anda Mesleki çalışmalarına özel muayenehanesinde devam etmektedir. Eğitim ve Seminerler; 8.Ulusal Sağlıklı Yaşam Kongresi(2019)-Acıbadem Üniversitesi 2.Probioclass-Beslenme & Prebiyotik & Probiyotik Bahar Okulu(2019)- Acıbadem Üniversitesi Body Language-Effective Communication-Diction(2016) Bireyselleştirilmiş Beslenme Diyetisyenliği(2019)- Acıbadem Üniversitesi Güncel Ko ...

Etiketler
Bağırsak fıtığı
Dyt. Şevval Efe Karaçay
Dyt. Şevval Efe Karaçay
Bursa - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube